Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Facturile la apă caldă și căldură vor crește, din ianuarie, cu doar 1,1%. Anul trecut se estima o crește de 8,5%


Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a aprobat noile prețuri pentru producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice în Focșani și urmează ca decizia finală să fie luată în ședința Consiliului Local din 28 ianuarie. În aceeași ședință va fi aprobat și noul tarif care va fi plătit de populație începând cu ianuarie 2016.
Noul preț pentru producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice în Focșani este de 392,64 lei/gigacalorie, inclusiv TVA, pentru populație, respectiv 368,54 lei/gigacalorie, fără TVA, pentru agenții economici. În prezent, prețul gigacaloriei către populație este de 413,53 lei/gigacalorie. Cetățenii plătesc însă 252 lei/gigacalorie, diferența de 161,53 lei/gigacalorie fiind acoperită de la bugetul local prin acordarea de subvenții. Acest tarif ar fi trebuit să crească în 2016 cu maxim 8,5%, respectiv până la 263 lei/gigacalorie. Este o creștere asumată de Consiliul Local după ce Uniunea Europeană a fost de acord să susțină financiar proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Focșani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice”, cu condiția majorării prețului la energia termică furnizată astfel încât să fie recuperată investiția.
Datorită reducerii prețului de producție a agentului termic, această creștere a tarifului va fi mai mică, de doar 1,19% în loc de 8,5%, prețul rezultat fiind de 255 lei/gigacalorie, inclusiv TVA. Acest tarif se va aplica începând cu luna ianuarie 2016. Noul tarif aduce și o economie la bugetul local deoarece subvenția estimată va fi de circa 10,09 milioane lei, comparativ cu valoarea estimată inițial de 10,8 milioane lei. Calculul a fost făcut pentru un consum de energie termică livrată focșănenilor de 73.320 gigacalorii anual.
Reducerea prețului de producție se datorează investițiilor masive realizate prin proiectele cu fonduri europene derulate de municipalitate, dar și managementului serios al companiei focșănene. Așa că, în ciuda criticilor care se grăbeau să cânte prohodul sistemului centralizat de încălzire, ENET se încăpățânează să demonstreze că pot fi oferite servicii de calitate locuitorilor din municipiul.
Conducerea primăriei vrea să atragă încă un proiect de 13 milioane euro pentru a doua etapă a proiectului „reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Focșani pentru perioada 2009-2028, în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice”. Noul proiect înseamnă reabilitarea a 2,8 kilometri de rețea termică primară, 10,9 kilometri rețea termică secundară și 9 puncte termice, incluzând schimbarea amplasamentului pentru un punct termic.

ENET estimează profit în 2016

O altă premieră este realizarea de profit de către ENET, pentru prima dată în ultimii 15 ani. Profitul pentru anul 2015 este preliminat la 720 mii lei, după ce anul 2014 a fost încheiat cu o pierdere de peste 10,6 milioane lei. Rezultatele financiare foarte bune se datorează creșterilor substanțiale ale veniturilor din energia electrică și bonusului aferent, odată cu intrarea în funcțiune a noii centrale realizate de Municipiul Focșani cu fonduri externe nerambursabile.
Pentru anul 2016, conducerea ENET estimează că profitul va fi de circa 153 mii lei. Bugetul de venituri și cheltuieli al ENET va fi discutat la ședința Consiliului Local din 28 ianuarie, iar raportul atașat detaliază situația financiară a producătorului de energie termică. Astfel, veniturile totale ale ENET se estimează că se vor reduce cu circa 1% în 2016, prognoza fiind influențată de faptul că iarna 2015-2016 are temperaturi cu mult peste media normală a perioadei. În plus, în ceea ce privește cheltuielile pentru 2016, se estimează că aceastea vor fi cu 1% mai mari decât preliminatul pentru 2015. Cheltuieli mai mari sunt și la personal, cu circa 1%. „Cheltuielile de natură salarială sunt estimate în sumă de 8,1 milioane lei, mai mari cu 1,14% față de preliminat 2015. S-au luat în calcul orele pentru lucrul în regim normal, pe perioada a 12 luni, neprevizionându-se întreruperi și suspendări ale activității societății. În anul 2015, salariații au avut perioade de șomaj tehnic, între 1-2 luni. Pentru anul 2016 au fost luate în considerare toate sporurile rezultate din prezența la locurile de muncă a tuturor salariaților pe toată durata anului bugetar. Numărul de salariați bugetat pentru anul 2016 este de 280”, precizează raportul proiectului de hotărâre.
În continuare, arată reprezentanții ENET, rezultatele financiare ale companiei sunt trase în jos de datoriile istorice către diferite instituțiile ale statului. Aceste datorii către AVAS, Ministerul Finanțelor și obligațiile fiscale către ANAF sunt de 75,3 milioane lei. Conducerea societății face în continuare demersuri către Guvernul României în vederea convertirii acestei datori în acțiuni, dar nu se poate prognoza reducerea plăților restante până când nu va exista un document oficial de acceptare. Până atunci, aceste datorii trebuie acoperite prin reducerea altor cheltuieli, deoarece „nu există în preț o componentă prin care să se constituie sursă de finanțare pentru datoriile istorice”. De asemenea, nu există sursă pentru plata penalităților datorate, al căror impact este încă major, spun reprezentanții ENET.

17 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?