Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Alterarea unei gene, implicată în dezvoltarea cancerului ovarian


Femeile purtătoare ale unei anomalii a genei BRCA1 au un risc de trei ori mai mare să dezvolte cancer ovarian decât celelalte, potrivit unui studiu publicat marți în revista „Journal of the National Cancer Institute” (JNCI), citat de agenția France Presse (AFP). Gena alterată fusese deja identificată ca factor care predispune la acest tip de cancer, dar acum este prima dată când riscul este cuantificat într-un studiu publicat. „Aproximativ 18 femei dintr-o mie dezvoltă un cancer ovarian, însă riscul crește la 58 femei dintr-o mie pentru cele cu această anomalie”, se afirmă într-un comunicat al  experților britanici care au desfășurat studiul.
Greu de diagnosticat deoarece de obicei provoacă simptome într-un stadiu avansat al bolii și putând fi asociat cu alte patologii (oboseală, balonare, dureri abdominale sau dureri pelviene), cancerul ovarian înregistrează cele mai numeroase cazuri mortale dintre cancerele ginecologice. Acest tip de cancer este responsabil pentru aproximativ 150.000 de decese în fiecare an la nivel mondial, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În Franța, acesta afectează aproximativ 4.400 de femei pe an, dintre care mai mult de 3.000 mor. 60% dintre femeile afectate de această boală mor în intervalul de cinci ani de la diagnosticare.
Studiul publicat marți compară genele a mai mult de 8.000 de femei din Europa, între care un grup de paciente bolnave, un grup de sănătos și un grup cu un istoric familial al bolii. Identificarea femeilor cu mutație genetică va contribui la prevenirea mai eficientă a cancerului și la salvarea de vieți, spune unul dintre cercetători, subliniind că un diagnostic este cu atât mai important cu cât cancerul ovarian este adesea detectat într-un stadiu avansat, atunci când șansele de supraviețuire sunt mici, mai notează AFP.

ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?