Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Persoanele cu firmă în locuință TREBUIE să anunțe primăria


Toate persoanele fizice care au în proprietate clădiri unde funcționează firme sau PFA-uri trebuie să depună o declarație la primării pentru plata impozitului pe clădiri. Precizările au fost făcute de Ministerul Finanțelor Publice după ce administrațiile locale din toată țara interpretau diferit modificările aduse de noul Cod Fiscal la impozitarea clădirilor în funcție de destinația lor. În declarația pe care o depun la primării, persoanele fizice precizează care este statutul clădirii unde funcționează o firmă sau un PFA. „Persoanele fizice care din 31 decembrie 2015 au în proprietate clădiri NEREZIDEÈšIALE sau clădiri cu DESTINAÈšIE MIXTÄ‚ au obligația să depună o declarație, până la data de 31 martie 2016, conform Modelului 2016 – ITL aprobat prin ordinul comun MFP/MDRAP nr.4087/2069 din 22 decembrie 2015 publicat în MO nr.972/29.12.2015”, se arată în anunțul Fiscului.
    Finanțiștii au oferit și un exemplu, astfel încât lucrurile să fie clare pentru proprietarii de clădiri. „Exemplu: în cazul în care am o locuință cu destinație mixtă (în apartament) unde am înregistrat un sediu social ca persoana fizică autorizată sau ca un SRL, chiar dacă nu-mi desfășor activitatea acolo, trebuie să depun această declarație până la 31.03.2016. Așadar, NU toate persoanele fizice trebuie să depună această declarație! În ceea ce privește terenul de sub casă, acesta se impozitează în funcție de rangul localității și zona în care se gasește imobilul, conform art.465, alin.2, din Legea nr.227/2015, privind Codul Fiscal. Impozitul este cel aferent terenului cu construcție”, au precizat reprezentanții MFP.
    Noul Cod Fiscal spune că modificările la regimul impozitării îi afectează doar pe proprietarii clădirilor unde își desfășoară activitatea economică firme sau PFA-uri care își deduc și cheltuielile cu utilităților. Însă funcționarii de la Serviciul de Taxe și impozite ne-au spus că neclaritățile apar la normele de aplicare a Codului Fiscal. În proiectul normelor se spune că persoanele fizice care au în proprietate clădiri unde funcționează firme sau PFA-uri trebuie să atașeze mai multe documente la declarația pe care o duc la primării. Iar în norme nu se face o diferențiere între cei care vor plăti un impozit pentru clădiri nerezidențiale și cei care nu trebuie să achite acești bani dar depun declarație. Este o exprimare neclară a celor care au întocmit aceste norme și care dă mari bătăi de cap funcționarilor de la Taxe și impozite.
    Primele calcule făcute de contabili arată că sumele care trebuie plătite de focșănenii aflați în această situație depind foarte mult de valoarea impozabilă a locuinței. Aceasta este fie cea precizată de un raport întocmit de un evaluator, fie cea din actul de vânzarea cumpărare, dacă este o tranzacție cu o vechime de maxim cinci ani. Dacă sediul firmei este în zona centrală a Focșaniului, într-un apartament de 50 metri pătrați, unde nu a fost realizată evaluarea în ultimii cinci ani, se poate ajunge la un impozit anual de circa 2500-2800 lei. Aceasta deoarece se aplică nivelul maxim de impozitare, respectiv 2% din valoarea impozabilă. Dacă a fost realizată evaluarea spațiului sau imobilul a fost achiziționat în ultimii cinci ani, impozitul scade la circa 800 lei. Sunt diferențe considerabile față de sumele plătite în anii anteriori, de circa 120 lei/apartament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?