Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

VIDEO și GALERIE FOTO : Hramul Parohiei vrâncene Vulturu de Sus. Cantina socială oferă o masă caldă, în fiecare zi de sâmbătă şi duminică


La sărbătoarea Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, joi, 7 ianuarie 2016, biserica Parohiei vrâncene Vulturu de Sus și-a prăznuit hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. În continuare, s-a săvârșit o slujbă de pomenire pentru ctitorii locașului de cult, dar și pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscop Epifanie Norocel, trecut la cele veșnice, în data de 7 ianuarie 2013. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul”. La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a primit din partea parohiei o icoană cu Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul.
    În cuvântul de învățătură, chiriarhul a precizat următoarele: „Sfântul Ioan Botezătorul, cu personalitatea lui covârșitoare și cu glasul său puternic, îi îndemna pe oameni să fie conștienți de faptul că s-a apropiat Împărăția cerurilor, prin nașterea în lume a lui Mesia cel prezis de prooroci, să se pocăiască și să renunțe la faptele lor rele. Acolo, pe malurile râului Iordan, veneau oameni din toate categoriile sociale ca să-i asculte cuvântul de învățătură și să-și mărturisească păcatele, iar Sfântul Ioan îi boteza cu apă, ca o pecete a mărturisirii păcatelor. De menționat că acest botez nu avea ca efect iertarea păcatelor, ci era doar o încurajare spre pocăință, un semn văzut al faptului că omul a ajuns să conștientizeze starea sa de păcătoșenie, să-și mărturisescă păcatele și să ia hotărârea de a nu le mai repeta. De aceea, Sfântul Ioan Botezătorul le-a precizat: «Eu unul vă botez cu apă spre pocăință, dar Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine; Lui nu sunt vrednic să-I duc încălțămintea; Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt și cu foc» (Matei 3, 11). Botezul lui Ioan era, așadar, o prefigurare a Botezului creștin, instituit mai târziu de către Mântuitorul Iisus Hristos”, a explicat Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian.

    Biserica Parohiei Vulturu de Sus a fost ridicată între anii 1864-1868. Cutremurele din 1977 și, respectiv, 1986, au afectat grav locașul de rugăciune, fiind realizate importante lucrări de consolidare și restaurare, prin strădania preotului paroh, Eugen Ciorăscu, și cu sprijinul enoriașilor. În timpul inundațiilor din iulie 2005, biserica și sala de mese a cantinei sociale din incinta bisericii parohiale au servit drept adăpost pentru sinistrații din Vadu-Roșca, Nănești, Măicănești și Râmniceni. Alături de Crucea Roșie – Vrancea și Armată, mulți credincioși din parohie și alți voluntari au pregătit hrană pentru sinistrați. Din data de 1 mai 2007, respectiva cantină socială oferă o masă caldă, în fiecare zi de sâmbătă și duminică, la aproximativ 100 de copii, alături de alți oameni nevoiași. Cu ajutorul unor voluntari, hrana este dusă acasă și bătrânilor neputincioși sau bolnavi la pat.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?