Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO și GALERIE FOTO : Focul a făcut PRĂPĂD la Tulnici. Agoniseala de-o viață a unei familii, DISTRUSĂ în câteva ore


Agoniseala de-o viață a unei familii din comuna Tulnici a ars vineri, într-un incendiu violent provocat de un scurtcircuit electric. Tot satul a sărit în ajutorul familiei a cărei casă a ars, mai ales că vântul care sufla cu putere ar fi putut produce un adevărat dezastru în zonă. Intervenția a durat ore bune, pompierii, voluntarii și localnicii făcând tot posibilul să stingă flăcările cât mai repede, pentru a nu se extinde. Inițial s-a spus că ar fi vorba despre trei gospodării afectate, ulterior stabilindu-se că a fost vorba de o casă și anexe, în total fiind vorba de o suprafață de 600 metri pătrați.

    Focul a făcut prăpăd la Tulnici, vineri, unde mai multe imobile s-au aprins din cauza unui scurtcircuit electric. Incendiul s-au extins cu repeziciune, iar flăcările și fumul negru puteau fi observate de la mare distanță.
    Când au văzut văpaia, localnicii au sărit cu toții să dea o mână de ajutor, mai ales că vântul sufla cu putere și exista pericolul ca incendiul să se extindă. Imobilele cuprinse de flăcări aparțin lui Costică Coman, care a rămas acum fără acoperiș deasupra capului. Incendiul s-a anunțat în jurul orei 10.00. „În urma unui apel primit în jurul orei 09.55 prin intermediul numărului unic de urgență 112 la dispeceratul integrat ISU – Ambulanță, se anunța producerea unui incendiu la mai multe imobile din localitatea Tulnici. Imediat s-au deplasat la fața locului reprezentanții Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din localitate, precum și pompierii militari din cadrul subunității de la Vidra. Din cadrul serviciilor profesioniste și voluntare pentru situații de urgență au fost concentrate progresiv la locul intervenției șapte echipaje cu șapte autospeciale de lucru cu apă și spumă, patru dintre acestea de la Stația de Pompieri Vidra, două de la Detașamentul de Pompieri Focșani și una de la SVSU Tulnici. De asemenea, la intervenție a participat și o autospecială de stins incendii aparținând Obștei Tulnici. Totodată, la locul indicat s-a deplasat și o ambulanță SMURD pentru asigurarea asistenței medicale în caz de nevoie”, au transmis reprezentanții ISU Vrancea.

La fața locului era prăpăd

    Când au ajuns pompierii, ardeau ca o torță o casă și mai multe anexe, în total fiind vorba de o suprafață de 600 metri pătrați. Suprafața mare, materialele din construcția imobilelor, dar și vântul au făcut ca intervenția să fie dificilă. „În momentul sosirii forțelor de intervenție, incendiul se manifesta cu violență la o locuință și la mai multe anexe gospodărești, pe o suprafață totală cumulată de aproximativ 600 mp. Pompierii militari au intervenit atât pentru localizarea și lichidarea flăcărilor, cât și pentru împiedicarea propagării acestora la gospodăriile învecinate, amplasate la distanțe mici. Intervenția pompierilor a fost dificilă din cauza suprafeței întinse pe care s-a manifestat arderea și a cantității mari de materiale combustibile din alcătuirea imobilelor, acestea fiind construite majoritar pe structură de lemn. De asemenea, vântul care sufla cu putere în zonă, precum și accesul dificil din cauza distanțelor reduse dintre imobile au îngreunat misiunea”, a explicat căpitan Cristina Duță, de la ISU Vrancea.

Pagubele sunt imense

    După ce au stins focul, pompierii și proprietarul au făcut o evaluare a pagubelor, care sunt imense. Din fericire nimeni nu a fost rănit, pentru că toți cei care se aflau în casă au reușit să iasă la timp.
    Astfel, familia Coman a rămas fără casă, magazii, un atelier și adăposturile pentru păsări și animale. Pompierii spun că în apropierea casei, la mai puțin de doi metri, este o moară. S-a reușit, din fericire, împiedicarea propagării flăcărilor și la acesta. „În urma incendiului, au fost afectate în totalitate o locuință P+1 precum și anexe gospodărești (magazii, atelier, adăpost animale, adăpost păsări). Din fericire, nu s-au înregistrat victime. Toate persoanele care se aflau în locuință în momentul izbucnirii flăcărilor au reușit să părăsească imobilul în condiții de siguranță și nu a fost necesară intervenția echipajului de paramedici. Misiunea de stingere a durat aproximativ patru ore și jumătate. La mai puțin de doi metri distanță de locuința cuprinsă de incendiu era amplasată o moară, aceasta fiind salvată din calea flăcărilor de pompieri, la fel ca și alte locuințe amplasate la distanțe mici. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că, cel mai probabil, evenimentul s-a produs din cauza unui scurtcircuit electric”, a adăugat căpitan Duță.

„Am muncit 25 de ani pentru ce era aici”

    Costică Coman, proprietarul casei arse, spune că nu a putut salva nimic. Tot ce a strâns în 25 de ani, a ars în câteva ore. „Din spate a pornit focul, dar nu știu cum și de la ce. Nu am mai salvat nimic, ce să mai salvez!? A ars cu mare rapiditate. Am muncit 25 de ani pentru tot ce a ars acum. Nu știu ce o să fac. Ce poate face un om care rămâne pe drumuri? Totul se face pe rând și acum a ars tot odată”, a spus proprietarul.
    Localnicii au fost impresionați și au sărit imediat în ajutorul familiei Coman. „Am fost chemat de acasă, pentru că lucrez la Obște, și avem și o mașină și am venit imediat. Am alimentat autospeciala cu apă și am venit imediat să ajutăm la localizare. S-a extins foarte repede din cauza vântului. A venit tot satul să ajute”, a precizat Daniel Ciudin. La rândul său, un alt localnic a spus că „la cazuri din astea cine nu ajută!? Nu știu de la ce a pornit incendiul, dar la necaz este normal să dai o mână de ajutor. Ne-am speriat cu toții”.

Șapte case din Tulnici au ars în septembrie anul trecut

    În ultimele luni, la Tulnici, în special la Coza, s-au produs mai multe incendii de amploare. După cele din perioada sărbătorilor de iarnă, în luna septembrie a anului trecut, la Coza au ars șapte case. Și atunci, ca și acum, din cauza vântului și a distanței mici dintre imobile, flăcările s-au extins imediat și au făcut prăpăd. Oamenii, în special vârstnici, au ieșit cu greu din casele care ardeau. Atunci, incendiul a fost provocat de un coș de fum, iar pagubele au fost imense. Majoritatea celor rămași fără case nu au mai avut cu ce să și-le refacă, urmele incendiului putând fi observate și acum.
    Evenimentele negative din ultima vreme scot la iveală, din ce în ce mai mult, necesitatea înființării unui punct de lucru al pompierilor la Tulnici. Asta pentru că cea mai apropiată unitate este cea de la Vidra, distanța dintre cele două comune fiind de aproximativ 30 de kilometri.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?