Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

În 2016, Consiliul Judeţean vrea să înscrie mausoleele vrâncene în Lista UNESCO


Consiliul Județean Vrancea are ca obiectiv anul acesta înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a mausoleelor Eroilor (1916-1919) de la Mărășești, Mărăști, Soveja și Focșani, procedurile fiind deja demarate. Decizia vine după ce Consiliul Județean Vrancea a finalizat în 2013 proiectul de investiții „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”. Acest proiect a fost un pariu pe care președintele Marian Oprișan l-a câștigat deoarece nu foarte mulți erau cei care au crezut în viabilitatea și mai ales în finalitatea acestui proiect. De altfel, Marian Oprișan este singurul politician vrâncean care a acordat o atenție deosebită mausoleelor vrâncene ce amintesc de jertfele eroice ale poporului român făcute în numele libertății, independenței și unității naționale.
    Proiectul de reabilitare a mausoleelor vrâncene, în valoare de aproximativ 7 milioane euro a fost inițiat de Marian Oprișan, în anul 2007. Prin acest proiect, mausoleele de la Focșani, Mărăști, Mărășești și Soveja au fost restaurate, consolidate, reabilitate și introduse într-un circuit turistic împreună cu alte monumente de factură istorică și religioasă aflate pe traseul „Drumului de glorie”. Acest traseu cuprinde localitățile Focșani, Mărășești, Panciu, Străoane, Varnița, Mărăști și Soveja. „Vrancea este un ținut încărcat de istorie care merită ca obiectivele și monumentele istorice să fie reabilitate pentru ca generațiile viitoare să poată afla cum înaintașii noștri au luptat pentru independență, pentru libertate, pentru reunificarea națională”, declara la finalizarea proiectului Marian Oprișan.
    Tot atunci, Marian Oprișan a declarat că va face demersurile necesare pentru includerea mausoleelor vrâncene în patrimoniul UNESCO. Oprișan a explicat că deja Mausoleul Mărășești și zona de luptă din jurul său au intrat în vizorul departamentului Meuse din Franța care vrea să propună intrarea în patrimoniul mondial al UNESCO a câmpurilor de bătălie de la Verdun, Isonzo și Mărășești. El a susținut că și luptele purtate la Focșani, Mărăști și Soveja, dar și mausoleele ridicate aici în memoria celor care au murit în aceste lupte sunt la fel de importante pentru a intra în patrimoniul UNESCO.
    Pentru atenția acordată mausoleelor, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan a primit în 2012 o medalie și o diplomă din partea UNESCO, pentru proiectul „Drumul de glorie al armatei române în Primul Război Mondial”. Distincțiile internaționale i-au fost înmânate președintelui Marian Oprișan, într-un cadru festiv, în Muzeul Armelor al Mausoleului Mărășești, de către vicepreședintele Federației Mondiale a Asociațiilor și Centrelor UNESCO  (WFUCA), responsabil pentru Europa și America de Nord, președinte al Clubului UNESCO Pireus & Islands, Ioannis Maronitis.

„Statuia Victoriei” de la Tișița va fi reabilitată

    De asemenea, administrația județeană intenționează ca anul acesta să reabiliteze „Statuia Victoriei” de la Tișița. Până în luna octombrie 2015, Statuia Victoriei, care este monument istoric, se afla în domeniul public al orașului Mărășești și în administrarea primăriei din acest oraș. „Statuia Victoriei” este situată la km 282 pe DN E 85 la intersecția cu DN 2 L  la Tișița cu o suprafață de 144 mp teren și construcție ce face parte din seria monumentelor istorice din județul Vrancea ridicate în cinstea eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Trecerea statuii în patrimoniul administrației județene a fost motivată de faptul că  „UAT Mărășești nu dispune de fondurile necesare pentru reabilitare”, monumentul se află în stare avansată de degradare, iar în decursul timpului nu a beneficiat de lucrări de întreținere. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?