Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Ungaria: Partidul Jobbik cere audierea ambasadorului român în fața unor comisii ale parlamentului de la Budapesta


Partidul ungar naționalist radical Jobbik a solicitat luni comisiilor pentru afaceri externe și pentru coeziune națională din parlamentul de la Budapesta să convoace o reuniune extraordinară la care să fie audiați vicepremierul Zsolt Semjen, ministrul de externe Peter Szijjarto și ambasadorul României în Ungaria, Victor Micula, transmite agenția MTI.
    Potrivit unei declarații făcute la o conferință de presă de vicepreședintele Jobbik, Istvan Szavay, această formațiune ultranaționalistă consideră că audierile sunt necesare, invocând ceea ce consideră a fi mai multe măsuri antimaghiare luate de guvernul român în ultimele luni. ‘Din nefericire, am observat în ultimele luni că România a efectuat o întoarcere cu 180 de grade în respectarea democrației și a drepturilor minorităților’, a afirmat Istvan Szavay.
    El a adăugat că MAE ungar ‘de cele mai multe ori nu are nimic de spus’ în legătură cu aceste evoluții din Transilvania. Vicepreședintele Jobbik a încercat să-și susțină afirmațiile făcând referire la măsurile luate de autoritățile române împotriva ridicării unei statui a poetului maghiar Albert Wass într-o curte privată din Sovata, o acțiune a poliției române la un concert susținut la Sfântu Gheorghe de formația maghiară de muzică rock Ismeros Arcok și amendarea unor cetățeni la Târgu Mureș pentru amplasarea de plăcuțe stradale bilingve. El a vorbit și despre arestarea lui Istvan Beke — cel care a încercat să detoneze un dispozitiv exploziv de Ziua Națională a României — și a liderului grupării ’64 de comitate’, Zoltan Szocs, grupare din care face parte și Beke. Jobbik a propus și o dată pentru audieri, 12 ianuarie, menționând totodată că a strâns suficiente semnături pentru convocarea comisiei de coeziune națională și se desfășoară în prezent consultări în vederea implicării și a comisiei pentru afaceri externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?