Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

ATENȚIE! Pedepse cu ÎNCHISOARE pentru comercializarea de petarde și pocnitori


Polițiștii cercetează mai mulți tineri care au folosit ori vândut petarde și pocnitori. Unul dintre cei cercetați este un băiat de 19 ani, din Mărășești, care a fost surprins de polițiști în timp ce folosea petardele. „La data de 29 decembrie a.c, orele 14.20, polițiștii au depistat un tânăr, de 19 ani,  din orașul Mărășești, în timp ce folosea petarde. Cu ocazia primelor verificări efectuate, asupra tânărului au fost găsite 14 petarde, care au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectare a regimului materiilor explozive”, transmit polițiștii.
    În aceeași zi, polițiștii au mai identificat un copil de 15 ani, tot din Mărășești, în timp ce folosea petarde, iar în urma controlului corporal efectuat, asupra sa au fost găsite 19 petarde, care au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor. Și în acest caz a fost întocmit un dosar penal de cercetare.
    În timp ce unii doar au folosit obiecte pirotehnice, alții au și vândut. Este cazul unui bărbat din Păulești. „La data de 29 decembrie a.c, orele 11.45, polițiștii din Păulești au depistat un bărbat din localitate, care avea asupra sa o cutie cu 20 de pocnitori. Cu ocazia primelor verificări efectuate s-a mai stabilit și faptul că acesta a comercializat în data de 23 decembrie a.c, 3 cutii cu un număr de 60 pocnitori în fiecare cuiie. În continuare sunt efectuate verificări pentru a se putea stabili dacă fapta întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de nerespectare a regimului materiilor explozive”, se mai arată în informarea poliției.
    Tot pe data de 29 decembrie, cu ocazia activităților specifice desfășurate, polițiștii focșăneni au depistat pe strada Doctor Telemac din municipiul Focșani, doi tineri de 25, respectiv 18 ani și un minor în vârstă de 17 ani, din orașul Odobești, în timp ce comercializau articole pirotehnice interzise la deținere și vânzare în valoare de 1000 lei.
    În conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii:
a) categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil și care sunt destinate utilizării în spații restrânse;
b) categoria 2, 3 și 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior și exclusiv de către pirotehnicieni;
    Din motive de ordine, securitate, siguranță publică și pentru protecția mediului se interzice deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 și 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 și T2) și a altor articole pirotehnice din categoria P2. Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.     Pentru prevenirea evenimentelor nedorite, polițiștii atrag atenția asupra periculozității folosirii materialelor pirotehnice interzise. Rețineți: În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracție foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: Steluțe; Lumânări scânteietoare; Jerbe cu scântei; Minifacle; Minisori; Inele de foc; Sateliți etc.). Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an. Mai trebuie menționat faptul că articolele pirotehnice din categoriile 1 și P1 comercializate către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 16 ani, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?