Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

VIDEO și GALERIE FOTO: Şuncă, muşchi și cârnaţi, produse tradiţionale făcute de o gospodină din Bordeşti


O gospodină din satul Bordeștii de Jos, comuna Bordești, ne-a arătat cum se pregătește o masă de Crăciun tradițională, fără E-uri, fără conservanți, fără amelioratori. Lucia Chiriac, sau Tanti Lucica, așa cum o știe toată lumea la ea în sat, ne-a dezvăluit câteva din secretele bucătăriei sale, pe care le știe de copilă de la strămoșii ei. Folosind doar produse naturale, fără să apeleze la chimicalele care se găsesc în comerț, Tanti Lucica a făcut bucate din cele mai bune.
    Femeia ne-a povestit câte ceva din secretele sale, cum să faci din slănina porcului o șuncă pe care să o mănânci cu toată pofta știind că nu conține produse dăunătoare sănătății. „Ca să faci o șuncă bună trebuie să folosești slănina de pe burta porcului, care are și carne. Åžunca o tai bucăți și apoi punem sare pe ea. Trebuie să fie bucata un pic mai mărișoară că se mai afumă și mai scade. La sare, șunca trebuie să stea cel puțin 10 zile, după care o scot și o afum. Apoi o las o zi sau o noapte și o pui la miroase. Adică la mirodenii cum se spune, cu cimbru, cu piper, cu usturoi și o mai las așa cam vreo șase – șapte zile până își ia toate mirosurile. Pe urmă o înfășurăm cu folie și o băgam la ladă. Apoi o scoatem și la masă cu ea. Eu nu folosesc din astea din comerț, am în grădina mea tot felul de mirodenii, doar piper cumpăr că din acela nu am. Nu folosesc chimicale din astea după piață. Am făcut tobele, am făcut cârnații, am făcut tot ce trebuie de sărbători. Masă bogată cu de toate. Toate sunt arhipline în frigider și în ladă, sunt țepene de bunătăți. Am plătit 180 de lei la curent că le am pe toate în priză”, a spus Lucica Chiriac.

    În curtea din spatele casei, femeia și-a amenajat o afumătoare unde cu mare grijă și multă răbdare pregătea bunătățile. Cârnații de la Tanti Lucica, după cum arătau când îi scotea din afumătoare, erau așa de frumoși, mai să tragi de ei și să-i înfuleci. Lemnul de fag folosit la afumătoare, dădea căldura și fumul necesar în așa fel încât nici să îi afume prea tare, nici să-i dogorească căldura prea mult. Åži aici e un secret spune femeia. Că dacă bagi lemne prea multe riști să-i arzi, iar dacă lemnele nu ard cum trebuie iese numai fum și cârnații nu mai au același gust. „Cârnații i-am pus la afumat așa de bine. Îi mai scot, îi mai învârt. Am aici pe bățul acesta cârnați și mușchi făcut în casă. Îi țin la foc, de fac o bunătate. Nu se lasă  prea mult la afumat ca să aibă gustul acela bun de țară, nu ce iei de prin magazine. Afumatul și la cârnați și la mușchi durează cam trei ore, nu mai mult. Focul se face numai cu lemne de fag, nu din alte esențe de copaci. Fagul îi dă gustul acela bun. Eu fac așa de când m-am măritat aici. Eu nu cumpăr nimic. Am porcii mei, am tot ce îmi trebuie, de ce să dau banii pe prostiile din comerț? Am avut și un vițel și l-am tăiat. Am găini, am porci. Vițelul l-am dat în patru, câte o parte pentru fiecare copil că am trei și una pentru noi ăștia mai bătrâni aici”, mai spune gospodina.

    Tanti Lucica ne-a mai dezvăluit că din tot ce face le dă și copiilor chiar dacă aceștia au familiile lor și copii la rândul lor. Ziua cea mare a fost de Crăciun, atunci când pe masă femeia a pus toate bunătățile și le servește împreună cu soțul ei, Nea Tică, un bătrânel la fel de simpatic ca și soția lui, care o ajută în treburile casei. „Tot ce am împarte cu ei, o găină dacă am o dau și cu ei că sunt copiii mei. În ziua de Crăciun am mers la biserică după care acasă, că stau aproape. Apoi am pus pe masă toate bunătățile, sarmale, tot ce trebuie, friptură. Eu nu fac răcitură acum, ci de Bobotează. Nu avem alt program, stăm în pat și ne uităm la televizor. Toată pregătirea pentru Crăciun la mine se termină cu cel puțin patru zile înainte de această sărbătoare. Am terminat și carnea de fript și totul este aranjat.  Mai am un pic de pus carnea afumată și friptă la untură. Carnea pe care o pun la untură rezistă până dincolo de Paști, fără să o țin la frigider sau la ladă. Eu o și fierb aici la afumătoare cum se spune și când ies bălăriile în grădină și vine băiatul meu Toni, el vrea să mănânce carne din asta. Åži în vară am ținut odată. Eu știu bine cum să o pun și nu se strică neam. Când mă duceam la muncă la câmp luam căldarea cu mine și le dădeam de mâncare din asta direct din căldare”, a mai spus femeia.
    Pentru toate bunătățile pe care le face Tanti Lucica de la Bordești folosește numai sare grunjoasă, care după părerea ei dă un alt gust produselor și este un conservant natural cât se poate de bun. „Eu doresc multă sănătatea la toată lumea și la copiii mei și la vecini și La mulți ani!”, a încheiat gospodina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?