Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Carnea de porc poate fi vândută, de astăzi, și la mesele din Piaţa Moldovei


Crescătorii de porci vor putea vinde și anul acesta în Piața Moldovei carnea obținută în urma sacrificării animalelor crescute în gospodăria proprie. De astăzi, de la prânz, va fi permisă vânzarea cărnii la tarabele din Piața Moldovei din Focșani, însă doar pentru animalele sacrificate la abatoarele autorizate. Va fi o supraveghere drastică și vor avea acces la mese doar crescătorii care prezintă documente, precum certificat de producător, carnet de sănătate pentru animale, seria crotaliului.
Directorul Administrației Piețelor, Fănică Popa, ne-a spus că au fost amenajate 100 de mese pentru comercianții care vor veni în Piața Moldovei. „Începând de luni, la prânz, se va permite comercializarea cărnii la mesele pe care le avem amenajate în piață. Este un spațiu delimitat, care va fi doar pentru comercializarea cărnii și unde trebuie să fie respectate condițiile pentru autorizare. Sunt condiții stricte pentru crescătorii de animale, porcii trebuie sacrificați numai în abatoare autorizate, să prezinte anumite documente care să ateste că porcul a fost sacrificat la abator”, ne-a spus Fănică Popa.
La nivelul județului sunt, deocamdată, două abatoare care au confirmat că pot presta servicii de abatorizare pentru crescătorii de porci care vor să vină în Piața Moldovei, respectiv la Gologanu și Homocea. Astăzi se vor purta discuții cu reprezentanții abatorului de la Mândrești. Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Necula Botezatu, ne-a spus că vor fi respectate condițiile legale pentru comercializarea cărnii de porc pentru a garanta sănătatea celor care vor consuma carnea. „Carnea trebuie să fie marcată și însoțită de documente. Vor fi controale atât la abatoare, dar și în Piața Moldovei pentru a ne asigura că vor fi respectate toate normele sanitar veterinare”, a precizat directorul Botezatu.
Veterinarii arată că examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificați în vederea depistării trichinelozei este obligatorie, iar comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi de până la 40.000 lei.
Zeci de crescători de porci au protestat săptămâna trecută la Instituția Prefectului și au cerut să își poată vinde animalele în Piața Moldovei. În urma discuțiilor, prefectul județului a trimis un memoriu la conducerea Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor pentru a obține precizări referitoare la condițiile legale ce trebuie îndeplinite pentru comercializarea cărnii de porc. Inițial, ANSVS a oferit un răspuns tehnic, iar în cele din urmă s-a făcut precizarea că vânzarea cărnii se poate face numai în spațiile care prezintă condițiile minime pentru autorizare și doar pentru carnea care provine de la animalele sacrificate în abatoare autorizate sanitar veterinar.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?