Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Vin sărbătorile. OPT MII de porci vor fi sacrificați


Veterinarii au început acțiunea Porcul 2015 în cadrul căreia echipe mixte derulează controale în unitățile de alimentație publică pentru a supraveghea condițiile de comercializare atât la carnea de porc cât și la ouă, lapte și produse din lapte. Timp de o lună, până la 15 ianuarie, vor fi efectuate controale zilnice de către echipe mixte formate din reprezentanți ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Direcției de Sănătate Public, Protecției Consumatorilor și Poliției. Controalele vor urmări modul în care sunt respectate condițiile sanitar veterinare în piețele agroalimentare, unitățile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare a cărnii destinate consumului uman, unitățile de alimentație publice, marketuri, unitățile de panificație. Directorul executiv al DSVSA, Necula Botezatu a precizat că nominalizarea rutelor și firmelor care vor fi verificate se stabilește în ziua controlului.
    O atenție specială se acordă monitorizării comercializării porcinelor vii pe teritoriul județului, prin intermediul târgurilor de animale, a târgurilor cu caracter ocazional dar și în trafic. Veterinarii au precizat că pot fi comercializate numai animalele crotaliate, care au certificate sanitar veterinare și formulare de mișcare. De asemenea, este interzisă sacrificarea porcilor și comercializarea cărnii în târgurile de animale și în vecinătatea acestora.

Opt mii de porci sacrificați cu acte în perioada Crăciunului

    Circa opt mii de porci vor fi sacrificați legal în perioada sărbătorilor de Iarnă în fermele și gospodăriile populației din Vrancea. Estimarea este făcută ținând cont de ceea ce s-a sacrificat anul trecut și de examenul trichineloscopic solicitat de populație. Autoritățile sanitar veterinare au arătat că, în tot anul 2014, au fost sacrificate în gospodăriile populației peste 1200 de animale, din cei peste 56 mii porci sacrificați în județ. De la începutul acestui an, au fost sacrificați aproape 49 mii de porci, din care 571 în gospodăriile populației.
    Pe de altă parte, 2015 este primul an în care autoritățile sanitar veterinare nu mai permit comercializarea cărnii de porc în piețele agroalimentare. Din cauza pericolului pestei porcine africane, a regulilor europene, ANSVSA nu mai permite vânzarea cărnii de porc în piețe, ca în anii trecuți. Crescătorii de porci s-au adaptat însă și vând animale prin anunțuri la Mica Publicitate sau chiar pe internet. Prețurile sunt diferite, iar un kilogram costă între 7 și 9 lei pentru animalul viu și ajung la 10 lei pentru carcasa de animal. Iar oferta este atât de bogată încât clienții pot alege cea mai convenabilă variantă.

Faceți examen trichineloscopic pentru porcii sacrificați

    Veterinarii îi sfătuiesc pe vrâncenii care sacrifică animale să facă examenul trichineloscopic pentru a fi siguri că porcii sunt sănătoși. Examenul trichineloscopic la carnea de porc pentru consum propriu poate fi efectuat la circumscripțiile concesionate de medicii veterinari de liberă practică, circumscripțiile sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor în orașe. „Solicitanții vor prezenta circa 60 grame de carne, probe de țesut muscular prelevate din pilierii diafragmatici, musculatură intercostală, de la baza limbii, mușchii maseteri”, ne-a spus directorul executiv Necula Botezatu.
    Veterinarii vrânceni spun că, în situația în care medicul va constata că porcul este bolnav, proprietarul nu trebuie să riște vânzarea, sacrificarea și consumul cărnii pentru că va fi despăgubit de stat la valoarea de piață a animalului. În baza buletinelor de analiză se fac verificări și ulterior carnea este transmisă la incinerator. Proprietarul animalului primește despăgubiri din partea statului, carnea fiind evaluată la prețul pieții, valoarea exactă fiind stabilită de către o comisie înființată prin ordin al prefectului. Veterinarii avertizează crescătorii de animale că, potrivit legii, comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi de până la 40.000 lei.

   

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?