VIDEO: Au început lucrările la Nodul Rutier Petrești din Autostrada Buzău-Focșani

0
3967

Utilajele firmei UMB Spedition SRL au început lucrările pregătitoare în comuna Vânători, pe drumul spre Crângul Petrești, la lotul 4 din Autostrada A7, sectorul Mândrești Munteni – Focșani Nord. Lucrările sunt executate de Asocierea de firme românești – SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL – Intertranscom Impex SRL, care a semnat contractele pentru tronsoanele 1 și 4 ale aceleiași autostrăzi, în urmă cu două săptămâni. Reprezentanții asocierii de firme care a câștigat licitația ne-au spus că primele lucrări din A7, Lotul 4, vor fi executate la Nodul Rutier Petrești. 

Cei 10,94 de kilometri includ nodul Focșani Nord care este prelungit cu aproape 4 km până în DN2D. Adică centura din zona de nord a municipiului prin care se va asigura legătura între DN2D, E85, Autostrada A7, DN 23, fără să mai fie nevoie ca vehiculele să traverseze Focșaniul. Constructorul român căruia i s-au atribuit ambele contracte de execuție pentru tronsoanele 1 și 4 ale autostrăzii, cu o valoare totală de 1,45 de miliarde de lei (fără TVA), trebuie să finalizeze lucrările în anul 2024 (20 de luni). Același constructor a fost desemnat și pentru tronsoanele 2 și 3 (66,9 km) ale Autostrăzii Buzău-Focșani, iar dacă rezultatul licitației nu va fi contestat pot fi demarate procedurile de semnare a contractelor. Tronsonul 2 (Vadu Pașii-Râmnicu Sărat) are o lungime de 30,8 km și o valoare de 1,31 miliarde de lei (fără TVA). Tronsonul 3 (Râmnicu Sărat-Mândrești Munteni) are o lungime de 36,1 km și o valoare de 1,46 miliarde de lei (fără TVA). Construcția ambelor tronsoane, finanțată prin PNRR, va dura 26 de luni (2025), iar perioada de garanție a lucrărilor este de 10 ani. 

Mai mult, firmele familiei Umbrărescu au depus oferte pentru toate loturile de autostradă de la Focșani la Pașcani. Toată Autostrada Focșani-Bacău va avea o lungime de 95,9 km și are o valoare totală estimată de 8,24 miliarde de lei (fără TVA). Investiția este finanțată prin PNRR. Lotul 1: Focșani-Domnești Târg- în lungimea a 35,6 km și o valoare estimată de 2,98 miliarde de lei (fără TVA). Lotul 2: Domnești Târg- Răcăciuni- în lungimea a 38,78 km și o valoare estimată de 3,14 miliarde de lei (fără TVA). Lotul 3: Răcăciuni- Bacău- în lungime a 21,52 km și o valoare estimată de 2,11 miliarde de lei (fără TVA). Autostrada Bacău-Pașcani are o lungime de aproape 77,4 km. Valoarea estimată a lucrărilor de construcție pentru cele 3 loturi este de 5,8 miliarde lei fără TVA. Termenul de execuție al lucrărilor va fi de 30 de luni. De altfel, firmele familiei Umbrărescu au construit și finalizat înainte de termen singura bucată din A7 deschisă traficului în prezent, cei 16 km de centură a Bacăului.

Contracte semnate la Focșani

Vă reamintim că Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, social-democratul Sorin Grindeanu, a semnat, la începutul lunii septembrie, la sediul Instituției Prefectului Vrancea, contractele de finanțare din fonduri nerambursabile (PNRR) pentru loturile 1 și 4 din Autostrada Buzău – Focşani. Evenimentul a avut loc în prezența președintelui Camerei Deputaților și al PSD, Marcel Ciolacu, a parlamentarilor de Vrancea, a prefectului Nicușor Halici, președintelui Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, primarului municipiului Focșani, Cristi Misăilă.

Ministrul Sorin Grindeanu a declarat ca speră ca lucrările la aceste sectoare de autostradă să fie finalizate mai devreme de doi ani. „Am încredere că firmele care au câștigat, nu numai că se vor înscrie în termen, dar poate vor devansa așa cum au făcut și la alte lucrări realizate. Urmează un calendar foarte bine pus la punct care prevede ca până la sfârșitul anului, CNAIR să aibă desemnați câștigătorii licitațiilor pe toate loturile, de la Ploiești la Pașcani. Ne ținem de acest calendar iar ținta rămâne ca pe parcursul 2022 să avem desemnați câștigătorii. Adică, cu un an mai devreme decât ce am prevazut inițial pentru această etapă”, a precizat ministrul Sorin Grindeanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here