Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

RATB a schimbat numele stațiilor „Pasaj Mărăşeşti“ în „Colectiv“. Decizia a stârnit controverse


Regia Autonomă de Transport București (RATB) a anunțat că, din 27 noiembrie, stațiile de tramvai și autobuz denumite „Pasaj Mărășești” vor purta numele „Colectiv”, în amintirea victimelor tragediei produse la clubul cu același nume, unde în urma incendiului din 30 octombrie au murit 60 de oameni. Conform Mediafax, stația „Pasaj Mărășești”, aferentă liniilor de tramvai 23 și 27, de pe bulevardul Mărășești, precum și stația „Pasaj Mărășești”, aferentă liniei 312 de autobuze, de pe Splaiul Independenței, se numesc, de vineri, „Colectiv”.
    Decizia RATB a stârnit reacții nu doar din partea bucureștenilor. Unii au lăudat inițiativa, alții, dimpotrivă. „Am citit cu surprindere că în topografia Bucureștilor un loc care poartă numele Mărășești se va numi Colectiv. Cu profund respect pentru memoria celor care s-au stins, nu e o idee bună. Mărășești 1917 a fost o altă tragedie, una de dimensiuni uriașe. Nu tragediile lipsesc, ci edilii inteligenți (putem elabora aici).”, a scris pe Facebook, Bogdan din Suceava.
    Pe o pagină numită Rezistența Urbană scrie: „Atâta s-a putut. Atât poate RATB să facă. Va spoi plăcuțele din stații cu denumirea unui local închis și va renunța la niște denumiri logice, istorice. Un gest inutil, superficial și prostesc. Să renunți la denumirea stației RATB după locul ăla din București – pasajul Mărășești, în cazul ăsta, e o idioțenie. Noua denumire „Colectiv” nu are nicio legătură cu zona și va contribui masiv la confuzarea călătorilor obișnuiți de zeci bune de ani cu numele de „Mărășești”. Bătălia de la Mărășești (1917) a fost cea mai importantă operațiune militară desfășurată de Armata Română în timpul Primului Război Mondial. De aceea, b-dul Neatârnării din Capitală a fost redenumit, cu sprijinul Regelui Ferdinand, b-dul Mărășești. RATB șterge prostește istoria unei zone a Capitalei printr-o redenumire heirupistă. Dacă tot aprobă autoritățile așa ceva, de ce nu redenumim podul Mărășești podul Colectiv și b-dul Mărășești – b-dul Colectiv? Să se lege de noua denumire a stațiilor, nu? Bravo, RATB, ai rezolvat o problemă majoră. Așa decizii excelente, mai rar. În rest, transportul în comun din București e brici, nu ne putem plânge. RATB s-a gândit să facă ceva inutil, dar cu care să puncteze la imagine în fața oamenilor care judecă emoțional și foarte simplu, pentru că de obicei RATB primește înjurături deoarece e o companie ineficientă”.
    Pagina inpolitics.ro, arată în articolul „DIN CICLUL „SÄ‚ NE CINSTIM EROII PATRIEI”: ROCK-UL DE LA „COLECTIV”A ÎNGROPAT BÄ‚TÄ‚LIA DE LA MÄ‚RÄ‚ȘEȘTI”, că „Despre bătălia de la Mărășești, în primul război mondial, prestigioasa revista americană „Time” scria la un moment dat că a fost cea mai strălucită faptă de arme săvârșită vreodată de români. Aproape 30.000 de ostași români și-au vărsat sîngele în seria de bătălii contra germanilor, fără a mai vorbi de alte zeci de mii de răniți. În mod cert, însă, pe toți i-ar fi încălzit gîndul că, peste aproape un veac, urmașii lor vor găsi o metodă originală de a-i omagia.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?