Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Pomii de Crăciun pot fi transportaţi cu bonuri pentru bomboane


Regulile pentru transportul pomilor de Crăciun au fost relaxate de autorități astfel că pentru cantitățile mici de brazi este nevoie doar de un bon fiscal, de parcă ar fi o pungă cu bomboane. După eliminarea crotaliilor de identificare nu mai există o evidență la nivelul județelor a numărului de pomi de Crăciun care pot fi recoltați într-o iarnă. Acum, pomii de Crăciun se transportă ca și cum ar masă lemnoasă, respectiv se calculează la volum. Reprezentanții Gărzii Forestiere au precizat că există formule clare de calcul, în funcție de dimensiunile pomilor de Crăciun. Un pom înseamnă 0,01 metri cubi, adică 100 de pomi la un metru cub de lemn. De aici și problemele pentru transporturile mici de pomi.
    Teoretic, orice transport de lemn trebuie să aibă un aviz de însoțire a mărfii, cu toate elementele de identificare a pomilor. Însă avizele se eliberează doar pentru cantități de minim 0,1 metri cubi. Adică dacă un șofer are nouă brazi în mașină trebuie să prezinte doar bonul fiscal de achiziție. De asemenea, pomii trebuie să aibă amprenta de la dispozitivul special de marcat. iar cum utilizarea bonului fiscal nu este limitată, cu un asemenea document pot fi efectuate n+1 transporturi de pomi.
    Majoritatea pomilor de Crăciun vor proveni de la proprietarii privați de pădure din județ și din import deoarece Romsilva va tăia un număr mic de pomi în această iarnă. Silvicultorii vrânceni aproape au renunțat la culturile specializate pentru pomi de Crăciun. Direcția Silvică Vrancea a scos la vânzare pentru acest an doar trei mii de pomi de Crăciun, din care o mie sunt din specia brad și două mii din specia molid. Prețurile de vânzare au fost stabilite la nivel național, de la 20 până la 40 lei. Este vorba despre prețurile cu care sunt vânduți de la ocoalele silvice pentru că până la vânzarea în piețe se adaugă cheltuielile cu transportul și, bineînțeles, profitul comerciantului. Reprezentanții Direcției Silvice spun că, din cauza retrocedărilor de pădure din ultimii ani, au renunțat la înființarea unor noi culturi specializate pentru pomii de Crăciun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?