Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

De 1 Decembrie s-a sărbătorit și Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA


În Vrancea figurează în evidențele medicilor peste 190 de persoane purtătoare ale virusului HIV și aproximativ 150 care suferă de SIDA. Ieri a fost marcată Ziua Mondială HIV/SIDA și, potrivit specialiștilor din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, aceasta este o zi care le dă oamenilor de pretutindeni șansa să se unească în lupta împotriva acestei maladii, să fie solidari cu cei bolnavi și să-i comemoreze pe cei care au decedat din cauza bolii. Anul acesta, sloganul Zilei de luptă împotriva HIV/SIDA a fost „Spre o cale rapidă de a pune capăt HIV/SIDA”.
Potrivit Agerpres, sloganul din acest an este legat de Strategia de reacție rapidă care este în curs de adoptare de către ONU pentru perioada 2016-2021. Strategia, care își propune să schimbe viețile a milioane de persoane, include mai multe obiective: investiții preventive; mutarea accentului pe acele locuri, persoane și programe care au cel mai mare impact; canalizarea inovației pe acele persoane care au nevoie de tratament în cea mai mare măsură; implicarea leadership-ului local pentru răspunsuri specifice, durabile și responsabile; crearea de noi parteneriate; furnizarea de rezultate care să nu lase pe nimeni pe dinafară.

Cum se transmite HIV/SIDA

În programul de tratament al HIV/SIDA, la nivelul județului Vrancea sunt incluși peste 170 de pacienți, care primesc medicație gratuită, printre care și copii cu vârste sub 15 ani. Potrivit specialiștilor din cadrul DSP Vrancea, persoanele purtătoare ale virusului HIV dezvoltă într-un interval de câțiva ani SIDA, dar cu ajutorul tratamentelor această perioadă se poate prelungi.
Virusul HIV se transmite prin contact sexual neprotejat ori prin contact cu sângele infectat. „HIV poate fi transmis prin contact sexual neprotejat cu o persoană infectată; prin transfuzie de sânge contaminat și schimbul de ace contaminate, seringi sau alte instrumente ascuțite. El poate fi transmis, de asemenea, de la o mamă la copilul ei în timpul sarcinii, nașterii și alăptării. Persoanele fizice nu se pot infecta prin contact de zi cu zi cum ar fi sărut, îmbrățișare, strângere de mână sau schimb de obiecte personale, hrană sau apă. Simptomele HIV variază în funcție de stadiul infecției. Dacă la persoanele care trăiesc cu HIV infecția este mai evidentă în primele luni, mulți nu sunt conștienți de prezența infecției până la etapele ulterioare. În primele câteva săptămâni după infecția inițială, simptomele pot fi inexistente sau pot fi prezente simptome asemănătoare gripei, inclusiv febră, dureri de cap, erupții cutanate sau durere în gât. Pe măsură ce infecția slăbește sistemul imunitar al persoanei, individul poate dezvolta alte semne și simptome, cum ar fi umflarea ganglionilor limfatici, pierdere în greutate, febră, diaree și tuse. Fără tratament, acestea ar putea dezvolta, de asemenea, boli grave, cum ar fi tuberculoza, meningita criptococică și tipuri de cancer”, explică specialiștii DSP. 
Testul HIV dezvăluie statutul de infectare prin detectarea prezenței sau absenței anticorpilor HIV în sânge. Acesta trebuie repetat după șase luni. Conform unui raport al Compartimentului de Monitorizare al Infecției HIV/SIDA, la sfârșitul lunii iunie, în România trăiau circa 13.277 de persoane seropozitive, iar în primele șase luni ale anului 333 de persoane au fost diagnosticate cu virusul HIV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?