Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Tot mai multe mame care sunt victime ale violenței bat la ușa Centrului Maternal


Bilanțul făcut ieri, cu prilejul Zilei Internaționale de eliminare a violenței împotriva femeilor, la Centrul Maternal din cadrul DGASPC Vrancea, relevă o situație de-a dreptul alarmantă: față de anul trecut, numărul mamelor cu copii care au fost alungate de acasă de bătăile crunte încasate de la partenerii de viață a crescut considerabil. 
Potrivit celor spuse de Violeta Pavelescu, șefa acestui Centru, de la începutul acestui an și până în prezent, din totalul de 29 de mame cu 60 de copii care au fost găzduite și care au primit servicii aici, 19 femei și 43 de copii au fost victime ale violenței domestice. „Cele mai multe dintre aceste mame au venit din mediul rural. Au venit împreună cu copiii lor, unele aveau 3-4 copii de toate vârstele, de la sugari și până la elevi de liceu cu nevoi educaționale pentru care a trebuit să facem toate demersurile pentru a-și continua școala. Luând amploare violența domestică și mamele recurgând la sprijinul nostru, a trebuit să le oferim găzduire și acestor mame, chiar dacă ele nu se încadrează în grupul țintă al proiectului prin care a fost înființat acest centru, adică mame aflate în dificultate, cu copii cu vârsta de până la trei ani. Le-am acordat toate tipurile de servicii, inclusiv sprijin în găsirea unui loc de muncă sau înscrierea la cursurile de calificare la AJOFM. Totodată, le-am ajutat să obțină ordin de protecție prin instanță, pentru ele și copiii lor, să depună plângere împotriva abuzatorului… Practic, majoritatea cazuisticii din acest an a fost pe violență domestică pentru că aceste femei nu au unde să se ducă în altă parte. E singurul loc unde primesc efectiv ajutor și nu ne limităm doar în a le asigura casă, masă și consiliere psihologică, ci le sprijinim cu toate tipurile de servicii. Față de anul trecut, numărul cazurilor de violență domestică a crescut foarte mult, iar copiii sunt la rândul lor victime”, a spus Violeta Pavelescu.

Percepția relației bărbat-femeie, aceeași ca acum 2000 de ani

    Potrivit unui comunicat de presă trimis redacției noastre de Agenția de relații publice Plus Communication, cu ocazia Zilei Internaționale de eliminare a violenței împotriva femeilor, Centrul ReCreation Life trage un puternic semnal de alarmă cu privire la violența domestică, în special violența asupra femeii, fenomen care încă există la cote înalte în țară noastră. În același timp, psihologul Maria Verdi, directorul acestui Centru, afirmă că, în foarte multe familii din România, percepția relației bărbat – femeie a rămas aceeași ca acum 2.000 de ani, epocă în care bărbatul era superior femeii datorită forței. „Indiferent de gradul de dezvoltare a societății, creierul uman funcționează ca acum 2.000 de ani, iar sărăcia, lipsa unui loc de muncă sau chiar «sindromul Stockholm» sunt cauze pentru care unele femei sunt nevoite să râmână lângă partenerul agresor. Există încă femei cu o educație precară, care au învățat din familie că femeia trebuie să stea acasă, să crească copiii, să asculte bărbatul, să primească bătaie de la bărbat și să tacă. Această mentalitate trebuie să se schimbe dacă ne dorim o societate evoluată, în care egalitatea dintre sexe să existe de facto, nu doar la nivel de discurs”, a declarat psihologul Maria Verdi, prin comunicatul de presă trimis redacției noastre.

Violența asupra femeii – cauze psihosociale și efectele sale genetice

    Violența domestică este prezentă atât în familiile cu educație precară, cât și în familiile evoluate, iar în cele mai multe cazuri, motivele sunt asemănătoare: nevoia bărbăților de a domina femeile. „În familiile sărace, bărbații sunt violenți din cauza unor nevoi nesatisfăcute, care generează frustrare și agitație. Hranirea deficitară, proasta alimentație, lipsa hranei și consumul de alcool sunt alte cauze majore care sporesc gradul de violență în familie. De cealaltă parte, în familiile cu situație financiară mai bună și cu un nivel superior de educație, competiția dintre parteneri, aportul finaciar-material al fiecăruia, lipsa comunicării și a timpului necesar cuplului, cauzează tensiune. Dacă aceste conflicte nu sunt rezolvate pașnic, pot degenera în agresiune: de la abuzuri verbale până la violență fizică. Nu există categorii sociale în care violența domestică să nu fie un risc, aceasta predomină în toate păturile sociale, indiferent de nivelul de educație, situație financiară, vârstă sau religie”, afirmă psihologul Maria Verdi, atenționând că violența în familie se transmite și generațiilor viitoare, până la a treia generație, deoarece purtăm în genele noastre toate evenimentele nefericite, fricile, stresul, efectele traumelor, abuzurilor, transferându-le urmașilor noștri, prin mecanisme genetice.

Drumul de la o banală ceartă în familie la violență

    Psihologul Maria Verdi este de părere că violența verbală sau fizică poate începe de la o comunicare deficitară, iar aceasta poate escalada din acuze și țipete până la forma cea mai gravă, și anume violența fizică, care poate pune în pericol viața victimei. „În momentul în care agresorul vrea să profite de slabiciunea victimei, de cele mai multe ori folosește argumente false pentru a genera o ceartă, care poate escalada în violență verbală, emoțională, psihică, socială, economică și chiar sexuală. Nu putem spune care dintre aceste forme este mai gravă. Orice femeie este unică și modul în care ea trăiește șocul ne dă indicii despre gravitatea traumei. Sunt femei care sunt abuzate sexual, bătute, amenințate, urmărite apoi. Este un calvar, din care cu greu pot ieși. Trauma se intensifică când victima este nevoită să locuiască mulți ani împreună cu agresorul, este supusă la un șir nesfârșit de abuzuri. În urma multor ani de agresiune, victima poate dezvolta sindromul Stockholm, iar atunci este mai greu să conștientizeze că ea trăiește iadul, din cauza atașamentului față de agresor”, a spus psihologul Maria Verdi, prin comunicatul de presă trimis redacției noastre.
    Primul contact cu violența, afirmă ea, îl găsim în zona parentală, iar femeile  care apelează la terapie pentru violențele din cuplu conștientizeză pe parcursul terapiei că au fost supuse violenței în timpul copilăriei prin pedepsire-lovire, insatisfacerea nevoilor de bază (mâncare, somn), control permanent de către părinți  etc. „De cele mai multe ori, femeile abuzate au văzut violența la tatăl care o certa sau o bătea pe mama, iar ele pe atunci erau tampon între părinți. Mai târziu, aceste fete, când devin femei, atrag în viața lor un partener agresiv – pasiv sau violent, pentru că la nivel inconștient, creierul recunoaște un bărbat pe măsura scenariului de viață parental”, spune psihologul Verdi.

Cum poate fi combătută violența împotriva femeilor

    Psihologul Maria Verdi consideră că nu putem repara nimic folosind aceeași energie, așadar nu putem combate violența prin violență, ci prin compasiunea, înțelegerea și consilierea persoanelor abuzate. „Avem nevoie de cât mai multe centre care să educe și să consilieze familia, copiii și femeia. Avem nevoie de centre care să adăpostească femeia în situațiile de urgență, este vitală protecția socială a mamei și a copilului, dar este imperios necesar să creăm condițiile dezvoltării personale a fiecărei femei, a tinerelor, împreună cu posibilitatea vindecării traumelor trecutului”, spune psihologul, precizând că în același timp este nevoie să educăm bărbații, astfel încât ei să conștientizeze că forța lor interioară crește când energia lor masculină este canalizată pentru protecția și iubirea femeii. 
„Disiparea energiei masculine prin subjugarea femeilor nu le crește stima de sine, nu în acest mod își demonstrează că sunt bărbați. Abuzul femeilor reprezintă atentatul împotriva creației, este o armă împotriva vieții. Femeile au nevoie și au dreptul la siguranță acasă, la școală, la locul de muncă, pe stradă. Această societate poate fi vindecată prin introducerea cadrelor necesare care să armonizeze relația bărbat-femeie, protejând fetele, femeile, mamele noastre. Este datoria noastră, a tuturor și suntem responsabili să ne aducem contribuția pentru instaurarea siguranței și protecției femeii„, mai spune psihologul psihoterapeut Maria Verdi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?