Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649

PATRONII stau la coadă pentru avizele de la Pompieri. Liste de aşteptare pentru extinctoare


Speriați de controalele declanșate după incendiul de la Colectiv, administratorii de societăți comerciale din Vrancea fac, zilnic, coadă la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea pentru a se pune în legalitate. Dacă înainte existau maximum 10 cereri pe zi, în ultima perioadă numărul a crescut considerabil, ajungându-se la peste 100 de cereri într-una din zile. În cazul celor care au nevoie de avize/autorizații de securitate la incendiu li se comuncă pașii pe care îi au de urmat și li se verifică documentația, iar în cazul celorlalți, care nu se supun autorizării/avizării, pompierii le eliberează negațiile de care au nevoie la dosar. Pentru ca toți solicitanții să fie primiți, programul de lucru al celor de la Inspecția de Prevenire a fost modificat, în sensul că se lucrează cu publicul zilnic, de la 08.00-16.00, lucru care nu se întâmpla până acum. Documentația pentru aceste avize/autorizații de securitate la incendiu este realizată de un arhitect, pe baza documentelor tehnice ale spațiului.
    „În ultima perioada s-a observat o creștere a numărului solicitărilor privind cererile de avizare/autorizare ori pentru obținerea negațiilor emise de instituția noastră privind asigurarea cerinței esențiale securitate la incendiu. De aceea, s-a luat măsura ca personalul Compartimentului Avizare/autorizare să asigure lucrul cu publicul în fiecare zi lucrătoare în intervalul 08.00-16.00, astfel încât toți cetățenii interesați să poată primi asistență specifică necesară în acest domeniu. Dacă într-o zi cu program normal de lucru veneau, în medie, aproximativ 10 persoane pentru depunerea documentației specifice, săptămâna aceasta a fost o zi când s-au primit chiar și 100 de persoane”, a transmis căpitan Cristina Duță, din cadrul ISU Vrancea.
    Avalanșa de solicitări i-a surprins chiar și pe reprezentanții ISU Vrancea, care acum sunt căutați ca buruiana de leac, deși până acum administratorii erau cu greu găsiți sau erau de negăsit gând erau căutați pentru controale. Oamenii s-au speriat ca urmare a măsurilor luate după tragedia din Colectiv, atât la nivelul județului Vrancea, cât și la nivelul întregii țări, și au ajuns la concluzia că este mai bine să se pună în legalitate decât să primească amenzi usturătoare, ori chiar să li se pună lacăt pe afaceri.
   
Criză de extinctoare

    Administratorii firmelor au făcut cozi și la vânzătorii de extinctoare pentru a se dota cu aceste echipamente de protecție împotriva incendiilor. Numărul foarte mare de cereri din partea patronilor a crescut profitul producătorilor de extinctoare care au rămas fără marfă în depozite. Iar prețul stingătoarelor aproape că s-a triplat. Dacă înainte de tragedia de la Colectiv un extinctor se vindea cu 70 lei, ulterior prețul a sărit la 200 lei, în condițiile în care poate fi găsit. Firmele care se ocupă de aceste produse au întocmit liste de așteptare pentru cumpărătorii de extinctoare. „Materia primă pentru acestea este adusă din China și se estimează că abia peste două săptămâni se va rezolva această situație. Noi asigurăm echipamente de intervenție, echipament de avertizare, dar și documentația internă, care este obligatorie. Totodată, instruim și salariații pe linie de PSI”, ne-a spus Ionuț Eremia, cadru tehnic PSI la Alsec Consult.

Cine are nevoie de autorizație de securitate la incendiu

    Reamintim că, în urmă cu o săptămână, doar cinci cluburi și discoteci din Vrancea aveau autorizație de securitate la incendiu. Patru dintre acestea erau din Focșani iar unul din Păunești. Pompierii spun că aceste autorizații de securitate sunt obligatorii pentru construcțiile care au o suprafață mai mare de 200 metri pătrați și au destinație de comerț, cultură sau turism. Ori, în Focșani sunt mai multe clădiri cu suprafață de peste 200 metri pătrați unde sunt amenajate cluburi, restaurante, discoteci. Numai dacă sunt numărate localurile unde au loc nunți și botezuri în Focșani, numărul lor depășește pe cel al locațiilor autorizate de pompieri. În schimb, alte firme care au ca destinație comerț, cultură sau turism și au aria desfășurată mai mică de 200 mp, nu se supun avizării/autorizării din punct de vedere al securității la incendiu. Pentru a verifica modul în care patronii respectă legislația privind securitatea la incendiu și protecția civilă, pompierii vrânceni au derulat mai multe controale în ultimele luni.
    Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență spun că „autorizațiile de securitate la incendiu se emit după efectuarea recepției la terminarea lucrărilor, la darea în exploatare a construcțiilor sau amenajărilor noi, pe baza documentelor prevăzute de Ordinul MAI nr. 3 din 6 ianuarie 2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de avizare și autorizare privind securitatea la incendiu și protecția civilă (documentele necesare regăsindu-se în Anexa nr. 1)”.”Asigurarea climatului de siguranță la nivelul comunității rămâne obiectivul prioritar al instituției noastre. Crearea culturii de securitate se materializează prin derularea unor suite de activități preventive cum ar fi verificarea activității de apărare împotriva incendiilor la instituții/autorități și operatori economici, instruiri și exerciții, prin intermediul cărora se fundamentează regulile și modul de comportare specifice tipurilor de situații de urgență. În baza planificărilor care stau la baza derulării activităților, inspectorii de prevenire execută periodic controale de verificare și îndrumare pentru constatarea și eliminarea potențialelor elemente generatoare de risc pentru beneficiari”, se arată în răspunsul trimis de conducerea ISU Vrancea.
    Aceștia precizează că avizarea, respectiv autorizarea privind securitatea la incendiu sunt oligatorii pentru încăperile sau grupurile de încăperi, definite conform reglementărilor tehnice specifice domeniului securității la incendiu ca „săli aglomerate”, amplasate în clădiri independente sau în clădiri cu funcțiuni mixte, indiferent de aria construită, regimul de înălțime ori destinație dar și pentru clădiri sau spații amenajate în clădiri, având destinația de alimentație publică, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 200 metri pătrați. În cazul construcțiilor care nu au această autorizație, noile modificări legislative permit pomipierilor să dispună oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor respective.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?