Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Obştea Tulnici este stat în stat: propriile reguli pentru persoane mai presus de lege


Åžeful Ocolului Silvic Obștea Tulnici, Marcel Ichim, un tehnician silvic, Fănel Foric dar și un controversat om de afaceri local, Valerică Å¢imbău (FOTO) sunt vizați de ultimul control efectuat de delegații Gărzii Forestiere Focșani în pădurile Obștii de Moșneni din Tulnici. În acest caz a fost deja întocmit un dosar penal de către polițiști pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual deoarece în carnetul inventar ar fi fost înscriși mai puțini copaci decât erau tăiați în realitate. Delegații Gărzii Forestiere au descoperit multe cazuri în care copacii au fost practic smulși cu tot cu rădăcini pentru a se pierde urma furăciunilor.

    Hoții care doboară pădurile din Tulnici nu sunt străini, nu au venit din afara comunei. Tăietorii de lemne sunt localnici care preferă să se îmbogățească rapid, vor să mai ridice un etaj la vilă sau să se plimbe cu un bolid de lux. Sunt persoane mai presus de lege, care le râd în față polițiștilor, pădurarilor sau inspectorilor care le verifică afacerile. Între timp, șmecherii fac „autostrăzi” în păduri, scot copacii cu tot cu rădăcini pentru a nu rămâne nici măcar o urmă de cioate.
    Situația de la Obștea Tulnici este considerată o anomalie de către silvicultori. La Tulnici, Obștea și-a înființat propriul Ocol Silvic, unde a avut ultimul cuvânt la stabilirea pădurarilor iar rezultatul se vede în pădure. Pădurarilor le este teamă să se opună tăierilor abuzive pentru că, spun ei, își vor pierde locul de muncă. „Pădurile private sunt cel mai prost gospodărite pentru că obiectivul proprietarilor este doar profitul”, spun silvicultorii.
Ultimul control efectuat de delegații Gărzii Forestiere în două partizi de exploatare din pădurile Obștii de la Tulnici arată disprețul față de pădure al celor puși să o păzească de asaltul toporatorilor. Controlul Gărzii Forestiere a fost demarat la 14 octombrie și s-a derulat pe parcursul a două săptămâni. Au fost verificate atât hârtiile din dosarele tehnice dar și cioatele existente în pădure. Partizile de exploatare a lemnului aparțineau firmei Vatilo Motors iar firma care a făcut tăierile a fost Trabodany Forest. Potrivit hârtiilor semnate de administratorul Vatilo Motors, Lucica Păun, persoana responsabilă cu respectarea regimului silvic pentru cele trei partizi de exploatare este Valerică Å¢imbău. Practic, controversatul om de afaceri este cel care ar urma să fie tras la răspundere în cazul descoperirii unor eventuale nereguli.

Afaceriștii primesc cei mai frumoși arbori din pădure

    Delegații Gărzii Forestiere au verificat două partizi de exploatare, din care la una trebuiau realizate lucrări de răritură. Neregulile au fost constatate încă din birou, de la verificarea documentelor. S-au constatat deficiențe la întocmirea actelor de punere în valoare, la emiterea autorizațiilor de exploatare. Nereguli au fost găsite și la operarea în SUMAL a avizelor de însoțire pentru masa lemnoasă. De exemplu, reprezentanții firmei au scris în aviz lemn rotund, iar în SUMAL au trecut lemn de foc.
    În pădurile de la Tulnici s-a constatat că tehnicianul silvic care a făcut marcarea arborilor a ales cei mai frumoși copaci, parcă pentru a fi sigur că agentul economic va fi foarte mulțumit. Astfel, lucrarea de punere în valoare s-a efectuat pe aproape 50 % din suprafață, neefectuîndu-se lucrările de răritură conform normelor tehnice. Au fost aleși pentru extragere arborii cei mai valoroși, rămânând neînregistrați tocmai arborii care trebuiau de fapt extrași.
    Delegații au găsit 27 de arbori tăiați ilegal, cu 17,5 metri cubi și o valoare a prejudiciului calculată la 3969 lei. De asemenea, în partida alăturată au fost tăiați cinci arbori fără să existe autorizație. La verificarea în pădure s-a constatat că tractoarele folosite la extragerea masei lemnoase nu au respectat drumurile existente deplasându-se în afara acestora pentru colectarea lemnului. Au fost observate porțiuni lipsă din litieră și chiar găuri, gropi, fapt ce i-a făcut pe delegații Gărzii Forestiere să presupună că acolo au existat arbori. „Unde s-au văzut găurile și au fost găsite rădăcini au fost deja incluse în prejudiciu”, au explicat inspectorii.

Drumul forestier a fost realizat fără autorizație

    Mai grav este că drumul forestier a fost realizat fără o autorizație de exploatare. Întâi au marcat și tăiat copacii, iar după ce a început controlul Gărzii Forestiere au întocmit și documentele obligatorii prevăzute de lege. „Actul de punere în valoare este semnat doar de responsabilul cu fondul forestier, nefiind aprobat de șeful de ocol. În schimb, autorizația de exploatare este semnată în 19 octombrie, de șeful de ocol, deși controlul era început din 14 octombrie, dată la care drumul forestier era finalizat. Firma a tăiat fără autorizație de exploatare. Este tăiere fără drept, deci infracțiune pentru agentul economic”, au explicat inspectorii Gărzii Forestiere. Ceea ce s-a întâmplat în acest caz arată că cei de la Ocolul Silvic al Obștii Tulnici au făcut hârtiile ca să fie la dosar, fără nicio legătură cu ceea ce este în realitate.
    Așa s-a ajuns la încălcarea normativelor referitoare la lățimea drumului forestier. Acesta trebuia să fie de patru metri însă au fost porțiuni pe care se ajunge și la 10 metri lățime. Frecvent, drumul forestier făcut de Trabodany era mai lat decât un drum național asfaltat. Practic, au făcut acea partidă cum i-a plăcut agentului economic. După finalizarea raportului de către Garda Forestieră, măsurile vor fi conexate cu cele stabilite de poliție în urmă cu circa două săptămâni. Cel mai probabil vor fi întocmite dosare penale pentru neglijență în serviciu, tăiere fără drept a masei lemnoase, tăiere ilegală de arbori.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?