Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

CAS Vrancea PRIMEȘTE dosarele pacienților care vor terapia cu interferon free


Pentru a veni în sprijinul vrâncenilor care vor să beneficieze de terapia cu interferon free, conducerea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea a decis să primească dosarele întocmite de bolnavi în vederea includerii în programul cu interferon free, pentru ca, mai apoi, să le trimită la casele de asigurări prin care se derulează acest program. „Pentru a facilita accesul pacienților vrânceni la terapia cu interferon free, CAS Vrancea a hotărât să accepte dosarele întocmite de pacienți, pe care le vom trimite la casele de asigurări stabilite de CNAS. Am decis acest lucru pentru ca pacienții să nu mai fie puși pe drumuri”, a spus șeful CAS Vrancea, Mihai Copaci.
Pașii pe care trebuie să îi parcurgă pacientul diagnosticat cu hepatita C și ciroză hepatică C pentru accesul la tratament fără interferon sunt următorii: pacientul, cu bilet de trimitere de la medicul de familie și cardul de sănătate, se va prezenta pentru consultație și evaluare la un medic specialist din unul dintre centrele desemnate din țară; în urma evaluării, dacă acesta corespunde criterilor de eligibilitate conform protocolului elaborat de comisia de specialitate a Ministerului Sănătății, pacientul va primi voucherul pentru investigațiile necesare la dosarul de aprobare; voucherul va fi utilizat pentru efectuarea setului de investigații necesare în unul dintre laboratoarele agreate de furnizorul tratamentului fără interferon; rezultatul primit de la laborator va fi înmânat medicului curant care, dacă în urma investigațiilor stabilește că pacientul corespunde criteriilor de eligibilitate, întocmește dosarul pentru aprobarea tratamentului și îl înmânează pacientului; pacientul va depune dosarul la casa de asigurări cu care se află în relație contractuală medicul curant; casa de asigurări județeană va transmite dosarul la CNAS; comisia de specialitate din cadrul CNAS analizează dosarul și transmite decizia casei de asigurări unde a fost depus dosarul de către pacient; casa de asigurări județeană va transmite pacientului decizia comisiei CNAS.
În cazul în care dosarul este aprobat, pacientul merge cu decizia de aprobare la medicul curant, care îi va elibera prescripția medicală. Pe site-ul CNAS, la secțiunea „informații pentru asigurați” – „medicamente” – tratament fără interferon”, pacienții pot studia un document cu informații utile privind modul de administrare a tratamentului fără interferon. Potrivit unui comunicat de presă, emis de CNAS, pentru întocmirea dosarelor medicale necesare în tratamentul fără interferon al hepatiei virale C și cirozei hepatice C, până la data de 6 noiembrie au fost distribuite către medici un număr de 2.145 de vouchere. 925 de pacienți au intrat în posesia acestor vouchere, în baza cărora au fost efectuate investigații pentru 801 pacienți. Până în prezent, laboratoarele au prelucrat un număr de 457 de seturi de investigații. Rezultatele investigațiilor efectuate până acum arată că doar 60% dintre pacienți îndeplinesc criteriile necesare pentru accesul la tratament fără interferon.
Acordarea tratamentului cu interferon free a fost adoptată după ce președintele Consiliului Județean Vrancea și al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Marian Oprișan, a cerut într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, introducerea în regim de urgență, a acestuia pentru bolnavii de hepatita C.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?