Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Căruțașii își pun SINGURI viețile în PERICOL


Inconștiența ucide, un caz concret fiind cel de miercuri seara, de la Popești. Fără veste sau alte elemente reflectorizante, doi bărbați, tată și fiu, care mai erau și băuți pe deasupra, după cum spun martorii și polițiștii, au ieșit cu căruța în drumul european de pe unul lateral, fără să se uite nici în stânga nici în dreapta. Înainte de a intra cu căruța în european, bărbatul mai tânăr, de 43 de ani, a coborât din căruță și a luat calul de ham, tatăl său rămânând în atelaj. Nu s-a asigurat deloc și a luat-o către Popești, numai că în acel moment, dinspre Buzău venea o dubă, care se afla aproape de locul unde erau și ei. Bărbatul care ținea calul de ham s-a speriat, probabil, a lăsat calul și căruța și, în loc să se retragă către marginea drumului, s-a dus fix spre axul acestuia. A fost izbit în plin de dubă și aruncat pe șosea pe sensul opus. Nu a mai avut nicio șansă la viață.
Tatăl său, care era în atelaj, nu a pățit nimic, la fel ca și calul. „La data de 11 noiembrie a.c., ora 17.37, pe raza localității Popești, un bărbat, de 43 ani, din comuna Urechești, în timp ce conducea de căpăstru un cal care tracta un atelaj hipo, a pătruns din DJ 205 B pe DN2 E85 fără să se asigure și fără să acorde prioritate de trecere unei autoutilitare. Autovehiculul circula pe direcția Buzău-Focșani și era condus de un bărbat, de 30 ani, din Bacău, care a acroșat și accidentat mortal bărbatul care se deplasa pe lângă atelajul hipo. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate în vederea stabilirii cu exactitate a modului de producere a evenimentului”, au transmis polițiștii.
    Acesta nu este singurul exemplu. Luna trecută, la Haret, patru oameni au murit, între ei și un copil, după ce căruța în care se aflau și cu care traversau drumul european a fost izbită în plin de o mașină cu numere de Bacău. Pe lângă cele patru persoane decedate, alte 8 au fost rănite, între ele mulți copii. În acest caz, căruța nici măcar nu era înregistrată, iar de elemente reflectorizante pentru a fi cât mai vizibili pe timp de noapte nici nu s-a pus problema.
    Acțiunile polițiștilor pe această linie par a fi în zadar, deși anul acesta s-a pus accent mai mult ca niciodată pe prevenirea accidentelor cu căruțași și bicicliști. Nu de mult, oamenii legii, dotați cu ciocan, cuie și plăcuțe reflectorizante, au tras pe dreapta, la Dumbrăveni, toate atelajele hipo care le-au ieșit în cale. Au discutat cu căruțașii, le-au împărțit veste, dar și amenzi, apoi le-au montat pe căruțe plăcuțe reflectorizante pentru a se asigura că vor fi mai vizibil în trafic. Unora le-a intrat pe o ureche și le-a ieșit pe cealaltă, ca și cum nu ar fi vorba despre viața lor.

NU URCAÈšI BÄ‚UÈšI ÎN CÄ‚RUÈšE!

    Polițiștii atrag încă o dată atenția în ceea ce privește respectarea regulilor de circulație. Ei nu trebuie să spună, ca tatăl bărbatului mort la Popești, că „am băut. Și ce… n-am voie? Sunt în afara programului”. Prin lege, căruțașilor le este interzis să conducă atelajele dacă au consumat alcool. Le este interzis să conducă atelajele pe drumurile naționale, în municipii și pe drumurile unde sunt instalate indicatoare de interzicere a accesului. La deplasarea pe drumurile publice, căruțașii sunt obligați să semnalizeze schimbarea direcției de mers cu brațul și să se asigure că din față sau din spate nu circulă vehicule cărora le poate pune în pericol siguranța deplasării. Căruțele trebuie conduse pe acostament, sau în lipsa acestuia cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului. De la lăsarea serii și până în zorii zilei, ori când vizibilitatea este redusă, căruțașul trebuie să poarte obligatoriu vestă reflectorizantă, iar căruța să aibă o lumină albă sau galbenă în partea din față, iar în partea din spate o lumină de culoare roșie.
Căruțașilor le este interzis să transporte în vehicule persoane care stau în picioare. Căruțașii sunt obligați să conducă animalele astfel încât acestea să nu constituie un pericol pentru el și ceilalți participanți la trafic, să nu oprească sau să staționeze pe partea carosabilă a drumului public și să nu părăsească vehiculul sau animalele ori să doarmă în timpul mersului. Dacă transportă obiecte care depășesc în lungime sau în lățime vehiculul, căruța trebuie semnalizată ziua cu un steguleț de culoare roșie, iar noaptea sau în condiții de vizibilitate redusă cu un dispozitiv fluorescent-reflectorizant montat în partea din spate a încărcăturii.
Animalele care însoțesc atelajele trebuie legate de latura din dreapta a vehiculului sau de partea din spate a acestuia, cât mai aproape de partea dreaptă, iar legătura nu trebuie să fie mai mare de 1,5 m. Pe timpul opririi sau staționării pe acostament ori în afara părții carosabile, animalele trebuie să fie legate astfel încât acestea să nu poată intra pe partea carosabilă. Proprietarii de căruțe au obligația să le înregistreze la primăria de domiciliu, să aibă aplicate pe fundătoare și pe o laterală plăcuțele tip cu numărul de înregistrare și să aibă asupra lor actul de identitate și certificatul de înregistrare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?