Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

PERICOL! Doar 33 de şcoli din Vrancea, din peste 500, au autorizație de securitate la incendiu


Doar 33 de unități de învățământ de pe raza județului Vrancea, din cele peste 500, au autorizație de securitate la incendiu. Din cele care au, 32 sunt unități de învățământ preuniversitar, iar una face parte din categoria învățământ universitar.  Potrivit informațiilor primite de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vrancea, autorizațiile de securitate la incendiu se emit după efectuarea recepției la terminarea lucrărilor, la darea în exploatare a construcțiilor sau amenajărilor noi, pe baza documentelor prevăzute de Ordinul MAI nr. 3 din 6 ianuarie 2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de avizare și autorizare privind securitatea la incendiu și protecția civilă. Unitățile de învățământ sunt verificate periodic, iar problemele sunt mereu aceleași. De cele mai multe ori, acestea nu sunt remediate pentru că necesită fonduri. În timpul verificărilor de până acum au fost și situații în care problemele s-au remediat, dar s-au dat și amenzi în cuantum de 20.800, de la începutul anului și până la începutul lunii septembrie a.c.

    Incendiul din Clubul „Colectiv” a adus în atenția autorităților probleme existente de mai mult timp, dar care nu au fost remediate până nu s-a produs o tragedie. Odată cu moartea zecilor de tineri în incendiul din Colectiv, autoritățile au ajuns la concluzia că probleme cu privire la autorizațiile de securitate la incendiu nu sunt doar în cluburi, discoteci ori alte locații de distracție, ci și în școli unde, zilnic, sunt sute, mii de copii și cadre didactice.
    Prim-ministrul interimar, Sorin Cîmpeanu, a precizat că probleme sunt și în școlile din țară, cu privire la lipsa autorizației de securitate la incendiu. Evident că în Vrancea lucrurile nu puteau fi altfel decât în restul țării. Astfel, din cele peste 500 de unități de învățământ de pe raza județului, doar 33 au autorizație de securitate la incendiu. „La nivelul județului Vrancea, 33 unități de învățământ dețin autorizație de securitate la incendiu, 32 dintre acestea încadrându-se în categoria unități de învățământ preuniversitar din zona de competență, iar 1 în categoria învățământ universitar”, a transmis căpitan Cristina Duță, din cadrul ISU Vrancea, care a adăugat că Inspecția de Prevenire desfășoară periodic activități de verificare și îndrumare la nivelul unităților de învățământ din județ, în baza planificărilor care stau la baza derulării activităților specifice.
    Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Vrancea au spus că situația de la școli este monitorizată în prezent, dar și că numărul unităților de învățământ cu autorizație de securitate la incendiu poate crește de la o zi la alta. „Din cele 508 unități școlare de pe teritoriul județului nostru, doar 32 aveau autorizație ISU. Situația este încă în etapa de monitorizare, iar numărul unităților de învățământ care au autorizație poate crește de la o zi la alta”, a precizat Costel Militaru, din cadrul ISJ Vrancea.
   
Amenzi și avertismente

    Cu puțin timp înainte de începerea anului școlar, pompierii au prezentat o situație a problemelor din unitățile de învățământ din județ. Astfel, de la începutul anului și până să înceapă școala, la nivelul județului fuseseră verificate  9 licee, 52 de școli gimnaziale, 61 de școli primare și 110 grădinițe. În timpul controalelor s-a constatat că în unele cazuri „nu s-a obținut autorizația de securitate la incendiu, că mijloacele tehnice de apărare împotriva incendiilor, respectiv stingătoarele nu au fost verificate periodic conform normelor în vigoare, dar și că instalațiile de hidranți interiori nu sunt menținute în bună stare de funcționare, în sensul că nu se asigură permanent dotarea, debitul și presiunea necesară pentru stingerea incendiilor. De asemenea, s-a mai stabilit că în anumite situații nu a fost întocmit un registru de control al instalațiilor de detectare, semnalizare, alarmare și stingere a incendiilor, dar și că nu a fost întocmit planul de intervenție în caz de incendiu și condițiile de aplicare a acestuia în orice moment”.
    Pompierii au mai adăugat atunci că erau și unități de învățământ în care deschiderea ușilor de pe traseul de evacuare din cadrul unităților de învățământ nu se face în sensul deplasării utilizatorilor spre exterior, dar și cazuri în care nu s-a asigurat revizia periodică a centralei termice la termenele prevăzute de normele ISCIR. De asemenea, erau și unități de învățământ care nu erau prevăzute cu sisteme acustice de alarmare a elevilor și personalului în cazul producerii unor situații de urgență, dar și cazuri unde la încăperea centralei termice alimentate cu combustibil solid, respectiv lemne, nu s-au respectat condițiile constructive ale separării acesteia față de restul construcției prin elemente de rezistență la foc.
    În alte instituții de învățământ vrâncene s-a constatat că se foloseau instalații electrice cu defecțiuni, dar și cazuri în care elementele combustivile din construcția acoperișurilor nu au fost tratate cu substanțe ignifuge. „Ca urmare a constatării acestor nereguli au fost aplicate 23 de amenzi contravenționale în cuantum de 20.800 și 163 de avertismente”, au transmis reprezentanții ISU cu puțin timp înainte de a începe școala.    
    Colonelul Jenică Lazăr, adjunct al ISU Vrancea a precizat atunci, ca și o concluzie, că se acordă atenție acestei activități de către conducerile unităților de învățământ, dar există și deficiențe ce nu au fost remediate, care se manifestă de-a lungul timpului, pentru remedierea acestora fiind necesară alocarea de fonduri.

Autorizații provizorii

    Directorii de școli nu mai au mult timp la dispoziție pentru a obține autorizațiile necesare. Potrivit unor surse din cadrul ISJ, în aproximativ o săptămână, problemele trebuie rezolvate, în acest sens la unitățile de învățământ fiind trimise înștiințări.
    De altfel, se încearcă și varianta emiterii unor autorizații provizorii. Prim-ministrul interimar, Sorin Cîmpeanu a precizat ieri că „având în vedere numărul mare de instituții care nu au aceste autorizații, se impune reglementarea unei situații tranzitorii, un fel de autorizare provizorie care să verifice cele mai importante elemente, cum ar fi planul de evacuare din școli, dar nu este singurul element pe care îl avem în atenție, pentru că lucrurile trebuie începute de undeva”.
    Cîmpeanu a adăugat că în momentul în care a anunțat că doar 7% dintre cele 18.799 de școli, în valoare absolută 2.895 de școli, au autorizație PSI și restul nu au, la nivelul inspectoratelor școlare  a fost o mobilizare exemplară de a căuta acele avize PSI și au reușit să găsească: de la 2.895, s-au mai înregistrat în baza de date până la 6.866.
    Problema va fi discutată și în ședința de astăzi a Guvernului.

   

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?