Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Delia Filip (ROMEPS): Polistirenul expandat e ignifugat, dar e important modul de montare, pentru ca flacăra să nu se propage


Polistirenul expandat pentru construcții este ignifugat, dar este foarte important ca lucrările de termoizolare a blocurilor să fie efectuate de persoane calificate, care să știe cum să aplice adezivul pe o placă de polistiren, astfel încât în cazul unui incendiu flacăra să nu se propage, a afirmat marți directorul executiv al Asociației Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS), Delia Filip, la dezbaterea cu titlul „Siguranța la foc a lucrărilor de reabilitare termică”, organizată de Liga Asociațiilor de Proprietari Habitat. „Proprietarii și, în general, asociațiile de proprietari nu trebuie să se îngrijoreze pe tema inflamabilității sau combustibilității lucrărilor de termoizolație, pentru că orice produs organic arde, însă există niște substanțe de ignifugare care au fost aplicate pe polistirenul expandat, în formă de materie primă — pe acele biluțe de stiren. Deci efectele se produc și asupra materialului finit, asupra plăcilor de polistiren care ajung ulterior pe fațade. Ceea ce este foarte important este că acel material a fost tratat, nu există riscul de incendiu, însă (…) este nevoie de mână de lucru calificată la lucrările de termoizolație și există programe care au început deja să instruiască montatorii de suprafețe opace pentru termoizolare. Nu este suficient să fie aplicat acel adeziv, acea substanță de lipire, doar în anumite zone centrale ale plăcii de polistiren, ci este important să fie pe toate laturile (plăcii de polistiren — n.r.), astfel încât flacăra să nu fie propagată”, a precizat Delia Filip, într-o declarație acordată AGERPRES.
    Ea a spus că este posibil ca anumiți producători de polistiren expandat să fi achiziționat materia primă din Asia, înainte de 2012, moment de la care au intrat în vigoare o serie de restricții referitoare la substanța de ignifugare. „În acest caz, într-adevăr există suspiciunea că sunt și materiale neignifugate. Au fost efectuate și testări de colegii mei în trecut și au fost depistate cazuri de genul acesta, care au fost imediat reclamate Inspectoratului de Stat în Construcții”, a precizat ea.
    Delia Filip a menționat că, în prezent, polistirenul expandat nu prezintă probleme în ce privește toxicitatea, în cazul unui incendiu, cu atât mai mult cu cât normele recente au dus la schimbarea agentului de ignifugare. „Acel agent de ignifugare, chiar și cel folosit în trecut, e într-o proporție mai puțin de 1% din totalul substanțelor, deci e un procent foarte mic și nu este o substanță care să ridice probleme atât de mari”, a completat ea.
    De asemenea, Sorin Cristea, consultant Liga Habitat, a insistat asupra respectării tehnologiei de lucru, adăugând că autoritățile trebuie să își ia în serios atribuțiile de control și să intervină acolo unde se constată abateri. „Indiferent de soluția adoptată, dacă ea a fost aplicată în urma unui proiect, care a fost avizat de un specialist, soluția respectivă este bună și viabilă, cu condiția respectării tehnologiei de lucru. Dacă acea tehnologie de lucru, de punere în operă, nu este respectată, indiferent de materialul folosit, s-ar putea să apară probleme. Nu spunem că sunt probleme în derulare, dar s-ar putea să apară probleme. E foarte important ca beneficiarii lucrărilor — care până la urmă sunt asociațiile de proprietari, nu primăriile — să fie informați, să fie atenți cu privire la respectarea normelor de punere în operă și la aplicarea materialelor respective”, a subliniat Sorin Cristea.
    El a adăugat că au existat cazuri în care firma care efectua termoizolarea începea lucrarea cu anumite materiale, iar pe parcurs începea să folosească plăci de polistiren inferioare din punct de vedere calitativ. El a adăugat însă că acest fenomen s-a redus în ultimii doi ani și a fost înregistrat în cazul lucrărilor pe bani privați. „Ar trebui ca toți locatarii să se intereseze dacă sistemul respectiv a fost unul certificat, să verifice dacă a corespuns clasa de reacție la foc și dacă s-a utilizat tehnologia corespunzătoare. Din păcate, sistemul acela de lipire, care e recomandat de toți producătorii de termosisteme — contur pe conturul plăcii termoizolatoare — nu se prea respectă. Se invocă lipsa de planeitate și consumul suplimentar de material (…) dar în ultimii doi ani prin ghidul de proiectare s-au prevăzut soluții suplimentare de siguranță, cum ar fi barierele incombustibile, care se pun la planșee sau deasupra ferestrelor”, a mai precizat el.
    Florin Hahui, vicepreședinte al Asociației Producătorilor de Polistiren Expandat din România, a atras atenția asupra faptului că de multe ori clienții sunt interesați să obțină prețul cel mai mic, dar că în astfel de situații se face de obicei rabat la calitatea materialului folosit și modul în care este pusă lucrarea în aplicare. El a subliniat importanța comunicării dintre locatari și instituțiile publice, astfel încât beneficiarii să fie cât mai informați cu privire la calitatea lucrării.
    Președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat, Mihai Mereuță, a declarat că ligii i-au fost semnalate de-a lungul timpului o serie de reclamații privind faptul că echipa care a efectuat lucrările nu a pus la dispoziție un proiect sau nu a respectat proiectul respectiv, dar și în ce privește calitatea lucrărilor. „În primul rând, atunci când urmează să intrăm în programul de reabilitare termică, conform legislației în vigoare, avem obligația să avem personal specializat angajat, un diriginte de șantier, să urmărească în cunoștință de cauză lucrările. Luați-l din partea asociației, nu vă bazați doar pe reprezentantul constructorului sau al contractorului, Primăria. Dacă lucrarea este deja făcută, există specialiști, există Urban-Incerc, există laboratoare de încercări, instituții la care putem apela pentru a verifica și a face o expertizare a lucrării. (…) Nu este pe principiul „dormiți liniștiți, că lucrurile se rezolvă de la sine”. Trebuie să existe inițiativa proprietarilor, trebuie să înțelegem că proprietatea aduce și drepturi, dar și obligații”, a subliniat el.
    Pe de altă parte, Octavian Lalu de la Institutul național de cercetare-dezvoltare în construcții, urbanism și dezvoltare teritorială durabilă Urban-Incerc a precizat că ghidul SC 007 /2013 prevede explicit recomandări privind tehnologia de punere în operă a lucrărilor de reabilitare termică, iar acestea vor deveni obligatorii atunci când se va adopta normativul de securitate la incendiu P118/2015. El a precizat de asemenea că în cadrul institutului se caută soluții care ar putea fi aplicate în cazul blocurilor termoizolate necorespunzător. „Este la nivel de studiu: blocurile care au fost termoizolate deja și care nu corespund prevederilor legislative… studiem anumite soluții care să le aducă la cerințele actuale”, a precizat Lalu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?