Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Controale în cluburi, discoteci și baruri de noapte. Patronul unui club din Focșani face acuzații grave


Imediat după tragedia din clubul bucureștean Colectiv, în care și-au pierdut viața mai mulți tineri, la nivelul județului Vrancea au demarat o serie de controale în cluburi, discoteci și baruri de noapte. Sâmbătă seara, pompierii au făcut verificări în localuri din Focșani și Blidari, verificări ce au continuat duminică în alte locații. Odată cu tragedia de la București, au apărut și reacții din partea unor patroni de cluburi din Focșani. Willy Brumăreanu, patronul de la Vox, club care a fost cuprins de flăcări în aprilie, a sesizat o serie de nereguli din clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor, unde funcționează discoteca sa. În timp ce pe unii dintre administratorii cluburilor și discotecilor din județul Vrancea i-a șocat întâmplarea de la București și au anulat petrecerile programate pentru sâmbătă, alții au anunțat distracție maximă, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

    Incendiul din clubul bucureștean Colectiv a pus autoritățile din Vrancea pe jar. Sâmbătă seara s-au verificat cluburile, discotecile și barurile de noapte din Focșani și Blidari. Verificările au continuat și noaptea trecută. Printre altele, pompierii au verificat dacă există autorizație de securitate la incendiu, dacă au fost întocmite planuri de intervenție și de evacuare, dacă personalul de la locul de muncă își cunoaște atribuțiile în cazul unui incendiu și multe altele.
    Potrivit informațiilor primite de la căpitan Cristina Duță, din cadrul ISU Vrancea, „având în vedere tragicul eveniment petrecut în capitală, și la nivelul județului Vrancea, în urma unei analize efectuate la nivelul instituțiilor abilitate din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la solicitarea instituției prefectului, Inspecția de Prevenire din cadrul ISU Vrancea a intensificat acțiunile de verificare a operatorilor economici care funcționează ca discoteci, cluburi, baruri de boapte cât și alte spații cu aflux mare de persoane care desfășoară activități pe timpul nopții. Aceste activități au început încă din noaptea de 31 octombrie a.c., iar rezultatele verificărilor vor fi constituite într-un raport. Aceste activități se efectuează periodic, fiind cuprinse în planurile de activități a personalului Inspecției de Prevenire”.
    La rândul lor, polițiștii ne-au spus că s-au făcut controale, dar nu pentru că s-ar fi primit vreo directivă în acest sens, ci pentru că astfel de verificări se fac în localuri în fiecare sfârșit de săptămână.

Cum ar putea muri 600 de oameni

    Tragedia de la București l-a determinat pe patronul clubului Vox, Willy Brumăreanu, să posteze pe pagina sa de Facebook un mesaj, prin intermediul căruia  sesizează mai multe nereguli în locația în care funcționează și discoteca sa, respectiv în clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor.
În aprilie, în incinta clublui a izbucnit un incendiu. Potrivit lui Willy Brumăreanu, instalațiile de hidranți nu au apă pentru intervenții în caz de incendiu, nici în locațiile închiriate, nici în sala de spectacol, unde încap 600 de persoane. „Cu riscul că vor urma repercursiuni asupra mea din partea conducerii sindicatelor și a Casei de Cultură Focșani, doresc să vă anunț că pe data de 17 Aprilie 2015, ora 03:12, la Clubul Vox pe care îl administrez a avut loc un incendiu cauzat de un expresor de cafea. La acea dată și oră mă aflam în incinta locației și mulțumesc Bunului Dumnezeu în fiecare clipă pentru faptul că nu se aflau tineri în club. Am trăit clipe pe care nu le doresc nimănui să le trăiască, până în momentul în care au intervenit Echipajele ISU, cale pe care le mulțumesc din tot sufletul pentru intervenția foarte rapidă și profesionalismul de care au dat dovadă și le datorez viața mea. Au ajuns în maximum 5-6 minute din momentul în care am sunat la 112, timp în care am încercat personal să iau măsuri pentru stingerea incendiului, dar am fost în imposibilitatea de o face deoarece locația pe care o am cu contract de închiriere se află în incinta Casei de Cultură Focșani, instituție care de foarte mulți ani mi-a blocat căile de acces în caz de evacuare și: nu are apă în instalațiile de hidranți pentru intervenții în caz de incendiu, atât pentru locațiile închiriate cât și în sala de spectacol în care au acces 600 de persoane. Puteți să trageți concluzii la ce dezastru se poate întâmpla dacă la un spectacol sau un bal al bobocilor cu sala plină, în care se află 600 de copii, se produce un cutremur sau incendiu”, scrie Willy Brumăreanu.
    El a adăugat că a făcut informări cu privire la situație, iar răspunsul primit l-a lăsat mască. I s-ar fi spus că este un simplu chiriaș, pe care nu îl privește problema hidranților. Brumăreanu susține că de la momentul incendiului și până acum, adică de 7 luni, nu a fost întocmit proces verbal de constatare a evenimentului. „Dacă în momentul producerii incendiului exista apă în instalațiile de stingere a incendiului, eram în posibilitatea de a salva o foarte mare parte din munca mea de o viață, dar am privit neputincios și cu durere în suflet cum ardea. Timp de 5 minute până au intervenit echipajele I.S.U. am trăit clipe de coșmar și am avut senzația că au trecut 5 ani din viața mea. Este foarte greu de exprimat prin cuvinte acele clipe trăite de mine și datorită acestui eveniment am luat hotărârea să nu mai fac niciodată acest gen de activitate, pentru a nu pune în primejdie viața tinerilor. Rog pe această cale toți administratorii și managerii care au acest gen de activitate: Nu vă jucați cu viețile copiilor noștri!. În momentul unui asemenea dezastru este foarte greu să intervii pentru a salva viețile celor aflați în interior. Cu profundă durere și afecțiune în suflet pentru cei care și-au pierdut viața în tragicul eveniment din București, mă rog la Bunul Dumnezeu să îi Odihnească în Pace! Sincere condoleanțe familiilor îndurerate!”, a mai scris patronul Vox.

Directorul Casei de Cultură îi răspunde lui Brumăreanu

    Directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, Aurel Oborocea, i-a răspuns lui Willy Brumăreanu prin intermediul unui comunicat. Potrivit acestuia, în cei 45 de ani de funcționare a Casei de Cultură nu s-a înregistrat niciun eveniment care să pună în pericol viața spectatorilor. „Referitor al afirmațiile lui Wili Brumăreanu, pe adevăratul nume Vasile Mihalache, menționăm că, în anul 2011, Consiliul de Conducere al Casei de Cultură a Sindicatelor Focșani, alcătuit din Prodan Paraschiv, Răvoiu Emil, Adam Dumitru și Grigore Constantin, a încheiat cu SC WB Compani 2001 SRL Focșani, administrator Mihalache Vasile, contractul de închiriere spații nr. 104/25.08.2011 în care se precizează la Cap. V, art 12, punctul 5 că SC WB Company 2001 SRL Focșani trebuie să respecte și să aplice cu strictețe normele PSI în vigoare și să obțină avizul PSI pentru a putea funcționa. Prin actul adițional nr. 114/12.09.2011, Consiliul de Conducere al Casei de Cultură a Sindicatelor Focșani a dat în folosință gratuită către SC WB Company Focșani esplanada laterală și scara de acces a instituției, fără a i se percepe chirie suplimentară. De asemenea, conform aceluiași act, curtea interioară a instituției poate fi folosită ca spațiu de depozitare și cale de acces, tot fără a percepe plata unei chirii suplimentare. Incendiul la care se referă administratorul SC WB Company s-a produs exclusiv din vina acestuia, instalația electrică făcută de Mihalache Vasile în spațiul închiriat neavând acceptul Casei de Cultură a Sindicatelor. Casa de Cultură a Sindicatelor Focșani nu își poate asuma modificările sau improvizațiile făcute de chiriașul Mihalache Vasile fără acceptul instituției. Încercarea de a da vina pe conducerea Casei de Cultură a Sindicatelor Focșani este o diversiune menită să distragă atenția de la faptul că firma adminsitrată de Mihalache Vasile nu-și respectă obligațiile pe care și le-a asumat prin contractul susmenționat, inclusiv pe cele de natură financiară, firma administratorului Mihalache Vasile fiind datoare în acest moment Casei de Cultură a Sindicatelor Focșani cu suma de 115 172,80 lei”, a precizat Aurel Oborocea în comunicat.

Ce au făcut patronii cluburilor din Vrancea

    Ca urmare a tragediei de la București, patronii unor cluburi din Focșani, și nu numai, au luat decizia de a anula evenimentele programate pentru zilele de weekend, în timp ce alții au continuat petrecerile.
    Printre cei care au anulat evenimentele programate pentru sâmbătă s-au numărat și reprezentanții Clubului Bawary. „Din respect și în semn de solidaritate cu victimele tragicului accident din club «Coelctiv», am decis să anulăm evenimentele din această seară (sâmbătă seara-n.r.) din club Bawary! Toate rezervările au fost anulate și cei în cauză au fost anunțați. Ne cerem scuze pentru toate neplăcerile cauzate. Condoleanțe familiilor îndolitate și însănătoșire grabnică celor răniți”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a clubului. 
    Și patronul unui local din Poiana Cristei a ales să renunțe la petrecerea de sâmbătă seara și să fie solidar cu victimele tragediei de la București. „În semn de solidaritate și respect pentru victimele și familiile tragediei de aseară (vineri seara-n.r.) Club NRG anulează evenimentul din această seară (sâmbătă seara-n.r.). Condoleanțe familiilor și celor apropiați acestei tragedii”, a scris patronul clubului pe pagina sa de facebook. De asemenea, concertul care trebuia să aibă loc aseară în parcarea Focșani Mall, organizat în cadrul Serbărilor Normalității, a fost anulat.
    În timp ce patronii unor cluburi au ales să fie solidari cu victimele, alții au anunțat pe paginile de facebook mega petreceri, denumite „Halloween Party” ori „Sexy Halloween Party”, în timp ce alții au organizat evenimente private.
    Postările i-au intrigat pe unii, care le-au reproșat patronilor că nu au pic de respect față de cei care și-au pierdut viața, ori care se zbat între viață și moarte.

13 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?