Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Copacii din pădurile Vrancei, doborâți unul după altul


Aproape că nu este zi în care în fondurile forestiere de pe raza județului să nu fie comisă cel puțin o infracțiune, ori în trafic să nu fie oprită o mașină încarcată cu lemne pentru care transportatorii nu au avize de însoțire. În șase zile, în timpul unor activități pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice, s-au dat destul de multe amenzi și s-au confiscat cantități însemnate de lemne.

    Mai multe persoane sunt cercetate penal pentru tăiere ilegală de arbori, în timp ce altele au primit amenzi consistente pentru că nu avea aviz de însoțire pentru lemnele transportate, ori încărcătura nu corespundea cu cele consemnate în avize. Polițiștii au amendat inclusiv un administrator de societate pentru că nu deținea registrul de evidență a intrărilor-ieșirilor de materiale lemnoase.
    Printre cei amendați și cu lemnele confiscate se numără și doi bărbați din Vintileasca, care au fost văzuți de un pădurar în timp ce transportau lemne cu căruțele. Pădurarul a sunat imediat la poliție, iar oamenii legii au constatat în urma verificărilor efectuate că localnicii nu aveau documente de proveniență pentru lemnele din căruțe. „La data de 22 octombrie a.c., ora 17.25, polițiștii din Vintileasca au fost sesizați de un pădurar, despre faptul ca au depistat în fondul forestier al comunei Vintileasca, în punctul «Monteoru», doi bărbați, ambii din localitate, care transportau cu două atelaje hipo material lemnos fără a deține documente de proveniență. În cauză au fost dispuse măsurile legale de sancționare contravențională, fiind confiscată cantitatea de 2,66 mc lemn rotund rășinoase, ce a fost predată în custodia Ocolului Silvic Chiojdeni”, a precizat subcomisar Bogdan Toader, de la Biroul de Presă al IPJ. La Nereju, un alt bărbat, care conducea pe un  drum forestier o autoutilitară încărcată cu lemne, a rămas fără încărcătură pentru că nu avea aviz de însoțire. În mașină s-a găsit cantitatea de 17,500 mc lemn rotund rășinoase. Pe lângă amendă, s-a mai dispus și confiscarea cantității de lemn din autoutilitară.
    Tot la Nereju, un alt bărbat transporta fără aviz cantitatea de 14,148 m.c. lemn rotund de rășinoase. „La data de 22 octombrie a.c., polițiștii din Nereju au depistat un bărbat, din comuna Nereju, județul Vrancea, care transporta cu o autoutilitară, pe un drum forestier, cantitatea de 14,148 m.c. lemn rotund rășinoase fără a deține aviz de însoțire. Față de conducătorul auto a fost dispusă măsura sancționării contravenționale pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin.(1), lit. b și 21 lit. k din Legea nr. 171/2010, fiind confiscată valoric cantitatea de material lemnos”, explică polițiștii. Două zile mai târziu, polițiștii din aceeași localitate au depistat un bărbat, din comuna Spulber, care transporta cu o autoutilitară, pe drumul forestier din punctul „La Fag”, cantitatea de 18,653 m.c. lemn rotund rășinoase fără a deține aviz de însoțire. Față de conducătorul auto a fost dispusă măsura sancționării contravenționale, fiind confiscată valoric cantitatea de material lemnos.
    Un alt bărbat care transporta lemne fără aviz a dat nas în nas cu polițiștii la Gura Caliței. „La data de 24 octombrie a.c., orele 16.10, polițiștii din Gugești au depistat pe DJ 204P, un bărbat, din comuna Gura Caliței, în timp ce transporta cu o autoutilitară cantitatea de 1,100 m.c. lemn foc fag fără a deține aviz de însoțire.
Față de conducătorul auto a fost dispusă măsura sancționării contravenționale pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (1), lit. b din Legea nr. 171/2010, fiind confiscată cantitatea de material lemnos ce a fost predată în custodia Ocolului Silvic Dumitrești”
, au adăugat polițiștii. 

   Una scria în aviz, altceva s-a găsit în mașină

    Polițiștii au confiscat și cherestea. Este cazul unui bărbat din Nereju, care a fost oprit în trafic la Vidra, pe DN 2 D. În autoutilitara pe care o conducea s-a găsit cantitatea de 7,260 m.c. cherestea rășinoase, pentru care șoferul nu avea aviz de însoțire. Și el a fost amendat, iar încărcătura a fost confiscată.
    În cazul unui alt bărbat, tot din Nereju, care a fost oprit în trafic tot la Vidra, polițiștii au constatat că mașina era încărcată cu 20,00 m.c. cherestea, iar în aviz erau trecuți cu 8,00 m.c. mai puțin. „La data de 24 octombrie a.c., orele 12.45, polițiștii din Vidra au depistat pe DN 2D un bărbat, din comuna Nereju, în timp ce  transporta cu o autoutilitară cantitatea de 8,00 m.c. cherestea rășinoase în plus față de cantitatea de 12,00 m.c. menționată în avizul de însoțire. Față de conducătorul auto, care a refuzat transportarea materialului lemnos confiscat la Ocolul Silvic Experimental Vidra în vederea dării în custodie, a fost dispusă măsura sancționării contravenționale pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (1), lit. a și art. 21 lit. k din Legea nr. 171/2010, fiind confiscată valoric cantitatea 8,00 mc cherestea rășinoase, identificată în plus față de cea menționată în aviz”, mai precizează oamenii legii. 
    În timp ce unii au scăpat doar cu amenzi, alții s-au ales cu dosare penale. Este cazul a doi bărbați din comuna Vidra, despre care polițiștii spun că au tăiat ilegal și sustras arbori de esență stejar. „Cu ocazia activităților desfășurate în fondul forestier din extravilanul satului Åžerbești, comuna Vidra, polițiștii au depistat doi bărbați, ambii din localitate, care au tăiat fără drept și sustras arbori de esență stejar, nemarcați de organele silvice, din suprafețele de pădure deținute de doi bărbați din localitate. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de art. 107 și 109 din Legea 46/2008”, a mai transmis subcomisarul Toader.
    În cadrul aceleiași acțiuni a mai fost amendat și un bărbat din Jariștea, care a fost oprit în trafic și verificat de polițiștii din Năruja. În mașina sa s-a găsit în plus cantitatea de 1,50 m.c. lemn foc de fag, în plus față de cantitatea de 3,30 m.c. lemn foc de fag menționată în avizul de însoțire primar. Și în cazul său s-a aplicat o amendă și s-a confiscat lemnul care era în plus, care a și fost predat în custodie la Ocolul Silvic Focșani.
    De asemenea, polițiștii din Broșteni au depistat pe DN 2M un bărbat, din comuna Mera, în timp ce transporta cu o autoutilitară cantitatea de 1,50 m. ster lemn foc, fără documente de proveniență. Ca și ceilalți, și el a primit amendă și a rămas fără lemnul de foc.

   Probleme cu registrele de evidență 

    Verificări s-au făcut și la depozitul unei societăți din Nereju. Aici, polițiștii și reprezentanții Gărzii Forestiere Focșani au constatat că societatea nu avea un registru de evidență a intrărilor-ieșirilor de materiale lemnoase. „La data de 22 octombrie a.c., în urma controlului efectuat de către lucrătorii Biroului pentru Combaterea Delictelor Silvice și reprezentanții Gărzii Forestiere Focșani, la depozitul de material lemnos deținut de o societate comercială de pe raza comunei Nereju s-a constatat că responsabilii societății nu dețineau registrul de evidență a intrărilor-ieșirilor de materiale lemnoase. Față de situația constatată s-a dispus sancționarea contravențională a reprezentantului societății, pentru încălcarea prevederilor art. 21, lit. c din Legea nr. 171/2010”, explică polițiștii.
    În timpul verificărilor s-a mai întocmit un dosar penal și pe numele unui bărbat din Bordești. Potrivit polițiștilor, cu ocazia activităților desfășurate în fondul forestier din extravilanul comunei Bordești a fost depistat un bărbat, din localitate, care a tăiat fără drept și apoi a sustras 7 arbori de esență carpen, nemarcați de organele silvice, din pășunea împădurită deținută de un bărbat din localitate. „În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de art. 107 și 109 din Legea 46/2008”, spun oamenii legii.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?