Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Peste o sută de copii s-au născut PREMATUR în Vrancea. Nouă au murit


Din ce în ce mai multe femei nasc copii prematuri. Aproximativ 10% din numărul total al copiilor născuți anual sunt copii prematuri. Medicii spun că lunile în care se înregistrează o creșterea a nașterilor premature sunt august, septembrie și octombrie, perioada în care muncile agricole sunt în plin proces de desfășurare. De la începutul acestui an, în maternitățile vrâncene s-au născut 1.493 de bebeluși, iar aproape 10% din aceștia s-au născut prematuri. Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Vrancea, în primele 6 luni ale acestui an, s-au născut 107 copii prematuri. Cel mai mic cântărea la naștere mai puțin de 600 de grame. Nouă bebeluși născuți prematur au murit în primele 6 luni ale acestui an.
    Medicii neonatologi de la Spitalul Județean au explicat că prematurii se împart în patru categorii: prematuri de gradul I, care au peste 2.000 de grame; prematuri de gradul II, care au peste 1.500 de grame; prematuri de gradul III, care au între 1.000-15.00 de grame; și prematurii de gradul IV, care au sub 1000 de grame la naștere. Secția de Neonatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Focșani are competența de a recupera prematurii de gradul III și IV, fiind dotată cu 10 incubatoare. Pentru a supraviețui, bebelușii sunt ținuți în incubatoare, care le asigură condiții cât mai apropiate celor din uterul mamei. Cei născuți sub 1.500 de grame, dar și cei care au o greutate mai mare dar au diferite afecțiuni grave, sunt transferați la
clinici de specialitate din Bacău și Iași.

   Munca și alimentația nesănătoasă cauzează nașterea prematură

    Medicii spun că cele mai dese cauze care duc la o naștere prematură sunt alimentația necorespunzătoare a mamei din timpul sarcinii, lipsa odihnei, dar și fumatul. „Fumatul în timpul sarcinii cauzează o greutate la naștere a bebelușului mai mică cu 500 de grame. Alimentația deficitară a mamei în timpul sarcinii este o cauză la fel de importantă care duce la nașterea prematură. Iar munca, mai ales în trimestrul III de sarcină este altă cauză a nașterii premature. Munca fizică grea poate produce nașterea prematură prin contracții uterine intense. Tot munca fizică grea este explicația sezonieră a nașterilor premature din această perioadă. Un alt motiv ar fi faptul că femeile însărcinate nu își mai iau concediu prenatal cu o lună înainte de data probabilă de naștere. Această lună de repaus contează foarte mult”, spun specialiștii de la DSP.
    O atenție deosebită trebuie acordată bebelușului prematur și după naștere. „Pentru că nu este suficient de bine maturizat nervos, copilul trebuie îngrijit mai special . După naștere el trebuie să fie într-un mediu echilibrat, linișiti, trebuie alimentat constat cu lapte matern sau lapte praf special pentru prematuri. La orice semn de boală, trebuie prezentat la medic. Dacă micuțul este bine îngrijit și se recuperează, nu mai are probleme, dar dacă nu sunt bine îngrijiți ei sunt predispuși la afecțiuni intercurente cu o evoluție mai gravă față de un copil normal ponderal. În urma statisticilor făcute pe 13 ani, am observat că numărul cel mai mare de decese se înregistrează la prematuri. Åži asta din cauza îngrijirii necorespunzătoare și a imunității lor scăzute”, ne-a spus un medic neonatolog.
    Pentru a preîntâmpina nașterile premature, ginecologii și neonatologii sfătuiesc toate viitoarele mame să meargă periodic la consulturi de specialitate ca să își urmărească atent sarcina, să aibă o alimentație sănătoasă și să evite efortul fizic.

   Care sunt semnele nașterii premature

    Potrivit site-ului www.copilul.ro, simptomele nașterii premature sunt: Mai mult de 5 contracții pe ora. (Femeile pot avea contracții Braxton Hicks în mijlocul sau spre finalul sarcinii, dar ele sunt neregulate. Cinci sau mai multe contracții într-o oră sunt semnul că ceva nu este în regulă); Scurgerea unui lichid care nu are miros de urină este semn că unei femei îi curge lichid amniotic; Simțirea unor crampe similare cu cele menstruale; Durere în partea de jos a spatelui, în special dacă nu ai mai avut dureri de spate înainte; O creștere a presiunii în zona pelvisului (senzația că bebelușul tău împinge în jos); Schimbări ale tipului scurgerilor vaginale, dacă devin mai apoase, vâscoase sau sângerii (chiar și foarte puțin sângerii); Scurgeri vaginale mai abundente; Sângerări vaginale. La apariția acestor simptome, specialiștii recomandă femeilor însărcinate să-și sune de urgență medicul ginecolog.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?