Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Planuri de management pentru siturile Cenaru și Reghiu Scruntaru


În cadrul proiectului „Îmbunătățirea managementului Siturilor de Interes Comunitar ROSCI0026 Cenaru și ROSCI0216 Reghiu Scruntaru”, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin programul POS Mediu 2007-2013 axa Prioritară 4 și derulat de Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea, au fost elaborate planurile de management ale celor două arii protejate.
Reprezentanții APM spun că un plan de management reprezint㠄«Manualul de utilizare» al unui teritoriu, încercând să acopere toate spectrele posibile de abordare, integrând un număr cât mai mare din elementele de maximă relevanță, centrat fiind însă pe ideea fundamentală de conservare a patrimoniului natural, fără însă a neglija dreptul inalienabil, firesc de dezvoltare al comunităților locale”. „Un plan de management trebuie să asigure dezvoltarea durabilă a unei regiuni, identificând acele căi care își dovedesc viabilitatea și relevanța atât pe plan socio-economic cât și față de mediu. În trecut, de multe ori, s-a afirmat că scopurile comunităților locale și cele ale ariilor protejate sunt în conflict. De fapt însă, ariile protejate și localnicii se pot ajuta reciproc și pot deveni avocați ai necesităților fiecăruia dintre ei: comunitățile locale pot beneficia financiar și în alte moduri de pe urma ariilor protejate, iar ariile protejate pot beneficia de pe urma implicării localnicilor în planificare și management”, spun reprezentanții APM Vrancea.
Pentru a se asigura că planurile de management vor avea șanse cât mai mari de implementare, dar și rezultate pozitive atât în ceea ce privește managementul ariei protejate cât și pentru comunitate locală, reprezentanții APM au desfășurat activități de comunicare și de consultare publică pe întreg procesul de elaborare a acestora. Rezultatele acestor consultări au fost luate în considerare la elaborarea măsurilor de conservare integrate.
Planurile de management integrat pentru ROSCI0026 Cenaru și Rezervația naturală de interes național Pădurea Cenaru și cel pentru ROSCI0216 Reghiu Scruntaru și Rezervația naturală de interes național Pădurea Reghiu Scruntaru au fost finalizate și sunt în procedura de reglementare. Acestea pot fi consultate, iar  observațiile publicului se vor primi în scris, sub semnătură și cu date de identificare la sediul APM Vrancea, de luni până joi, între orele 8.00-16.00, și vineri între orele 8.00-14.00, în termen de 10 zile calendaristice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?