Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Două mii de fermieri pot primi bani pentru culturile calamitate de secetă


Aproape două mii de fermieri vrânceni pot primi ajutoare de stat pentru a compensa pierderile suferite din cauza secetei prelungite din acest an. În evidențele Direcției Agricole se află 1.811 fermieri persoane fizice și 171 de firme din agricultură care au raportat pagube produse de secetă în acest an. Situația a fost transmisă către Ministerul Agriculturii, fiind aprobată și în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Directorul Ticu Constandache a arătat că a fost semnalată instalarea secetei pedologice, afectând culturile agricole, plantații, legume, pășuni și fânețe pe o suprafața totală de 33.070 ha la nivelul a 40 de comune. Valoarea pierderilor suferite de fermieri a fost evaluată de la peste 31,8 milioane lei.
    Pentru a veni în sprijinul fermierilor, Guvernul pregătește o schemă de ajutor de stat prin care să fie compensate pierderile suferite de agricultori din cauza secetei produse în aprilie – septembrie 2015. La nivelul Ministerului Agriculturii a fost pregătită o Ordonanță de Urgență care stabilește condițiile în care fermierii vor putea primi acest ajutor dar și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească. Valoarea ajutorului de stat a fost calculată pentru fiecare cultură agricolă.
    Fermierii persoane fizice vor primi, la porumb boabe – 280 lei/hectar, Floarea soarelui – 285 lei/hectar, Soia – 335 lei/hectar, Cartof – 1130 lei/hectar, Sfeclă de zahăr – 600 lei/hectar, legume în câmp- 1490 lei/hectar, plante de nutreț – 222,5 lei/hectar, pășune – 50 lei/hectar, fâneață – 75 lei/hectar. Cuantumul ajutorului financiar este dublu pentru firmele din agricultură care au suferit pagube din cauza secetei
    Pentru a fi primi acești bani, fermierii trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulative: „să dețină proces verbal de constatare și evaluare a pagubelor, încheiat în perioada cuprinsă între 1 aprilie 2015 și 20 octombrie 2015, conform legislației pentru situațiile de urgență, asumat de
semnatari și în care să fie înscrise cel puțin informații privind cultura, suprafață calamitată, precum și procentul de calamitare de peste 30% dar și să fie înregistrați în evidențele APIA cu cerere unică de plată aferentă anului 2015″.
    Nu vor putea primi bani fermierii care sunt declarați de APIA
neeligibili pentru schema de plată unică pe suprafață aferentă anului 2015, în urma controlului administrativ. De asemenea, „suprafața pentru care se acorda ajutorul de stat, aferentă fiecărei culturi, nu poate depăși suprafața determinată în urma controlului administrativ al cererii unice de plată pentru anul 2015”.

Cum se depun cererile pentru ajutorul financiar

    Cererile pentru acest ajutor de stat vor trebui depuse la APIA, până la data de 30 noiembrie 2015. Alături de cerere trebuie depusă o copie a actului de identitate a solicitantului sau, după caz, împuternicire/procură notarială
și o copie a a actului de identitate al/a reprezentantului mandatat; o copie a atestatului de producător, după caz; copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului/Registrul național al asociațiilor și fundațiilor sau a actului în baza căruia își desfășoară activitatea, precum și copie a a actului de identitate al/a împuternicitului/reprezentantului legal. Mai trebuie depuse copie a procesului-verbal de constatare și evaluare a pagubelor și dovada coordonatelor bancare/trezorerie, după caz.

Firmele cu pierderi vor fi verificate de APIA

    Patronii firmelor care vor să obțină bani pentru culturile calamitate de secetă trebuie să fie atenți la declarațiile din contabilitate. În fiecare județ va fi stabilit un eșantion de firme care vor fi verificate în 2016 de către inspectorii APIA. Inspectorii vor verifica bilanțul contabil și în situația în care „pierderea de venit calculată pe baza datelor contabile este inferioară ajutorului de stat acordat, acesta se recuperează, cu dobânzi și penalități calculate de la data încasării ajutorului, conform legislației specifice”. Altfel spus, dacă pierderile sunt mai mici decât sumele primite, firmele vor trebui să restituie banii primiți dar și dobânzi și penalități. „În baza prevederilor prezentei ordonanțe de urgență, APIA elaborează proceduri de verificare și control, care se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale”, precizează proiectul de act normativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?