Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Cadrele medicale, obligate să promoveze alăptarea


Parlamentul a adoptat legea care interzice personalului medical să promoveze laptele praf în detrimentul alăptării la sân. Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în unanimitate, proiectul de lege care reglementează marketingul laptelui praf, actul urmând să fie promulgat de președintele țării. Proiectul de lege are ca scop promovarea alăptării, dar și reglementarea statutului prin care firmele producătoare, dar și personalul medical poate face reclamă substituenților de lapte matern.
Astfel, personalul medical din spitale nu are voie să instruiască pacienții pentru a folosi laptele praf în detrimentul alăptării. Este foarte cunoscută practica din maternități a cadrelor medicale care dau nou născuților lapte praf încă din prima zi, deși mamele ar putea să îi alăpteze. De altfel, sunt cunoscute și cazuri ale medicilor care au contracte cu firme producătoare de lapte praf și care promovează acest produs în defavoarea alăptării.
Proiectul de lege mai interzice folosirea spațiilor spitalicești pentru expunerea de produse, sampling sau alt fel de reclamă pentru aceste substitute. Conform inițiatorilor, personalul medical trebuie să explice pacientelor importanța alăptării exclusive până la 6 luni, dar și a hrănirii cu lapte matern până la vârsta de cel puțin doi ani. Proiectul de lege prevede amenzi consistente pentru cei care nu respectă prevederile actului normativ.

Care sunt beneficiile alăptării la sân

Într-un material apărut în Monitorul de Vrancea, în urmă cu două luni, cu ocazia Săptămânii alăptării, medicul pediatru Mariana Gruia a explicat câteva din beneficiile alăptării. „Contactul apropiat între copil și mama lui este esențial, căci mirosul ei, mirosul sânului, vocea și bătăile inimii sale sunt singurele lucruri cunoscute de el în acest mediu nou în care vine cu brutalitate. Èšinerea nou-născutului în brațe nu este menită să îi aducă răsfăț, ci este absolut necesară pentru a-i asigura confortul emoțional de care are nevoie. Atunci când mama nu este disponibilă sau este foarte obosită, tatăl poate prelua această sarcină cu success”, a precizat medicul Mariana Gruia.
Pediatrul mai spune că alăptarea la sân îi asigură sugarului nevoile nutriționale și îi ajută sistemul imunitar, laptele matern având rol de protecție împotriva bolilor. „Alăptarea exclusivă a sugarului până la vârsta de 6 luni și continuarea ei după vârsta de 1 an este alegerea ideală, pentru că vine în întâmpinarea tuturor nevoilor copilului, atât nutriționale cât și emoționale. Laptele de mamă este alimentul ideal pentru nou-născut, pentru că asigură toate nevoile de creștere, îi asigură transfer de anticorpi și imunitate, o cantitate suficientă de fier și calciu, grăsimi, atât cât are nevoie, fără să îl predispună la obezitate, proteine specifice speciei umane, la care nu riscă alergie. În plus, o ajută pe mamă să se echilibreze mai bine după naștere, ajută uterul să revină la normal, ajută la scăderea în greutate și asigură protecție anticancer, atât pentru mamă cât și pentru copil”, mai spunea doctorița.

Alăptarea, de câte ori vrea bebelușul

Alăptarea sugarului la sân este recomandat să fie făcută cât mai repede după naștere și de câte ori dorește cel mic. În acest fel, spun pediatrii, secreția lactată a mamei va crește, în funcție de nevoile bebelușului. „Punerea copilului la sân se face cât mai precoce după naștere, iar alăptarea se face la cererea nou-născutului, adică cât de des dorește el și cât de mult dorește el. Acest lucru va face ca secreția lactată a mamei să fie adaptată nevoilor nou-născutului, astfel că riscul ca mama să rămână fără lapte scade vertiginos. Pe măsură ce copilul va crește, stomacul lui va fi capabil să primească cantități mai mari de lapte și, deci, mesele se vor spația de la sine, însă, la început, un nou-născut poate suge și la interval de o oră. Cel mai important indicator pentru o alăptare de succes este curba ponderală a copilului. Nu exista lapte de mamă care să nu corespundă calitativ nevoilor copilului, ci doar lapte insuficient. Dacă sugarul crește bine, nu necesită suplimentare cu alte tipuri de lapte, chiar dacă este agitat sau nu doarme bine, ci trebuie căutată o altă cauză a acestor manifestări. În cazul unei lactații insuficiente, există metode eficiente de creștere a secreției lactate”, a adăugat pediatrul.

Copiii alăptați la sân, mult mai sănătoși

Pediatrul mai spune că alăptarea trebuie să debuteze la câteva ore de la naștere și trebuie să fie continuată cât de mult timp posibil. Indicat ar fi ca cel mic să fie alăptat la sân până la doi ani, pediatrul Gruia constatând pe parcursul carierei sale că bebelușii care primesc alimentație de la sân sunt mult mai sănătoși. „Alăptarea este extrem de importantă pentru că asigură cea mai bună dezvoltare pentru nou născut. Este importantă din punct de vedere nutrițional, din punct de vedere imunologic și există foarte multe studii care spun că asigură protecție anticancer atât pentru mamă cât și pentru copil, ceea ce este un lucru extrem de important. Recomandarea este ca alăptarea să fie prelungită după primul an de viață, poate până la 2 ani, atâta timp cât și mama și copilul se simt confortabil. Majoritatea copiilor pe care îi am sub observație și au fost alimentați exclusiv la sân până la 6 luni, au fost copii care au venit la consultații ca și examen de rutină și s-au îmbolnăvit foarte rar în comparație cu copiii care au primit o altfel de alimentație”, a mai precizat pediatrul Gruia.
Mămicile trebuie să știe că este foarte important ca alăptarea să se facă la cererea nou-născutului, cât de des și cât de mult dorește el. Acest lucru va face ca secreția lactată a mamei să fie adaptată nevoilor nou-născutului, astfel că riscul ca mama să rămână fără lapte scade vertiginos. „Alăptarea exclusivă la sân trebuie să fie opțiunea mamei. Discutăm despre acest subiect cu fiecare mamă în parte, căci unele dintre ele se întorc la serviciu mai devreme de 6 luni, altele aleg să nu alăpteze. Important este ca ele să cunoască toate avantajele alăptării și să ia o decizie informată, care să se potrivească cel mai bine atât pentru copilul lor, cât și pentru ele”, a conchis medicul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?