Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Măsuri speciale la școlile din SUD: clasele sunt DEZINFECTATE cu cloramină, zilnic


Cazurile de hepatită A, diagnosticate la copii ce locuiesc în blocul ISEH din cartierul Sud al Focșaniului, i-au determinat pe reprezentanții școlilor și grădiniței din zonă să ia măsuri. Prin urmare, se face dezinfecție mult mai des decât înainte, fiind utilizată zilnic cloramina. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, doi dintre copiii diagnosticați cu hepatită A sunt elevi, unul în clasa I la Școala Gimnazială „Alexandru Vlăhuță”, iar celălalt în clasa 0 la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”. De asemenea, un copil de clasa a VII-a, de la Școala „Al. Vlahuță”, este suspectat de medici că ar suferi de hepatită A, el fiind internat în  Secția de Boli Infecțioase.

Èšinând cont că în camerele din blocul ISEH locuiesc mulți copii, unii dintre ei elevi ai acestor școli, conducerile unităților de învățământ au luat măsuri, printre care și pe aceea de a ale reaminti elevilor, cu fiecare ocazie, măsurile de igienă. „Noi avem un copil de clasa I diagnosticat cu hepatită A, iar acum mai avem o suspiciune la un elev de clasa a VII-a. Pentru a preveni răspândirea acestei boli, în fiecare seară, după terminarea cursurilor, în toate sălile de clasă, pe holuri și la grupurile sanitare se face dezinfecție cu cloramină. Se șterg băncile, suprafețele comune, practic am intensificat măsurile de igienă. În plus, la fiecare oră de dirigenție, elevilor li se reamintesc regulile de igienă, care trebuie respectate cu strictețe. Cazurile care au fost diagnosticate sunt la copii care locuiesc în blocul ISEH. Cursurile se desfășoară în condiții normale”, ne-a declarat profesoara Valy Èšigănuș (FOTO), directoarea Școlii Gimnaziale „Alexandru Vlăhuță”.

De la Școala „Nicolae Iorga” a fost diagnosticată cu hepatită A o elevă de clasa 0, în urmă cu două săptămâni. Directoarea școlii, profesoara Daniela Trandafir, spune că fetița nu a mai venit la școală, ea având scutire medicală. Pentru a preveni răspândirea bolii, mai ales că și în această unitate de învățământ sunt elevi care locuiesc în blocul ISEH, au fost intensificate măsurile de igienă. „Noi avem o elevă de clasa 0, care are scutire medicală. Facem zi de zi dezinfecție cu cloramină, asistentele medicale fac triajul elevilor, dar problema nu e la noi. La școală e totul curat, problema e blocul în care trăiesc, unde este o mizerie de nedescris. Cei care locuiesc acolo trebuie să conștientizeze problema și să-și facă curățenie”, a spus profesoara Daniela Trandafir.

   Nu mai sunt vaccinuri împotriva hepatitei A
 
Medicii de la DSP au precizat că, momentan, nu mai sunt vaccinuri împotriva hepatitei A, dar în zilele următoare se așteaptă să vină 150 de doze. Aceștia au precizat că în acele școli se vor face vaccinări abia atunci când sunt diagnosticate două cazuri într-o clasă. „Nu mai avem vaccinuri împotriva hepatitei A, dar urmează să primim 150 de doze. Noi putem vaccina abia atunci când sunt diagnosticate două cazuri într-o clasă. Mai mult, DSP nu va vaccina în școlile din Focșani, acolo unde nu sunt medici școlari. Părinții care vor ca cei mici să primească vaccinarea asta, trebuie să se prezinte la medicul de familie, care ne va solicita nouă vaccin”, a spus medicul Marina Maiorov.
Medicii de la DSP se așteaptă la creșterea numărul cazurilor de hepatită A, deoarece locatarii blocului ISEH din Sud trăiesc în mizerie. Și asta nu e tot, medicii au precizat că refuză să-și facă curățănie, motivând că este treaba Primăriei. În plus, cum doar într-o cameră a blocului trăiesc mai mulți copii și adulți, aceștia vor lua unii de la alții boala. 
Reamintim că pe 9 octombrie, după ce trei copii din blocul ISEH fuseseră diagnosticați cu hepatită A, o echipă de la DSP s-a deplasat la fața locului unde a vaccinat 16 copii cu vârste între 2 și 14 ani. De asemenea, s-a făcut dezinfecția holurilor, a grupurilor sanitare și a apartamentelor unde au fost confirmate cazurile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?