Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

GALERIE FOTO: Polițiștii s-au dotat cu ciocan și cuie pentru a monta pe căruțe dispozitive reflectorizante


Acțiune de amploare la Dumbrăveni, ieri, a polițiștilor de la Serviciul Poliției  Rutiere Vrancea. Principalii vizați au fost căruțașii și bicicliști, categorii de participanți la trafic implicate destul de des în evenimente rutiere, unele dintre ele cu consecințe deosebit de grave. Un exemplu în acest sens este accidentul de la Haret, soldat cu patru morți și 8 răniți, eveniment în care au fost implicate o căruță și o mașină. Pentru că ieri a fost zi de târg la Dumbrăveni, numărul căruțelor care s-au perindat pe drumul european a fost extrem de mare. Astfel, căruțașii au fost trași pe dreapta de polițiști și verificați la sânge. Oamenii legii au împărțit și amenzi, și veste reflectorizante. Polițiștii au avut la ei chiar și cuie și un ciocan, pentru ca elementele reflectorizante să fie montate pe căruțe în prezența lor. Unii dintre cei care au fost opriți și controlați le-au promis polițiștilor că vor fi mai atenți și le-au mulțumit pentru vestele primite.

    Peste 20 de polițiști au fost prezenți în stradă duminică, la Dumbrăveni, comună în care la fiecare final de săptămână traficul rutier este foarte aglomerat, pentru că oamenii merg la târg. Oamenii legii, între ei și șeful Poliției Rutiere Vrancea, comisarul șef Viorel Gheorghe, dar și comisarul șef Alexandru Cara, responsabil cu drumurile naționale, au mers la Dumbrăveni pentru a discuta în special cu conducătorii de atelaje hipo, dar și cu bicicliștii, categorii de participanți la trafic implicate în destul de multe evenimente rutiere.
    Astfel, polițiștii au oprit în trafic toți conducătorii de atelaje hipo, dar și de biciclete, pentru a verifica dacă au veste și elemente reflectorizante pe vehicule. Cei care nu aveau au primit de la polițiști. Pentru a se asigura că le vor și monta, oamenii legii s-au dotat inclusiv cu un ciocan și cuie, pe care le-au folosit pentru amplasarea pe căruțe a dispozitivelor reflectorizante, scopul fiind acela de a fi cât mai vizibili în trafic, mai ales pe timp de noapte. Unii au primit și amenzi pentru abateri mai grave, iar în timpul discuțiilor purtate cu polițiștii, le-au promis acestora că vor fi mai responsabili și vor urma sfaturile primite.
    Comisarul șef Alexandru Cara ne-a precizat că oamenii trebuie să înțeleagă că atât sfaturile cât și vestele ori celelalte elemente reflectorizante oferite sunt în folosul conducătorilor de atelaje și al bicicliștilor, nu al polițiștilor. „Motivul principal pentru care am ales să venim astăzi (duminică-n.r.) la Dumbrăveni a fost acela că, în această localitate, în fiecare zi de duminică are loc un târg, iar în această zonă se concentrează un număr mare de atelaje hipo și biciclete. Având în vedere că pe raza județului Vrancea s-au înregistrat câteva evenimente cu impact mare, am și luat măsuri pentru prevenirea acestora. În principal, s-a urmărit dotarea acestor conducători de atelaje hipo și biciclete cu veste reflectorizante. Aceste veste au fost distribuite de către lucrătorii Serviciului Poliției Rutiere. Totodată s-a încercat și aplicarea unor elemente reflectorizante pe aceste atelaje hipo, pentru a fi cât mai vizibile, mai ales pe timp de noapte. S-au și aplicat sancțiuni contravenționale pentru accesul căruțelor pe DN 2 E85, lucru care este interzis, dar pe lângă amenzi s-au distribuit și aceste echipamente. Noi am mai avut astfel de activități și în trecut, dar este una dintre acțiunile de amploare pe care le organizăm și avem aproximativ 20 de polițiști implicați în această activitate. Noi sperăm să ne fi făcut înțeleși. Cetățenii trebuie să realizeze că portul vestei și al elementelor reflectorizante pe căruțe nu este în avantajul nostru, ci în avantajul dumnealor pentru că îi protejează de evenimente rutiere”, a precizat comisarul șef Alexandru Cara, de la Serviciul Poliției Rutiere Vrancea.

Plăcuțe oferite cu sprijinul Instituției Prefectului

    Într-o informare a IPJ Vrancea se arată că acțiunea a început la ora 6.00, dar și că în demersurile pentru obținerea plăcuțelor reflectorizante oferite căruțașilor, polițiștii au fost sprijiniți de Instituția Prefectului Județului Vrancea – Serviciul Public Comunitar Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule Vrancea.
    „Astăzi (duminică-n.r.) în intervalul orar 06.00 – 12.00, efectivele de poliție rutieră din cadrul Serviciului Rutier Vrancea și ale Secției nr. 2 Poliție Rurală Gugești au acționat pe raza localității Dumbrăveni, în zona târgului, locație care concentrează un număr mare de căruțași și bicicliști. În urma depistării căruțașilor și bicicliștilor, pe lângă măsurile de aplicare a legii, polițiștii au înmânat peste 130 de veste reflectorizante, precum și pliante cu mesaje de prevenire a accidentelor rutiere. Totodată, cu sprijinul Instituției Prefectului Județului Vrancea – Serviciul Public Comunitar Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule Vrancea, polițiștii au mai oferit căruțașilor depistați în trafic plăcuțe reflectorizante pentru a fi montate pe atelajele hipo, în scopul creșterii vizibilității pe timp de noapte”, au transmis reprezentanții IPJ.

Promisiuni și mulțumiri

    Oamenii nu s-au arătat deranjați că au fost opriți în trafic, sau cel puțin nu de față cu polițiștii, spunând că niciodată o recomandare nu strică, iar o vestă nici atât, unii dintre ei susținând că dacă ar fi avut, ar fi purtat. „Nu am domnule, că dacă aveam, o purtam. Dacă este vorba să primesc așa o amendă mare, las bicicleta aici și nu mă mai urc pe ea”, le-a spus un biciclist polițiștilor. Omul a primit o vestă de la oamenii legii, așa că data viitoare nu se va mai putea scuza că nu are. „Acum mă îmbrac cu ea și promit că o port. Eu știu că este bine”, a adăugat bărbatul după ce și-a primit vesta.
    La rându-i, unul dintre căruțașii trași pe dreapta, și nu doar el, ci și persoanele din atelaj, le-a mulțumit oamenilor legii, spunând că astfel de activități sunt binevenite. „Este bine, de ce să nu fie bine? Așa ne mai fac și pe noi atenți. Când uităm, când nu avem și mai plecăm așa, dar nu este bine să nu avem la noi ce ne trebuie”, a spus omul, care a promis că nu va mai pleca niciodată cu căruța de acasă fără să poarte vesta, mai ales că a primit-o gratis.

   În atenția căruțașilor

    Căruțașilor le este interzis să conducă atelajele dacă au consumat alcool; le este interzis să conducă atelajele pe drumurile naționale, în municipii și pe drumurile unde sunt instalate indicatoare de interzicere a accesului. La deplasarea pe drumurile publice căruțașii sunt obligați să semnalizeze schimbarea direcției de mers cu brațul și să se asigure că din față sau din spate nu circulă vehicule cărora le poate pune în pericol siguranța deplasării. Căruțele trebuie conduse pe acostament, sau în lipsa acestuia cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului. De la lăsarea serii și până în zorii zilei, ori când vizibilitatea este redusă, căruțașul trebuie să poarte obligatoriu vestă reflectorizantă, iar căruța să aibă o lumină albă sau galbenă în partea din față, iar în partea din spate o lumină de culoare roșie. Căruțașilor le este interzis să transporte în vehicule persoane care stau în picioare.
Căruțașii sunt obligați să conducă animalele astfel încât acestea să nu constituie un pericol pentru el și ceilalți participanți la trafic, să nu oprească sau să staționeze pe partea carosabilă a drumului public și să nu părăsească vehiculul sau animalele ori să doarmă în timpul mersului. Dacă transportă obiecte care depășesc în lungime sau în lățime vehiculul, căruța trebuie semnalizată ziua cu un steguleț de culoare roșie, iar noaptea sau în condiții de vizibilitate redusă cu un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, montat în partea din spate a încărcăturii.
Animalele care însoțesc atelajele trebuie legate de latura din dreapta a vehiculului sau de partea din spate a acestuia, cât mai aproape de partea dreaptă, iar legătura nu trebuie să fie mai mare de 1,5 m. Pe timpul opririi sau staționării pe acostament ori în afara părții carosabile, animalele trebuie să fie legate astfel încât acestea să nu poată intra pe partea carosabilă. Proprietarii de căruțe au obligația să le înregistreze la primăria de domiciliu, să aibă aplicate pe fundătoare și pe o laterală plăcuțele tip cu numărul de înregistrare și să aibă asupra lor actul de identitate și certificatul de înregistrare.
 
  În atenția bicicliștilor

    Bicicliștilor le este interzis să conducă bicicletele dacă au consumat alcool.
La deplasarea pe drumurile publice bicicliștii sunt obligați să semnalizeze schimbarea direcției de mers cu brațul și să se asigure că din față sau din spate nu circulă alte vehicule. Bicicletele trebuie conduse pe partea carosabilă pe un singur rând, iar dacă există un acostament practicabil sau o potecă, bicicletele trebuie conduse pe acestea.
Bicicliștii sunt obligați să poarte vestă de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă.
    Bicicliștilor le este interzis să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se află pe bicicletă; să circule pe trotuare, dacă nu sunt amenajate piste de biciclete; să circule fără a ține cel puțin o mână pe ghidon și ambele picioare pe pedale ori fără a menține contactul roților cu solul. De asemenea, este interzis să se țină de un vehicul în mers ori să fie împins/ tras de o persoană dintr-un vehicul aflat în mers; să transporte o altă persoană, cu excepția copilului de până la 7 ani; să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează circulația; să circule pe aleile din parcuri sau din grădini publice, cu excepția cazurilor când nu stânjenesc circulația pietonilor; să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă; să circule cu defecțiuni tehnice la sistemele de frânare sau cu un vehicul care nu este prevăzut cu avertizor sonor.
    Bicicleta trebuie să fie prevăzută cu dispozitiv de frânare și de direcție eficace,  să fie echipată în față cu lumină albă sau galbenă, iar în spate cu lumină roșie, iar pe spițele roților cu elemente sau dispozitive care, în mișcare, formează un cerc continuu, de culoare portocalie.


7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?