Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Concediul medical, modalitate de prelungire a perioadei de acordare a indemnizației de șomaj


Pe parcursul acestui an, șomerii aflați în baza de date a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea s-au îmbolnăvit pe capete. Potrivit celor spuse de purtătorul de cuvânt al instituției, în evidențe figurează 75 de șomeri care au avut sau se află în concedii medicale, iar pe toată perioada cât sunt bolnavi, șomajul se întrerupe, reluându-se după terminarea respectivului concediu. Astfel, perioada de acordare a indemnizației se prelungește, chiar dacă veniturile șomerilor nu se măresc, ei fiind plătiți cu sume între 75% și 100% din indemnizația de șomaj, în funcție de caz. Iar șomerii pot beneficia de concediu medical plătit, timp de trei luni. 
Dacă în anii trecuți aceste cazuri erau destul de rare, acum s-au înmulțit, iar motivul pare a fi acest avantaj, respectiv prelungirea perioadei de șomaj, timp în care ei primesc și o parte de indemnizație sau chiar indemnizația întreagă. Indemnizație al cărei cuantum se acordă în funcție de stagiul de cotizare astfel: 75% din valoarea indicatorului social de referință (1ISR= 500 lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an. La acești bani se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare.
    Cotele procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare sunt: 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 3 ani; 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani; 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 10 ani; 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani. Pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru șomaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare, se va avea în vedere venitul lunar declarat în contractul de asigurare pentru șomaj.
    Din punct de vedere procedural, șomerii care intră în concediu medical trebuie să înștiințeze în scris AJOFM Vrancea asupra apariției stării de incapacitate temporară de muncă. Înștiințarea trebuie să cuprindă datele de identificare, respectiv numele medicului care dă concediul și unitatea în care funcționează acesta. Legislația prevede un termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical pentru înștiințarea AJOFM. În situația în care apariția stării de incapacitate temporară de muncă a intervenit în zile declarate nelucrătoare, sau împlinirea termenului de 24 de ore se realizează în zile declarate nelucrătoare, persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj au obligația de a înștiința AJOFM Vrancea în prima zi lucrătoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?