Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

VEŞTI BUNE pentru agricultori! Legea irigaţiilor va duce la reluarea lucrărilor la Canalul Siret-Bărăgan


Legea Irigațiilor va permite dezvoltarea agriculturii românești și obținerea unor recolte mai mari în fiecare an, susțin deputații social democrați vrânceni. Deputatul Victor Roman a precizat că această lege va permite reluarea lucrărilor pentru construcția Canalului Siret – Bărăgan. Acesta a precizat că proiectul a prins contur și a devenit realitate ca urmare a demersurilor făcute la Guvernul României de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care a arătat permanent importanța acestui canal și a sistemelor de irigații pentru agricultură. La rândul său, deputatul Ciprian Nica a precizat că Legea Irigațiilor va readuce România în zona țărilor cu producții agricole foarte bune.

    Deputatul PSD de Vrancea, Victor Roman, a declarat că Legea Irigațiilor va permite dezvoltarea agriculturii românești și obținerea unor recolte mai mari în fiecare an. „În ultimii 25 de ani sistemul de irigații din România a fost distrus sistematic și era necesară o lege care să asigure refacerea infrastructurii în acest domeniu, dar și finanțarea acestor investiții. Mai mult, Ministerul Agriculturii va aloca prin această lege un buget multianual, care începe în 2016 și se finalizează în 2020, în valoare de 1,15 miliarde de euro. Numai anul viitor Ministerul Agriculturii va aloca suma de 145 de milioane de euro, sumă ce va permite repunerea în funcțiune a sistemelor deja existente”, a precizat deputatul vrâncean.
    Victor Roman a arătat că legea va permite reluarea lucrărilor pentru construcția Canalului Siret – Bărăgan, precizând că acest proiect a prins contur și a devenit realitate ca urmare a demersurilor făcute la Guvernul României de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care a arătat permanent importanța acestui canal și a sistemelor de irigații pentru agricultură. „Deja Guvernul a înființat Regia Autonomă Administrația Canalului Siret – Bărăgan care va întocmi studiile și documentațiile tehnico – economice necesare proiectării și realizării canalului, va achiziționa utilajele, instalațiile și echipamentele și, ulterior va asigura exploatarea și întreținerea acestuia. Mai trebuie știut că prin realizarea acestui canal, Guvernul estimează  obținerea unor sporuri de recoltă cu o valoare anuală de aproximativ 120 milioane euro”, a arătat deputatul Victor Roman

   350 milioane euro pentru construcția primului tronson al Canalului Siret-Bărăgan

    Lucrările pentru construcția Canalului Siret – Bărăgan au început înainte de 1989, valoarea proiectului fiind estimată la aproximativ 4,3 miliarde dolari. Canalul Siret – Bărăgan face parte dintr-un proiect mai amplu care include și amenajările hidrotehnice de la râul Siret. Potrivit specialiștilor, cel mai important beneficiu va fi irigarea a aproximativ 700.000 de hectare de teren agricol din județele Vrancea, Buzău, Brăila, Ialomița și Călărași. Canalul va reduce simțitor costurile cu energia electrică folosită la irigații și va face posibilă aducerea apei pe terenuri neirigate în prezent. În plus, proiectul Canalului Siret – Bărăgan are și potențial turistic, prin cele cinci porturi ce ar putea fi construite pe canal, în orașele Mărășești, Focșani, Râmnicu Sărat, Buzău și la Dridu.
Construcția primului tronson al Canalului Siret-Bărăgan a început în 1987, în lungime de 50 km. Acest tronson este amplasat pe teritoriul județului Vrancea, asigurând apa pentru irigarea unei suprafețe de 154.283 hectare. Până în prezent, au fost construiți 11 kilometri, iar pentru finalizarea a 50 de kilometri sunt necesare aproximativ 350 milioane euro.

    Ciprian Nica: Legea Irigațiilor va duce la dezvoltarea agriculturii

    Deputatul PSD de Vrancea, Ciprian Nica a susținut că a votat Legea Irigațiilor cu convingerea că prin acest demers „vom sprijini dezvoltarea și eficientizarea agriculturii”. „Cred că este bine de știut faptul că în România au existat sisteme de irigații pentru aproximativ 10% din suprafața agricolă a țării, dar această infrastructură a fost distrusă în procent de aproximativ 70%. Acolo unde sistemele de irigare nu au ajuns la fier vechi, acestea au fost distruse de dezvoltatorii imobiliari. Tocmai de aceea, Guvernul României va adopta, prin Hotărâre de Guvern, Programul Național de Investiții în Irigații care prevede alocarea, în perioada 2016-2020, a 1,5 miliarde Euro pentru reabilitarea și modernizarea acestei infrastructuri”, a precizat Ciprian Nica.     Acesta a adăugat că sistemul de irigații a fost lovit puternic în 2011, când au fost concediați 3.500 de angajați din acest sector de activitate de către Guvernul PDL. Nica a precizat că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale intenționează să angajeze aproximativ 1.000 de oameni în acest domeniu. „Guvernul României a luat măsuri importante prin care susține dezvoltarea sustenabilă a agriculturii. Continuarea investițiilor în Sistemul Antigrindină și inaugurarea Stației Antigrindină din Vrancea sunt astfel de exemple. Un alt exemplu este cel despre care tocmai am vorbit – Legea irigațiilor și aprobarea unui Program Național de Investiții în Irigații cu o valoare multianuală de 1,5 miliarde lei, plan care va dezvolta și consolida infrastructura primară de irigații. Practic, aceste două măsuri nu fac decât să readucă România în zona producției agricole în care merită să fie și am speranța că, mai devreme sau mai târziu, vom putea realiza și sistemul de irigații Siret-Bărăgn, un proiect aflat în stare de conservare, dar care ar genera profituri semnificative în zona de dezvoltare durabilă a sectorului agricol„, a spus deputatul Ciprian Nica.
    Proiectul de lege privind irigațiile a fost adoptat, marți, de Camera Deputaților cu 307 voturi pentru și un vot împotrivă. Camera este for decizional în acest caz, iar după publicarea în Monitorul Oficial, legea va intra în vigoare. Președintele Consiliului Județean Vrancea și totodată vicepreședinte al PSD, Marian Oprișan, este unul dintre cei mai mari susținători ai acestei legi, el solicitând parlamentarilor PSD să voteze această lege vitală pentru agricultura românească.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?