Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Un vrâncean este DIAGNOSTICAT cu CANCER în fiecare zi


În Vrancea, aproximativ 8 mii de persoane suferă de diferite forme de cancer.  În primele șase luni ale acestui an, au fost diagnosticate peste 350 de cazuri noi de cancer, ceea ce înseamnă că, zilnic, cel puțin un vrâncean este diagnosticat cu această maladie. Incidența cancerului în rândul vrâncenilor se află în continuă creștere, potrivit unei statistici întocmite de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea.
Astfel, în acest moment, numărul vrâncenilor afectați de cumplita maladie se ridică la 7.811. În primele șase luni ale acestui an, au fost diagnosticate 366 cazuri noi de cancer. Ca urmare a tumorilor maligne de la nivelul plămânilor, în primele șase luni ale acestui an au fost depistate 68 de persoane cu cancer bronhopulmonar, iar 55 de vrâncence au fost depistate cu cancer mamar. De altfel, la nivelul întregului județ, în evidențele medicilor sunt 1.280 de femei care suferă de cancer la sân, iar 684 de vrânceni suferă de cancer bronhopulmonar.
Specialiștii spun că cea mai frecventă formă de cancer la femei este cel mamar. Acest tip de tumoare reprezintă prima cauză de deces la femeile cu vârste mai mici de 55 de ani. Foarte mulți vrânceni sunt suferinzi de cancer de prostată, această boală afectând 40 de bărbați în acest an, dar și de cancer colorectal, fiind diagnosticate 56 de cazuri noi.
Ca urmare a tumorilor maligne localizate la nivelul stomacului, în primele șase luni ale acestui an au fost diagnosticate 24 de persoane suferinde de această formă de cancer. Datele statistice oferite de DSP arată că din ce în ce mai mulți vrânceni se îmbolnăvesc de cancer, iar incidența acestei afecțiuni este cauzată de faptul că bolnavii se prezintă târziu la medic, întrucât boala începe asimptomatic, fără dureri. Alte forme de cancer de care suferă vrâncenii, respectiv vrâncencele sunt: cancer de col uterin – 765 de cazuri; cancer de piele – 797 de cazuri, cancer de ficat – 211 cazuri, cancer de pancreas – 199 de cazuri, cancer de vezică urinară – 376 de cazuri.

Cancerul, efect al modului de viață

Cancerul este o boală nemiloasă. Specialiștii afirmă că dacă este depistat la timp și tratat, neajunsurile cancerului pot fi minimalizate, astfel încât bolnavul să poată duce o viață cât mai aproape de normalitate. Numărul bolnavilor de cancer ar putea atinge în viitor cifre îngrijorătoare în România și se prevede o creștere cu aproximativ 2.000 de cazuri pe an.
În România, și nu numai, mortalitatea prin cancer este în permanentă evoluție, în ultimii ani cancerul devenind a doua cauză de mortalitate din lume, după bolile cardiovasculare. Acest ritm alarmant al îmbolnăvirilor cronice este rezultatul acumulării de-a lungul timpului a unor obiceiuri alimentare dăunătoare, al fumatului, consumului de alcool și al unui stil de viață trepidant, stresant.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?