Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Curățenie deficitară și medicamente lipsă, printre neregulile constatate de inspectorii DSP la SAJ Vrancea


Inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea au efectuat, la sfârșitul lunii trecute, un control pe linie igienico-sanitară, control ce a vizat unitățile de asistență medicală de urgență prespitalicească din întreg județul. În urma acestor verificări au fost constatate mai multe nereguli la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Vrancea, pentru care au fost date avertismente și termen de remediere de 15 zile.   
    „În perioada 07-28 iulie s-au controlat trei unități de asistență medicală de urgență prespitalicească din județ și anume Serviciul Județean de Ambulanță Vrancea, SMURD și SC Expert Medical. În urma verificărilor efectuate de către inspectorii din cadrul DSP, s-a constatat că în general se respectă prevederile legale privind echipajele de intervenție și dotarea minimă. De asemenea, s-a constatat că se efectuează transferurile interclinic conform prevederilor legale. Au fost constatate și câteva deficiențe, de exemplu s-a constatat existența unei curățenii deficitare la câteva echipaje din cadrul SAJ Vrancea, stocuri de medicamente necompletate, nerespectarea planului de deratizare și dezinsecție. În urma neregulilor depistate au fost date avertismente cu termen de remediere de 15 zile”, ne-a declarat inspector principal dr. Vasile Costin, din cadrul DSP Vrancea. După expirarea perioadei de 15 zile, termen acordat pentru remedierea neregulilor descoperite, inspectorii DSP se vor întoarce în control la SAJ Vrancea.
    O  problemă majoră de natură tehnică la SAJ Vrancea, constatată de inspectorii DSP, este numărul mare de kilometri pe care îl au la activ ambulanțele din dotare. Ce-a de-a doua mare problemă a SAJ este lipsa de medici. Managerul SAJ Vrancea, doctorul Vitalie Bețișor, a afirmat că instituția ar avea nevoie de 15 medici, dar lucrează doar cu 5. „Avem de întocmit un plan de deratizare la nivel de clădire a substațiilor și stației centrale. Lucrăm la el pentru a-l finaliza și pentru a-l pune în aplicare. O altă problemă cu care ne confruntăm și care a fost constatată de către inspectorii DSP este numărul extrem de redus al medicilor care pot lucra pe mașini de urgență, necesarul fiind de 15 medici. Noi suntem doar cinci. A doua  problemă care necesită reglementare și ține de Ministerul Sănătății este vechimea și gradul de uzură destul de avansat al ambulanțelor cu care lucrăm, având în vedere că 80% din ele sunt din 2007-2008. Numărul de kilometri pe care-l facem lunar cu ambulanțele sare deja 180.000 km. Atâta timp cât peste 70% din parcul nostru auto are aproape 11 ani , este normal ca perioada de uzură să fie mare. Repari pe o parte, se strică pe alta și tot așa, dar nu avem ce face. Licitația este la nivel național. Este clar pentru noi toți că anul ăsta nu o să primim mașini noi, pentru că nu există timp faptic. Trebuie să le reparăm, să le rezolvăm cum putem, ca să avem cu ce ieși în stradă”, a spus medicul Vitalie Bețișor.
Un impediment în igienizarea optimă a substațiilor de asistență medicală de urgență prespitalicească din județ o reprezintă faptul că unele spații sunt ale primăriilor sau ale spitalelor, cum sunt de exemplu cele de la Vidra, Dumbrăveni sau Adjud. Nefiind spații proprii ale SAJ, nu se pot investi sume prea mari pentru renovări. „În ceea ce privește stocurile de medicamente noi suntem la baremul minim conform legii, pentru că Serviciile de Ambulanță la nivel național nu au în cadrul lor puncte farmaceutice și nici asistenți de farmacie, în acest context devine mult mai greu să achiziționăm unele medicamente, în special stupefiantele. În ceea ce privește deficitul de medici, singura șansă este să se schimbe legislația actuală, pentru că este blocată suplimentarea de posturi. Județul Vrancea ar trebui să aibă un număr total de 15 medici pentru asistența medicală de urgență prespitalicească. Niciun spațiu din județ unde avem substațiile noastre nu aparține Serviciului de Ambulanță Județean, ci autorităților locale și atunci, noi fiind o instituție fără venituri proprii, nu putem investi pentru că nu avem bani de investiții. Este destul de greu să pornim totul de la zero și atunci ne descurcăm cum putem”, a adăugat managerul SAJ Vrancea.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?