Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Asistenții voluntari din spitale tratează bolnavi în schimbul… zâmbetelor


În spitalele din Vrancea sunt tratate, lunar, mai bine de o mie de persoane. Unele de asistenți medicali angajați cu acte în regulă, altele de voluntari. Deși nu sunt plătiți pentru munca prestată, voluntarii muncesc cot la cot cu angajații unităților medicale. Știu că la sfârșit de lună nu încasează niciun leu, dar speră că într-un viitor, de preferat nu prea îndepărtat, se va găsi un post și pentru ei. În sistemul medical vrâncean sunt mai mulți asistenți medicali voluntari. Au terminat școala postliceală de asistenți medicali și fac voluntariat pentru că nu și-au găsit de muncă din diverse motive. Prin voluntariat capătă experiență, mai ales că din 2014 voluntariatul este recunoscut de lege ca experiență profesională.

La Spitalul Județean de Urgență Focșani fac voluntariat, în prezent, doi asistenți medicali. De-a lungul anilor, au fost zeci de persoane care au făcut voluntariat, dar acum au rămas doar doi, o asistentă care face voluntariat pe Secția de Interne, și un asistent, care face voluntariat în Secția de Urologie. De altfel, acesta este și cel mai vechi voluntar de la Spitalul Județean Focșani.
De patru ani, Mihai Bănică vine zi de zi la Secția de Urologie, la program normal, de 8 ore. Muncește cot la cot cu ceilalți asistenți, deși la final de lună, spre deosebire de ceilalți, el nu primește niciun leu. Are noroc de faptul că în timpul liber este fizioterapeut la domiciliu, dar pentru a întreține o familie este insuficient. „Fac voluntariat de 4 ani. Am început din primul an de școală, pentru că am sperat că într-o zi mă voi angaja, și așa am prins drag de această meserie. La bază sunt contabil, dar am schimbat meseria și mi-am dat seama că sunt făcut pentru asta. Eu am făcut în paralel și școala de asistent medical generalist, dar și cea de fizioterapie. Îmi place foarte mult ceea ce fac, chiar dacă nu sunt plătit. În plus, și colegii de pe secție m-au primit foarte bine și mă înțeleg bine cu ei. Vin zilnic și muncesc cot la cot cu ei. Mi-ar plăcea să mă angajez pe această secție. M-am atașat de oamenii de aici, de munca pe secție. Eu urmăresc o secție de spital, actul medical e diferit față de cel de policlinică”, ne  spune Mihai Bănică.
Singurul venit cu care își întreține familia este obținut din munca pe care o face ca fizioterapeut la domiciliu. Dar acesta este un venit fluctuant. Cu toate acestea, spune că va mai face voluntariat în spital mult timp de acum încolo și poate între timp se va debloca vreun post. „Am un venit, care este fluctuant, din masaj de recuperare la domiciliu, pe care-l fac în timpul liber, iar în spital nu fac voluntariat pentru că aș fi motivat de șpagă, mai ales că majoritatea pacienților trăiesc la limita subzistenței. Eu mai vreau să fac voluntariat, cât pot, pentru că tot ceea ce fac mă ajută pe mine ca experiență personală, păstrez contactul cu lumea medicală. Nu mă tentează să plec în afară, pentru că nu vreau să fiu sclavul nimănui, iar familia mă ține aici”, a mai spus Mihai Bănică.
Colegii din Secția de Urologie îl apreciază foarte mult pe Mihai Bănică și spun că le este indispensabil, fiindu-le zi de zi de foarte mare folos. Reprezentanții Spitalului Județean spun că asistenții care vin să facă voluntariat la spital o fac pentru a căpăta un minim de experiență, care le este de folos la angajare. „Asistenții medicali au optat pentru voluntariat ca să capete experiență, experiență ce le-a folosit la o angajare într-o clinică privată din străinătate. Puțini sunt cei care au continuat și continuă să facă acest lucru și să aștepte deblocarea unui post de asistent medical”, a declarat Alina Cosma, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean.

   Criza de personal de la Centrul de Transfuzie, „tratată” cu voluntari

Și cadrele medicale de la Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea sunt ajutate,  de 6 luni, de o asistentă medicală, care face voluntariat. Deși nu este remunerată, Tabita Ignat vine zi de zi la muncă, ca și angajații instituției. A finalizat cursurile unei școli postliceale în urmă cu mai mulți ani, dar nu a găsit niciun loc de muncă. Așa că de 6 luni vine la Centrul de Transfuzie Sanguină, unde muncește cot la cot cu asistentele medicale salariate.
Nu îi este ușor, mai ales că are două fetițe, iar singura sursă de venit este salariul soțului. „Am terminat școala postliceală în 2006 și nu am reușit să mă angajez, iar cineva mi-a zis să încerc să fac voluntariat. Așa că de 6 luni vin zi de zi aici, la Centrul de Transfuzie, și sunt prezentă la programul de donare. În cele 6 luni am prins experiență, pentru că cei de aici m-au învățat foarte multe. Colectivul m-a asimilat foarte bine și vin cu drag. Știu că este nevoie de mine, mai ales în perioada concediilor. Mi-ar plăcea foarte mult să muncesc aici. Acum e greu, pentru că singura sursă de venit e de la soț și am și două fetițe”, ne-a spus Tabita Ignat.
Asistentele medicale de la Centrul de Transfuzie o apreciază pe voluntară și spun că le este de foarte mare ajutor. Și directorul CTS, medicul Mioara Hanță, a precizat că ajutorul voluntarei le este de mare folos, mai ales că instituția se confruntă cu o criză de personal, mai fiind nevoie de încă patru asistenți medicali. „Suntem în criză de personal, mai ales de când avem apratul de citoforeză, unde trebuie să fie permanent un asistent medical lângă acesta. Fata este de 6 luni la noi și lucrează la fel de bine ca ceilalți asistenți medicali. Ne ajută foarte mult și este prezentă zi de zi la muncă. Mi-ar plăcea să o putem angaja”, ne-a spus medicul Mioara Hanță.
Și la Spitalul din Adjud sunt mai mulți asistenți medicali care fac voluntariat, ca și la Serviciul de Ambulanță Județean Vrancea. Fără a primi nimic în schimb, acești voluntari sunt prezenți zi de zi la datorie, pentru a alina suferințele pacienților.

   Voluntariatul, recunoscut ca experiență profesională

 
Din 2014, voluntariatul este recunoscut ca experiență în muncă. Potrivit legii numărul 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România, publicată în Monitorul Oficial din 26 iunie 2014, voluntariatul se desfășoară pe baza unui contract încheiat între voluntar și organizația gazdă.
În contractul de voluntariat trebuie să fie stipulate cel puțin următoarele drepturi ale voluntarului:
a) desfășurarea activității în concordanță cu capacitatea și disponibilitatea sa;
b) asigurarea de către organizația gazdă a desfășurării activităților în condițiile legale de protecție a muncii, în funcție de natura și de caracteristicile activității respective;
c) asigurarea de către organizația gazdă, în condițiile prevăzute de lege, împotriva riscurilor de accident și de boală sau a altor riscuri care decurg din natura activității; în lipsa asigurării, orice daune suferite de voluntar în decursul desfășurării activității de voluntariat se suportă integral de organizația gazdă, dacă acestea nu au fost determinate de culpa voluntarului. Voluntarul poate renunța la acest drept. Renunțarea trebuie să fie expresă și se exprimă în scris;
d) eliberarea de către organizația gazdă, la terminarea perioadei de voluntariat, a unui certificat nominal care să recunoască prestarea activității de voluntar, precum și experiența și aptitudinile dobândite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?