Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Regulile pentru obținerea permisului de conducere se schimbă


Regulile pentru obținerea permisului de conducere se schimbă din această lună, mai exact din data de 5 octombrie, potrivit Ordinului Ministerului Afacerilor Interne nr. 97/2015, care va modifica procedura de examinare stabilită prin Ordinul MAI nr. 268/2010. Principala modificare este aceea că persoanele care vor să obțină permis de conducere și pică la proba practică, nu mai trebuie să susțină din nou și proba teoretică, ca până acum.
    Persoanele care vor să capete dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice din România trebuie să susțină examenul pentru obținerea permisului auto, care constă într-o probă teoretică și una practică. De asemenea, înainte de a putea
susține efectiv examenul auto, candidații trebuie să fie evaluați psihologic și medical și să urmeze, în cadrul unei școli de șoferi, cursuri de pregătire teoretică și practică.
În momentul de față, susținerea examenului se poate face în termen de un an de la absolvirea cursurilor, iar cei care pică la proba practică trebuie să susțină din nou și proba teoretică. Acest lucru se va schimba de luni, în sensul că persoanele care vor trece cu succes de proba teoretică vor putea susține proba practică de mai multe ori, în cazul în care o pică, în perioada de valabilitate a cursurilor absolvite. În acest sens, candidații vor fi nevoiți să achite taxa de examinare și să facă cel puțin încă sase ore suplimentare de pregătire practică. Proba practică poate fi susținută din nou după cel puțin 15 zile de la respingere, cu achitarea taxei aferente.
Modificarea este pe placul multor cursanți, mai ales că mare parte dintre cei respinși pică proba practică. „Modificarea va intra în vigoare din data de 5 octombrie a.c. În acest moment, cei mai mulți dintre cursanți pică la proba practică”, ne-a spus comisarul șef Marian Pătrașcu, șeful Serviciului Permise.
Totodată, cei care nu se vor putea prezenta la proba practică pot cere o nouă programare oricând în perioada de valabilitate a cursului de pregătire. Dacă trece un an de la absovirea cursului, susținerea examenului auto este condiționată de efectuarea unui nou curs de pregătire.

Ce trebuie să conțină dosarul de examinare

    Dosarul de examinare trebuie să conțină o cerere-tip semnată de candidat, în care se consemnează și declaratia pe propria răspundere a acestuia din care să rezulte că locuiește în mod obișnuit în România sau că revine periodic la o adresă din țară, fișa de școlarizare emisă de școala de șoferi în cadrul căreia candidatul a absolvit cursurile de pregătire teoretică și practică, în care se consemnează și avizul medical „apt pentru conducerea autovehiculelor din grupa…”, corespunzător categoriei pentru care se solicită examinarea; certificatul de cazier judiciar eliberat de poliție; copia actului de identitate; dovada de plată a taxelor și tarifelor aferente obținerii permisului de conducere. „Examinarea se efectuează după îndeplinirea formalităților necesare, la sediul serviciului public comunitar competent, constând în: verificarea dosarului de examen, preluarea imaginii faciale și înregistrarea în aplicația informatică de examinare”, conform ordinului de ministru.
    Proba teoretică și proba practică sunt susținute succesiv, în cadrul serviciului public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor din raza domiciliului/ reședinței candidatului, în zile diferite.
    În cazul probei teoretice este folosită o aplicație informatică la care accesul este permis în baza unui bon de ordine cu un cod de bare. Acesta este înmânat candidaților la intrarea în sala de examen. Testul are un număr diferențiat de întrebări, particularizate pentru fiecare categorie. Numărul de răspunsuri corecte necesare și timpul de soluționare diferă, în funcție de categorie. De exemplu, pentru categoria B (autoturisme), testul are 26 de întrebări, durează maximum 30 de minute și candidatul are nevoie de minimum 22 de răspunsuri corecte. Pentru categoria A (motociclete), testul are 20 de întrebări, durează maximum 20 de minute și candidatul are nevoie de minimum 17 răspunsuri corecte.
    În ceea ce priveste proba practică, aceasta poate fi susținută atât în localitate, cât și în afara acesteia, în timpul zilei sau după lăsarea serii. Prin intermediul traseului se urmăreste parcurgerea acestuia în condiții diferite de trafic. Traseele sunt stabilite de poliție și sunt, de obicei, altele decât cele pe care candidații le-au folosit la școala de șoferi. Acestea trebuie să permită examinatorului să aprecieze deprinderile și aptitudinile necesare pentru conducerea în siguranță a unui autovehicul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?