Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Nevaccinarea copiilor ar putea fi sancționată


Rata de vaccinare a copiilor scade de la an la an, iar medicii avertizează ca în acest ritm, anumite boli, care puteau fi eradicate, vor crea mari probleme populației. Pentru a-i motiva pe părinți să-și vaccineze copiii, Ministerul Sănătății a lansat un proiect de lege, în care se precizează că înscrierea copiilor în grădinițe și școli, de stat sau private, se va putea face doar după prezentarea de către părinți a dovezii vaccinării copilului împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului si rubeolei. Potrivit presei centrale, vor fi exceptați doar copiii „care fac dovada  contraindicaților medicale definitive pentru anumite vaccinări”. 
Dacă la înscrierea la grădiniță/ școală părintele nu va putea prezenta dovada vaccinării complete, atunci va trebui să aducă un document în care să fie precizate clar datele de recuperare în următorul an, cu vaccinurile care previn bolile mai sus amintite. În aceeași perioadă, părinții vor beneficia de explicații și consiliere din partea specialiștilor în privința vaccinării.  Dacă nici după un an vaccinarea nu va fi completă, grădinița/ școala nu-l mai poate înscrie pe copil, iar directorul unității de învățământ are obligația prin lege de a aduce cazul în atenția comisiei județene de vaccinare. 
Copilul va putea fi înscris la grădiniță/ școală doar după ce medicul de familie va scrie pe adeverință sintagma „antecedente vaccinale complete corespunzătoare vârstei”. Proiectul de lege prevede și amenzi pentru instituțiile care au responsabilități în procesul vaccinării. 
Unii medici și cadre didactice refuză vaccinarea 
 
Medicii epidemiologi din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea susțin proiectul vaccinării și spun că e de bun augur, mai ales că rata acoperirii vaccinale în județ a scăzut foarte mult în ultimii ani, fiind în continuă scădere. „Este o inițiativă bună, mai ales că rata acoperirii vaccinale a scăzut foarte mult. Cele mai multe refuzuri le întâmpinăm la școlari. Am avut situații în care cadrele didactice nu ne-au permis accesul în școală ca să vaccinăm copiii sau chiar i-au convins pe părinți să nu accepte vaccinarea. La început, oamenii erau mai doritori să fie vaccinați, apoi au început refuzurile. De asemenea, există și personal medico-sanitar casre refuză să vaccineze, așa că amendarea lor este un prim pas”, ne-a precizat medicul epidemiolog Marina Maiorov, din cadrul DSP Vrancea. 
Cei care refuză vaccinarea vor fi amendați
Potrivit presei centrale, amenzile pentru refuzarea vaccinării, dar și pentru primirea în colectivități a copiilor nevaccinați vor fi cuprinse între 500 și 10.000 lei. Astfel, amenzi riscă grădinițele și scolile care acceptă înscrierea copiilor fără adeverință din partea medicului, care să ateste vaccinarea corespunzătoare vârstei, medicii, dar chiar și DSP-urile. 
Conducerea DSP Vrancea a tras de mai multe ori semnale de alarmă asupra scăderii ratei vaccinării. Într-o adresă trimisă către Prefectură se arată că „se manifestă în continuare reticență pentru vaccinările în școală din partea părinților și a profesorilor, care creează o atmosferă umilitoare personalului medical care se deplasează pentru vaccinare”. Specialiștii în sănătate publică susțin cu tărie că imunizarea copiilor este foarte importantă deoarece îi protejează de multe boli. Ei spun că vaccinurile sunt sigure, iar reacțiile adverse apar rar. De când au fost introduse vaccinările obligatorii, susțin doctorii, numărul bolilor în rândul copiilor a scăzut foarte mult. 
Toate vaccinurile sunt făcute de medicii de familie
 
Reamintim că noua schemă de vaccinare a copiilor a intrat în vigoare în aprilie. Potrivit Ordinului Ministerului Sănătății nr. 386/31.03.2015, noua schemă națională de vaccinare presupune realizarea tuturor vaccinărilor de medicii de familie, prin urmare și școlarii vor fi imunizați de aceștia. De asemenea, ordinul prevede vaccinarea cu vaccin hexavalent împotriva tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, hemofiliei și hepatitei B. DTP+VPI+Hib+HepB va fi făcută în trei doze de vaccin hexavalent copiilor cu vârstă de 2, 4 și 11 luni. Copiii care au primit trei doze de vaccin după schema veche, la vârsta de 2, 4, 6 luni, vor primi vaccin hexavalent la vârsta de 12 luni, pentru a se respecta intervalul minim admis, iar copii care nu au primit vaccin la vârsta de 6 luni, vor fi vaccinați la 11 luni.
De asemenea, ordinul prevede revaccinarea ROR împotriva rubeolei, rujeolei și oreionului la copiii de 5 ani, precum și revaccinarea copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani în 2015, respectiv 2016. Un alt aspect este recuperarea vaccinării cu vaccin tetravalent DTP+VPI pentru copiii cu vârsta de 6 și 8 ani, care se va face la medicul de familie sau doar cu VPI dacă au primit la vârsta de 4 ani vaccinul DTPa. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?