Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Consilierii au amânat proiectul privind restricţionarea debranşărilor în apartamentele din Focşani


Consilierii locali au amânat aprobarea zonelor unitare de încălzire din municipiul Focșani care ar fi impus restricționarea debranșărilor în apartamentele din municipiu. A fost proiectul cu cele mai aprinse dezbateri din cauza impactului asupra cetățenilor. În cele din urmă, consilierii au decis să se abțină de la vot până când nu se oferă mai multe informații despre consecințele aprobării sau respingerii definirii zonelor unitare de încălzire. Directorul tehnic al ENET, Mariean Vișan (FOTO) a arătat că stabilirea acestor zone unitare de încălzire este prevăzută în legislația românească și o condiție obligatorie pentru accesarea fondurilor europene pentru continuarea modernizării sistemului centralizat de încălzire. „Fără acest studiu nu se pot obține banii europeni”, a explicat Vișan.
    Aspectul care i-a nemulțumit pe consilierii locali s-a referit la interzicerea debranșărilor în anumite blocuri. Liderul consilierilor PSD, consilierul Cătălin Vrabie a afirmat că, la discuțiile din comisii, specialiștii din primărie au susținut că procedura debranșărilor nu face obiectul acestui studiu ci al unui proiect ultierior. Însă, în studiul care trebuia aprobat există formulări precise referitoare la interzicerea debranșărilor în anumite blocuri. Însă, în lipsa unor informații tehnice mai clare despre impactul acestui studiu asupra posibilității sau imposibilității debranșărilor, consilierii au decis să se abțină și să amâne discuțiile până la următoarea ședință ordinară a Consiliului Local.
    Discuțiile consilierilor au ocolit însă problema drepturilor pe care le au persoanele care rămân branșate la ENET. Unii consilieri au preferat să vadă doar un aspect al deciziei pe care trebuiau să o adopte, și au vorbit despre drepturile celor care vor să se debranșeze, fără a ține cont că ar trebui să fie atenți și la drepturile celor care rămân în continuare abonații ENET. Acești clienți ai producătorului de energie termică sunt cei care trebuie să plătească mai mult dacă se debranșează un vecin de bloc. Istoricul debranșărilor din Focșani a arătat că se poate ajunge la situații aberante ca facturile de încălzire la un apartament rămas unicul racordat la ENET să fie de zece ori mai mari deoarece la debranșare nu s-a făcut și redimensionarea instalațiilor. Aceasta fără a mai vorbi despre dezechilibrele care au fost create în sistemul de distribuție, despre problemele care apar în funcționarea instalațiilor din punctele termice dacă debranșările se fac haotic. 

Centrala cu gaz, bomba de la grădinița 4

    Primarul Decebal Bacinschi a făcut o pledoarie pentru sistemul centralizat și a subliniat că prin lucrările de modernizare și prin noua centrală termică au fost reduse pierderile, a fost îmbunătățită eficiența economică la ENET și reduse noxele emise. Edilul a arătat că un studiu comandat de primărie în 2004 a subliniat că sistemul centralizat de încălzire este cel mai eficient și, în continuare, aproape jumătate din apartamentele din Focșani sunt branșate la ENET. Cei mai mulți dintre clienții producătorului de energie termică sunt persoane în vârstă, persoane cu venituri reduse care nu au avut suficienți bani pentru a plăti montarea unei centrale de apartament. Primarul Bacinschi a arătat că și acolo unde sunt centrale pe gaze naturale, la instituții publice sau în cartierul Tineretului, va trebui realizată branșarea la sistemul centralizat. „La Grădinița 4 avem centrală pe gaze, fiind realizată printr-un proiect european. Este o centrală de care nu are grijă nimeni. Este o bombă ce se întâmplă acolo și va trebui să găsim o soluție. La Cartierul Tineretului avem centrale vechi de 12-14 ani unde avem costuri foarte mari, cu întreținerea, mentenanța. Ar trebui racordate și acestea la sistemul centralizat”, a afirmat primarul Bacinschi.

Condiție obligatorie pentru obținerea fondurilor europene

    Conform proiectului de hotărâre discutat ieri, „Studiul pentru definirea zonelor unitare de încălzire din municipiul Focșani” este un document obligatoriu, care trebuie realizat la nivelul municipiului și care stabilește blocurile unde vor putea fi realizate debranșări de la ENET și condițiile în care pot fi realizate acestea în următorii ani. Studiul a fost realizat de specialiștii Institutului de Studii și Proiectări Energetice București. În prima etapă, consilierii trebuie să aprobe studiul tehnic realizat de Institutul de Studii și Proiectări Energetice București. Ulterior, după aprobarea în Consiliul Local a zonelor unitare, în termen de 60 de zile ENET trebuie să actualizeze și să prezinte spre aprobare procedurile de debranșare și rebranșare. Stabilirea zonelor unitare este importantă deoarece astfel vor fi definite și prioritizate zonele în care pot fi efectuate investiții. În zonele unde rata debranșărilor este foarte mare, continuarea programului de investiții nu se mai justifică, deoarece costurile de reabilitare nu sunt eficiente. Prin acest studiu sunt propuse soluții și pentru blocurile unde rata de debranșare este mai mare de 60%, respectiv acordarea de facilități pentru convingerea focșănenilor să se rebranșeze la sistemul centralizat. O asemenea facilitate este eliminarea taxei de reconectare.

16 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?