Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

British Museum dezvăluie multiplele fațete ale culturii celtice


O expoziție intitulată „Celții: artă și identitate” se deschide joi la British Museum din Londra, explorând istoria celților și dezvăluind multitudinea de culturi calificate drept celtice, informează AFP. Expoziția cuprinde 2.500 de ani de istorie, de la vechii celți pe care Grecia antică îi privea ca barbari, până la renașterea culturii celtice observate pe insulele britanice în ultimii 300 de ani.
Prezentând scuturi, bijuterii, săbii, cruci de piatră gravate și brasarde imense de bronz în greutate de peste un kilogram, muzeul din Londra arată că celții au fost adesea definiți prin diferențele lor cu vecinii. „Termenul de ‘celtic’ poate fi evaziv”, asigură Julia Farley, curator al colecțiilor din epoca fierului, la British Museum. „Noi nu spunem povestea unui popor cât a unei etichete, a unui cuvânt, a unui nume și a modului în care a fost folosit, redefinit și reinventat de-a lungul anilor”, a explicat aceasta.
În jurul anilor 500 î.Hr., grecii îi numeau pe vecinii lor barbari din nord „Keltoi”. A fost un termen generic care descrie diferitele triburi care trăiau dincolo de frontiere și nu a unui popor anume. Cum celții nu au lăsat aproape nimic scris, am învațat despre ei de la grecii antici, iar aceștia nu au considerat necesar să facă distincție între diferite triburi, a explicat pentru AFP Rosie Weetch, curatorul expoziției. Prin mărturiile arheologice se cunosc diferențele între grupurile etnice numite ‘celți’. În timp ce societatea greacă a fost structurată în jurul orașelor, celții au trăit în ferme și comunități sătești mici, tehnologia lor avansată fiind egală cu cea a grecilor și romanilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?