Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

O singură asistentă medicală pentru cei peste o mie de elevi de la Școala „Duiliu Zamfirescu”


O mămică a cărui copil a studiat la Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu” acuză asistenta medicală a școlii că nu respectă programul de lucru. Camelia R. ne-a spus, revoltată, că a venit câteva zile la Școala „Duiliu Zamfirescu” pentru a lua dovada de vaccinări a fiului său, care a fost transferat la o altă școală, dar nu a găsit asistenta medicală. „Eu am avut copilul la Școala 10, iar acum l-am transferat la o altă școală și am nevoie de dovada de vaccinări. De când tot vin, asistenta medicală nu e niciodată în cabinet. Ea vine la 9 și pleacă la 11 și de fiecare dată e de negăsit. Am vorbit și cu directorul, care mi-a zis că asistenta e în subordinea primăriei, și el nu poate face nimic”, ne-a povestit mămica. Mai mult, aceasta spune că nerespectarea programului de către asistenta medicală poate avea efecte grave. „Este o școală mare, cu mulți elevi, dacă ea nu este la program, cine poate acorda primul ajutor unui copil care a pățit ceva? Dacă un copil își sparge capul, ce se întâmplă cu el până vine salvarea?”, a mai spus femeia.
    Directorul unității de învățământ ne-a spus că nu poate rezolva problema, aceasta ținând de primăria municipiului. „Doamna doctor de la cabinet lucrează în mai multe școli și este nevoită să își împartă programul pentru a ajunge la toate. În ceea ce privește asistentele, inițial am avut două, iar una dintre ele a fost trimisă la grădiniță. Programul nu ține de noi, sunt aspecte ce țin de primărie, noi doar am pus la dispoziție spațiul necesar desfășurării activității”, a afirmat directorul Åžcolii „Duiliu Zamfirescu”, Petrică Moraru.
    Asistenta rămasă singură la școală, Aurica Dumbravă, ne-a declarat că nu poate face de una singură totul și că este necesară și o a doua asistentă. De asemenea, aceasta s-a văzut nevoită să rescrie programul său de lucru și să acopere programul fostei asistente, pentru a nu mai crea confuzii în rândul elevilor și părinților. „Mămica a fost indusă în eroare de programul inițial afișat, unde figuram două asistente. Între timp, cealaltă fată, pe tura căreia s-a nimerit mămica, a fost repartizată la grădiniță și i s-a explicat dânsei situația. Problema cea mai importantă a acestei instituții este, în prezent, lipsa celei de-a doua asistente. Eu sunt una singură, lucrez pe o singură tură și nu pot face față tuturor problemelor apărute. Este o școală cu copii mici, unde se poate întâmpla oricând o nenorocire și un singur cadru medical nu face față. Am avut și cazuri în care s-a solicitat ambulanța. Sunt copii, se pot întâmpla zilnic accidente minore și care necesită îngrijiri. Cineva trebuie să se ocupe de situație, să ne mai aducă pe cineva care să ocupe cealaltă tură. Sunt peste o mie de copii în această instituție și eu sunt doar una”, a declarat asistenta Aurica Dumbravă.
    Conform actualului program de la cabinetul medical al Școlii Gimnaziale „Duiliu Zamfirescu”, asistenta luni lucrează prin rotație, marți de la 12:00-20:00, miercuri de la 7:00-15:00, joi de la 12:00-20:00 și vineri de la 7:00-15:00.

    Cabinetele de medicină școlară sunt în subordinea Primăriei Municipiului Focșani, dar sunt verificate și de inspectorii sanitari ai Direcției de Sănătate Publică Vrancea. Astfel, reprezentanții DSP ne-au spus că mămica trebuie să depună o sesizare la Primărie, iar dacă acolo nu se întâmplă nimic, sesizarea se poate depune și la sediul DSP. În urma acestei sesizări, inspectorii sanitari fac verificări, iar concluziile sunt date Primăriei.
    Conducerea Primăriei Focșani spune că situația de la Åžcoala „Duiliu Zamfirescu” este temporară și va fi remediată după organizarea concursului pentru postul de asistent medical. Viceprimarul Marius Iorga a arătat că s-a ajuns în această situație după ce asistenta medicală de la Grădinița 15 a ieșit la pensie și a trebuit să fie detașată o asistentă de la Åžcoala „Duiliu Zamfirescu”. „Săptămâna aceasta scoatem la concurs postul pentru asistentul medical de la Duiliu Zamfirescu și sperăm ca în următoarele două luni să avem un asistent medical la grădiniță”, ne-a spus viceprimarul Iorga.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?