Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Iulian Surlă, un model de sportiv care a ajuns la kata pentru perfecţionare


Odată cu întoarcerea de la Campinatul Mondial de kata, seniori, Olanda – Amsterdam, de la sfârșitul săptămânii trecute, unde delegația României a obținut o medalie de bronz la Ju no Kata prin sportivele Zaharia Alina și Cheru Alina și o medalie de argint prin sportivii Iulian Surlă și Fleisz Aurelian Ciprian, judo-ul românesc a reconfirmat valoarea. Printre performerii de la Amsterdam s-a aflat și focșăneanul Iulian Surlă, profesor la Liceul cu Program Sportv Focșani.
Acesta a început să practice judo în anul 1988 la Focșani în sala de sport a Åžcolii Generale. nr. 7 sub îndrumarea profesorului Stănică Grosu. „Am mers împreună cu un coleg de clasă, Gabriel Pavel, care practica judo de 2 ani. A fost prima și ultima disciplină practicată. Prima medalie a fost obținuta în anul 1990 la Campionatul Național de copii, la categoria 29 kg., locul I. În anul 1993, am fost convocat la Centrul Național Olimpic de Pregătire Juniori și Cadeți la Pitești, centru în care am stat timp de 4 ani. Până la plecarea mea la acest centru, am mai lucrat sub îndrumarea profesorilor Burlan Viorel și Rusu Nicolae. În acest timp, între anii 1990 – 1997, am obținut rezultate bune atât pe plan național, dar și internațional la categoriile de vârstă la care am participat. Ca profesori în tot acest timp în cadrul centrului au fost Rabolu Emilian, Guică Cătălin, Florea Dan și Bolboșe Dragoș”, a spus Iulian Surlă.
În anul 1997, s-a mutat la Oradea, la Judo Club Liberty. Acest club a fost și este cel mai bun club din România la judo masculin. A câștigat Cupa Campionilor Europeni de două ori, echipă din care a făcut parte și Iulian. Profesorii care au coordonat activitatea în cadrul acestui club sub îndrumarea cărora a lucrat Surlă au fost: Morar Emil, Mircea Frățică, Mihai Cioc și Viaceslav Bacal. „În anul 1998, am intrat la Universitatea din Oradea, la Facultatea de Educație Fizică și Sport, Facultate pe care am absolvit-o în 2002. În acest interval de timp l-am cunoscut pe profesorul Chirilă Alexandru, profesor cu care am avut și am o colaborare foarte bună pe plan profesional. În 2002 am început să practic kata cu profesorul Chirilă doar pentru a mă corecta și a mă perfecționa. În aceeași situație era și colegul meu, Fleisz Aurelian Ciprian. Cu această perioadă, au început și stagiile de perfecționare din punct de vedere tehnic. Dintre acestea aș dori să le amintesc pe cele din Japonia de la Institutul Kodokan ce se desfășoară an de an și la care delegația noastră (România) a participat într-un număr foarte restrâns. După terminarea Facultății, am început să cochetez cu clubul L.P.S. – C.S.S Focșani, alături de profesorii Stănică Grosu și Marinel Palade. Aveam grupe de copii, dar încă eram sportiv activ pe plan național la forma rândori și pe plan internațional la forma kata”, a mai spus judoka focșănean

La sfârșitul anului 2004, Iulian Surlă a avut propunerea de a merge ca antrenor secund la Centrul Național Olimpic de Pregătire juniori masculin Oradea, propunere pe care a acceptat-o începand cu data de 3 ianuarie 2005. În acest an, a venit și prima medalie la kata pentru judo-ul românesc la nivel european, aceasta fiind de argint, seniori. Iulian Surlă a absolvit un master în Kinesiologie în anul 2007, iar în 2008 a obținut prima medalie de aur – kata, la nivel de seniori pentru România atât la Campionatul European, cât și la Cupa Mondială de la Paris.
Ulterior, rezultatele bune la nivel de seniori, europene și mondiale au început să curgă. Pe 31 iulie 2009, Iulian a revenit definitiv acasă, la clubul L.P.S. – C.S.S. Focșani, club unde a urmat o activitate fructuoasă alături de cei trei colegi, cei menționati anterior și profesorul Dumitru Zisu. „În cadrul clubului la care activez ca profesor, am obținut anual rezultate remarcabile la categoriile de vârstă la care am participat. Aș dori să mulțumesc celor trei colegi ai catedrei de judo, colegilor de la L.P.S. și C.S.S. Focșani și nu în ultimul rând familiei mele pentru tot sprijinul permanent care îmi este acordat din toate punctele de vedere”, a mai spus judoka focșănean Iulian Surlă.
Proba de kata din judo este o demonstrație de acțiuni de luptă prestabilite, unele datând din secolele XVI și XVII și transmise de maeștrii japonezi de ju jitsu și mai apoi de cei de judo discipolilor, pentru a conserva diferitele principii din ju jitsu și judo, cum ar fi principiile atacului și ale apărării, principiile supleții sau principiile autoapărării împotriva diferitelor tipuri de atac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?