Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Directorul Penitenciarului Focșani și colonelul (r) Harca, puși sub control judiciar


Comisarul șef Adrian Iacob (FOTO), directorul Penitenciarului Focșani, și patronul de farmacie colonel (r) Mircea Harca, fost farmacist șef la Spitalul Militar Focșani, au fost puși sub control judiciar. Măsurile au fost dispuse de procurorii DIICOT București, ieri dimineață. 
    Potrivit presei centrale, directorul Penitenciarului Focșani ar fi acuzat de procurori că s-ar fi lăsat mituit de Titi Sgârcitu, un interlop din Brăila, aflat în Penitenciarul Focșani. În ceea ce-l privește pe Harca, se pare că acesta ar fi pus-o pe soția interlopului în legătură cu directorul Penitenciarului Focșani. În timp ce în presa centrală au apărut tot felul de informații, procurorii DIICOT nu au oferit date concrete cu privire la implicarea celor doi în dosarul medicamentelor. Comisarul șef Iacob ne-a precizat că nu poate oferi informații despre dosar. Singura precizare pe care el a făcut-o a fost aceea că „am calitatea de suspect în această cauză”.
    La nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) nu fusese luată, ieri, nicio măsură împotriva directorului Penitenciarului Focșani, întrucât DIICOT nu ar fi făcut nicio informare oficială cu privire la situația acestuia. Potrivit agentului Cristina Cîrlan, purtătorul de cuvânt al ANP, conform legii, există două situații: una în care persoana vizată este pusă la dispoziția unității, dacă s-a început urmărirea penală împotriva sa sau dacă a fost trimisă în judecată, și o alta în care se dispune suspendarea, atunci când la mijloc este vorba despre o arestare preventivă.
    Dosarul în care Iacob și Mircea Harca au fost puși sub control judiciar vizează o rețea formată din medici, farmaciști și angajați ai CAS Brăila și Constanța, care lua bani de la stat pentru medicamente pe care în realitate nu le-ar fi vândut. Rețeaua era condusă din pușcărie de Titi Sgârcitu.
    În acest dosar, mai multe persoane au fost reținute. Reținerile s-au făcut după efectuarea a 60 de percheziții, luni, în București, Brăila, Constanța și Vrancea. Procurorii au arătat că familia Sgârcitu avea înțelegeri cu mai mulți medici de familie și cu medici specialiști. Potrivit anchetatorilor, în anul 2011, Titi Sgârcitu și-a extins rețeaua de farmacii în Constanța. În scurt timp s-ar fi împrietenit cu directorul adjunct al CAS, pe care l-ar fi convins, susțin anchetatorii, în schimbul unor sume de bani, să îl anunțe, în timp util, când se fac controale de la București.
    Procurorii DIICOT au mai arătat că Titi Sgârcitu s-ar fi îmbogățit după o retetă clasică. Ar fi mituit doctori, aceștia inventând pacienți și boli, care variau de la infecții ale unghiilor până la cancer. Aceste boli erau tratate cu medicamente eliberate pe baza unor rețete fictive și, spun anchetatorii, în acest fel omul de afaceri s-ar fi  îmbogățit cu 9 milioane de lei.
Începând cu 2014, Titi Sgârcitu ar fi coordonat întreaga rețea de după gratii. Mai întâi din Penitenciarul Brăila, apoi din Focșani, unde a fost mutat în urma demersurilor care ar fi fost făcute de soția sa. Potrivit presei centrale, în Penitenciarul Focșani, interlopul ar fi avut acces la telefon mobil și laptop.

   13 persoane reținute, 5 puse sub control judiciar

    Cu privire la măsurile dispuse, Poliția Română a postat ieri, pe site-ul instituției, un comunicat de presă. Conform acestuia, în urma perchezițiilor de luni, desfășurate de polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sub coordonarea procurorilor DIICOT- Structura Centrală, au fost reținute 13 persoane, iar pe numele a 5 membri ai grupării s-a dispus măsura controlului judiciar.
    „Ieri dimineață, polițiștii și procurorii au desfășurat 59 de percheziții pe raza municipiului București și a județelor Brăila, Constanța și Vrancea, la membrii unei rețele infracționale, reprezentanți ai mai multor societăți comerciale de pe raza județelor Brăila și Constanța. Aceștia ar fi întocmit și decontat prescripții medicale fictive pentru medicamente folosite în tratarea de boli incurabile, cu preț de vânzare foarte ridicat, pe numele rudelor apropiate, iar după introducerea cardului de sănătate, aceștia ar fi eliberat prescripții medicale pe numele unor minori cu handicap psihic, majoritatea aflați în plasament social. În urma acțiunii, au fost reținute 13 persoane, iar 5 au fost puse sub control judiciar. În continuare, activitățile continuă, urmând a mai fi ridicate, de la societățile comerciale vizate, documente ce pot constitui mijloace materiale de probă”, se arată în comunicatul Poliției Române.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?