Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

CONTROALE ale Fiscului la agricultorii vrânceni. Rezultatul: aceştia trebuie să plătească UN MILION de lei


Mai mulți agricultori trebuie să plătească statului peste un milion de lei reprezentând TVA pentru produsele livrate procesatorilor. Sunt fermieri care trebuie să achite și câteva sute de mii de lei, reprezentând TVA pentru produsele livrate în anii trecuți. Acțiunile de control au început în această primăvară când echipe de inspectori au făcut verificări la procesatori pentru a afla persoanele care au livrat produse agricole, cereale sau struguri, dar și prețurile acestora. A rezultat că mulți fermieri, care dețin suprafețe mari de teren agricol, au livrat produse și nu s-au înregistrat ca plătitori de TVA după ce au depășit plafonul de scutire de 220 mii lei. „Au venit reprezentanți de la Finanțe la firmă și au cerut lista cu fermierii de la care am achiziționat produse, cu prețurile la care le-am cumpărat. Ulterior am aflat că le-au calculat TVA și i-au pus să achite sume foarte mari către bugetul de stat”, ne-a spus un patron focșănean.
    Reprezentanții Fiscului vrâncean ne-au spus că, de la începutul anului, au fost desfășurate 12 acțiuni de control la persoane care au activitate în domeniul agricol, impozabile din punct de vedere al taxei pe valoarea adăugată, „în vederea înregistrării ca plătitor de TVA ca urmare a depășirii plafonului de scutire fiind  stabilită suplimentar suma de 1,08 milioane lei”.
    Conducerea Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea a explicat că, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal, este considerată persoană impozabilă în sfera taxei pe valoarea adăugată orice persoană care desfășoară, de o manieră independentă și indiferent de loc, activități economice, cum ar fi activitățile producătorilor, comercianților sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitățile extractive, agricole și activitățile profesiilor libere sau asimilate acestora, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activități. „Dacă în cursul unui an calendaristic persoana impozabilă atinge sau depășește plafonul de scutire de 220.000 lei în termen de 10 zile de la sfârșitul lunii în care a atins sau a depășit acest plafon trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA la organul fiscal în a cărei evidență fiscală este înregistrat ca plătitor de taxe”, se arată în răspunsul transmis de AJFP Vrancea.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?