Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Ce trebuie să faci ca să beneficiezi de reducerea impozitului la veniturile din agricultură


Finanțiștii vrânceni nu știu cum să aplice noile proceduri referitoare la reducerea impozitului la veniturile din agricultură pentru fermierii care au suprafețele calamitate sau au pierderi provocate de animalele sălbatice. Oficialii Administrației Județene a Finanțelor Publice Focșani au arătat că au fost solicitate clarificări de la forul central pentru a stabili cum să aplice noile proceduri. Confruntați cu realitățile din agricultura vrânceană, finanțiștii cu cerut lămuriri despre modul în care va fi aplicat Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală referitor la Procedura de reducere a normei de venit, în cazul veniturilor din activitățile agricole. Publicat la începutul lunii septembrie, ordinul spune că se aplică veniturilor din activitățile agricole realizate începând cu data de 1 ianuarie 2015. Problemele apar în cazul culturilor agricole care au fost calamitate până la publicarea acestui document, precum viile afectate de grindina din iulie, și pentru care nu pot fi îndeplinite condițiile prevăzute în procedură, referitoare la depunerea formularelor și cererilor către Fisc.
    La nivelul județului Vrancea, agricultorii au respectat procedurile legale aflate în vigoare pentru a beneficia de scutirea impozitului pe veniturile agricole. Fermierii au depus solicitări la primării iar o comisie stabilită prin ordin al prefectului județului a verificat gradul de calamitate al culturilor. Directorul Direcției Agricole, Ticu Constandache spunea, în luna august, că au fost depuse asemenea solicitări din partea unor fermieri vrânceni din mai multe comune vrâncene: Dumbrăveni, Bordești, Tâmboiești, Å¢ifești, Vârteșcoiu, Jariștea. „Comisia merge în teren împreună cu proprietarul deoarece trebuie identificate limitele și se stabilește gradul de calamitate”, a arătat directorul Direcției Agricole.
    Pagubele constatate au fost considerabile, cel puțin pentru culturile afectate de grindină. Doar în luna iulie au fost peste o mie hectare de viță de vie afectate de grindină în comunele Vârteșcoiu și Cîrligele. În Faraoanele, comuna Vârteșcoiu, 128 de hectare au fost distruse în proporție de 80%. Specialiștii au constatat că au fost rânduri de vie întregi puse la pământ de furtuna cu gheață din 27 iulie. Tot la Faraoanele, circa 200 hectare de vie au fost calamitate în proporție de peste 60%. În Vârteșcoiu mai sunt 197 hectare de vie unde distrugerile depășesc 35% și 384 hectare de vie unde pagubele sunt mai mici, de circa 20%.

   Ce formulare cere Fiscul de la agricultori

    Procedurile stabilite de Fisc pentru diminuarea impozitului în cazul veniturilor din activitățile agricole realizate începând cu data de 1 ianuarie 2015 înseamnă depunerea mai multor cereri și formulare. In primul rând, pot beneficia de această diminuare doar agricultorii pentru care venitul net se stabilește pe bază de norme de venit. De asemenea, pierderea afectează peste 30% din suprafețele destinate producției vegetale (pe fiecare categorie de producție) sau din animalele deținute (pe fiecare categorie de animal) iar agricultorul a depus formularul 221 „Declarație privind veniturile din activități agricole impuse pe bază de norme de venit”.
    Fermierii care au culturile afectate de îngheț, grindină, polei, inundații, ploaie abundentă, secetă sau au pierderi produse de animale sălbatice trebuie să depună la primării o „Cerere pentru constatarea pagubelor și evaluarea pierderilor produse de calamitățile naturale în cazul culturilor agricole/efectivelor de animale”. „În cazul pagubelor care privesc efective de animale, păsări sau familii de albine, la cerere se anexează și certificatul sanitar-veterinar eliberat de medicul veterinar”, arată o informare de la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Focșani.
    Ulterior, pentru a beneficia de reducerea venitului anual și, implicit a impozitului pe care trebuie să îl plătească, agricultorii trebuie să depună la Fisc, pe perioada termenului de prescripție, formularul „Cerere privind reducerea venitului anual din activități agricole, stabilit pe bază de norme de venit”. La cerere trebuie să atașeze procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor. „Pe baza documentelor depuse, organul fiscal verifică îndeplinirea condițiilor, și dacă se constată că nu a fost depus formularul 221, va notifica asocierea/persoana fizică, în vederea depunerii acestuia. În formularul 221 se înscriu suprafețele agricole/efectivele de animale fără a se lua în considerare pierderile din calamități… Venitul anual se reduce utilizând norma de venit diminuată cu procentul de pierdere înregistrată în Procesul verbal, pentru fiecare categorie de produse vegetale și/sau categorie de animale, și se emite formularul 260 «Decizie de impunere privind plățile anticipate cu titlu de impozit pe venit/CASS»”, se arată în informarea Fiscului.
   

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?