Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Primarul Viorel Mîrza: Duiliu Zamfirescu va avea casă memorială la Faraoanele


Primarul comunei Vîrteșcoiu, Viorel Mîrza, a început demersurile pentru constituirea unei asociații în vederea amenajării unei case memoriale pentru scriitorul Duiliu Zamfirescu, al cărui conac din Faraoanele, aflat în proprietatea urmașilor, a ajuns o ruină. „De aproape 3 ani încerc să conving urmașii scriitorului Duiliu Zamfirescu să găsim împreună o soluție prin care să putem achiziționa sau prelua în altă formă juridică ruina fostului conac și să o transformăm în casă memorială. Din păcate, diligențele noastre nu au avut până în prezent niciun rezultat. De aceea, vom relua, din nou, demersurile pe lângă moștenitorii familiei Zamfirescu pentru a putea transforma ruina din Faraoanele în casă memorială. În cazul în care nu există bunăvoință, vom amenaja pe un teren din proximitatea proprietății familiei Zamfirescu o clădire după planurile vechiului imobil, în care vom aduce obiecte de epocă din satele noastre, chiar amintiri păstrate cu grijă pentru că scriitorul Duiliu Zamfirescu trebuie să aibă o casă memorială la Faraoanele”, ne-a spus primarul Viorel Mîrza.
    De altfel, ideea de a transforma conacul în casă memorială a apărut după 1989 când fostul Inspectorat de Cultură Vrancea a încercat să ajungă la o înțelegere cu urmașii scriitorului dar nu s-a putut. În acest moment, clădirea este aproape la pământ, muncitorii zilieri din Podgorie luând tot ce se poate folosi din fosta clădire a scriitorului întrucât nimeni nu a locuit în ultimul timp în imobil. Încet și sigur, alături de casa boierului Râmniceanu din Bonțești, distrusă de un incendiu, și casa autorului ciclului romanesc în care boierul Râmniceanu este prezentat sub numele de Tănase Scatiu, s-a distrus fiind abandonată de familie. „Dorim să implicăm întreaga comunitate în acest proiect pentru că nu este o simplă bojdeucă. Ne-am interesat și am văzut procedeul prin care a fost amenajată casa memorială a scriitorului Alexandru Vlahuță de la Dragosloveni și credem că este cea mai bună variantă. Mai rămâne să decidem în perioada următoare care va fi varianta aleasă, în funcție de deschiderea familiei Zamfirescu față de oferta noastră. Indiferent însă de atitudine, suntem deciși să amenajăm o casă memorială pentru scriitorul Duiliu Zamfirescu, să o trecem în circuitul turistic județean și național după modelul Casei memoriale de la Dragosloveni, iar vara să organizăm un moment special dedicat scriitorului la Faraoanele”, a mai spus Viorel Mîrza. 
   Dacă inițiativa edilului din Vîrteșcoiu va prinde viață, Vrancea și-ar putea îmbogăți patrimoniul cu o casă memorială, ceea ce ar fi un lucru demn de toată lauda, în contextul în care în județ există doar o casă memorială a unui scriitor, iar a doua pe cale de a fi realizată prim strădaniile prof. Costică Neagu, pentru poetul Dumitru Pricop, la Negrilești. Se pare că și acest proiect va avea succes, deoarece primarul Viorel Mîrza a reușit ca în doar 3 ani să schimbe fața localităților Faraoanele și Vârteșcoiu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

_ga

Other

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?