Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Fraudă la loteria bonurilor fiscale


Fraudă la loteria bonurilor fiscale. Experții ANAF susțin că 15 bonuri câștigatoare de la extragerea din luna iunie ar fi fost falsificate. Suspecții au fost depistați ușor, având în vedere că pentru revendicarea banilor trebuie depusă o cerere. Acum, fiecare e cercetat pentru tentativă de înșelăciune și uz de fals.
La extragerea din iunie, premiul încasat pentru un bon fiscal câștigător a fost în valoare de 135 de lei. Biletul trebuia să fie emis în data de 23 mai. 100 de oameni au fost declarați câștigători în urma extragerii, însă câțiva dintre ei ar fi încercat să păcălească statul. Fiecare bon fiscal din cele 100 câștigătoare a fost verificat cu atenție. Așa s-a descoperit că 15 din ele ar fi fost falsificate. ANAF spune că sunt cazuri diferite, din mai multe locuri din țară și că a anunțat parchetele locale.
Experții ANAF și-au dat seama ușor că unii români încearcă să-i fenteze. Fiecare casă de marcat trebuie să fie avizată de finanțele publice și deține două serii care apar pe fiecare bon: una a aparatului emis de producător și una a societății comerciale, emisă de minister. Ambele sunt înregistrate, iar statul știe exact pe numele cui. Fără seria emisă de minister, bonul e printat cu mențiunea „nefiscal”. „Să modifici data e aproape imposibil, casa de marcat e setată de la început, operatorul comercial nu are voie să umble la ea, că e caz penal dacă o face. Dacă se strică, sună la serviceul autorizat. Toate datele sunt înregistrate pe o rolă de backup și trebuie păstrată 10 ani. Mai există și memoria internă, care înregistrează tot”, explicat Andrei Caliniuc, tehnician. 
Niciun distribuitor de case de marcat nu poate să vândă fără să fie autorizat de minister, iar fiecare apărat importat e înregistrat înainte. Prețul unei case de marcat pleacă de la 400 de lei. Cel care vrea să cumpere așa ceva, trebuie să prezinte mai întâi actele firmei.
Direcția Antifrauda Fiscală a înaintat organelor de urmărire penală 21 acte de sesizare penală, pentru tentativă de înșelăciune și pentru uz de fals. Sunt vizate 15 persoane și 6 societăți comerciale. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții pot primi până la 3 ani de închisoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?