Ediția: Miercuri 19 iunie 2024. Nr. 6652
Ediția: Miercuri 19 iunie 2024. Nr. 6652

Modificările privind examinarea stării de sănătate a elevilor vor spori birocrația


Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) afirmă că modificările pe care Ministerul Sănătății intenționează să le aducă la Metodologia privind examinarea stării de sănătate a preșcolarilor și elevilor vor spori birocrația și vor duce la scăderea calității actului medical.
AREPMF precizează, într-un comunicat, că a adresat ministrului de resort o scrisoare în care arată că a luat act de intenția de modificare și completare a Ordinului nr. 5298/1668/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ de stat și particulare autorizate/acreditate privind acordarea asistenței medicale gratuite și pentru promovarea unui stil de viață sănătos. „AREPMF consideră modificările propuse drept nerealizabile, având ca rezultate imediate sporirea birocrației în cabinetele de medicină de familie și scăderea calității actului medical. Măsurile propuse în acest proiect minimalizează importanța medicinii școlare și transferă atribuțiile medicului școlar către medicul de familie, fără consultarea prealabilă a celor direct implicați și fără o fundamentare realistă a acestei decizii. Consultațiile de triaj epidemiologic și controalele periodice nu se pot efectua într-o perioadă scurtă de timp la nivelul cabinetului de medicină de familie având în vedere complexitatea și varietatea serviciilor prestate”, precizează sursa citată.
AREPMF atenționează și că programările și accesul pacienților la cabinet vor fi afectate de aceste servicii medicale solicitate într-o perioada scurtă de timp (luna septembrie). „Astfel, un cabinet de medicină de familie care are înscriși un număr de 500 copii preșcolari și școlari va trebui să asigure în luna septembrie o medie de 22 consultații preventive pentru intrarea în colectivitate, în condițiile în care contractul cu Casa de Asigurări prevede un număr total de 20 consultații pe zi. Altfel spus, accesul pacienților cu boli acute, subacute sau cronice va fi grav afectat iar calitatea actului medical se va reduce proporțional cu timpul acordat consultației”, subliniază Asociația.
Totodată, organizația profesională consideră că revenirea în colectivitate după absențe mai mari de trei zile nu trebuie să fie condiționată de avizul epidemiologic eliberat de medicul de familie, triajul epidemiologic realizându-se zilnic în cabinetele de medicină școlară. 
Propunerea de modificare și completare a Ordinului nr. 5298/1668/2011 a fost publicată pe site-ul Ministerului Sănătății spre dezbatere publică. La punctul 12 al propunerii se arată că, în anexa nr. 3 la Metodologie, la Documentele medicale necesare la înscrierea/ frecventarea/terminarea unui ciclu de învățământ, punctul 2 litera a) se modifică și va avea următorul cuprins: a) La înscrierea în fiecare ciclu de învățământ — se eliberează de către medicul de familie sau de către medicul colectivității de la care provine copilul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?