Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Viteza şi alcoolul, duşmanii şoferiei


Åžoferi băuți, sute de amenzi aplicate și zeci de permise reținute. Așa arată statistica întocmită de polițiștii din cadrul Serviciului Poliției Rutiere, în urma acțiunilor desfășurate la finele săptămânii trecute. Polițiștii au făcut cercetări și cu privire la împrejurările în care un tânăr de 23 de ani a intrat cu mașina în gardul împrejmuitor, amplasat din zona Consiliului Județean. Explicația a venit în urma testării cu aparatul alcooltest, care a indicat o alcoolemie de 0,70 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat. De asemenea, șoferul nu avea nici permis de conducere.

Åžofatul sub influența băuturilor alcoolice, dar și viteza în exces au fost principalele abateri constatate de polițiștii din cadrul Serviciului Poliției Rutiere, la sfârșitul săptămânii trecute. Sâmbătă și duminică, oamenii legii au desfășurat o serie de acțiuni pentru depistarea șoferilor care se urcă la volan deși au consumat băuturi alcoolice, dar și a celor care apasă prea mult pedala de accelerație. Pe lângă sutele de sancțiuni aplicate, polițiștii au întocmit și opt dosare penale, șase dintre acestea numai pentru condu-cere sub influența băuturilor alcoolice. În aceste șase cazuri, șoferii aveau o alcoolemie de peste 0,40 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat.
Sâmbătă, oamenii legii au organizat o acțiune, ce a avut ca scop depistarea șoferilor care se află sub influența băuturilor alcoolice. Cu această ocazie, oamenii legii au lăsat pietoni 10 șoferi băuți.

Băut și fără permis, cu mașina în gard

Polițiștii au găsit la volan și șoferi care aveau o alcoolemie de peste unu la mie. Unii dintre aceștia au fost implicați inclusiv în accidente de circulație. În această situație s-a aflat și un tânăr de 23 de ani care, aburit de alcool, a intrat cu mașina în gardul care delimitează partea carosabilă de Piața Unirii, în zona Consiliului Județean. Tânărul, care se afla la volanul unui autotu-rism marca VW Golf, a pierdut controlul asupra direcției de mers și s-a proptit cu mașina în gard. După testarea cu aparatul alcooltest, a venit și explicația accidentului. Åžoferul avea o alcoolemie de 0,70 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat. Mai mult, șoferul nici măcar nu era șofer, deoarece nu avea permis de conducere. Polițiștii i-au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere fără permis și conducere sub influența băuturilor alcoolice. Potrivit oamenilor legii, în urma unei analize, s-a constatat că în anul 2010, alcoolul a stat la baza a trei accidente de circulație grave, soldate cu tot atâția răniți.

Sute de amenzi

Duminică, în vizorul polițiștilor au fost șoferii care au călcat pedala de accele-rație mai mult decât trebuie. Necesitatea desfășurării unei asemenea acțiuni a reieșit din faptul că, în cursul anului 2010, pe fondul neadaptării vitezei la condițiile de drum și trafic sau a vitezei excesive, s-au produs 37 accidente grave, soldate cu 10 morți și 38 de răniți grav. Acest lucru înseamnă că viteza reprezintă cea de-a treia cauză generatoare de accidente grave, după traversarea neregulamentară și imprudența în conducere.
În aceeași zi, radarele au fost în trafic între orele 7.00 – 10.00 și 14.00 – 17.00, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Astfel, în cursul zilei de duminică, polițiștii au aplicat, numai pentru depășirea limitei legale de viteză, 287 de sancțiuni contravenționale și au reținut trei permise de conducere. Chiar dacă acțiunile polițiștilor i-au vizat în primul rând pe vitezomani și pe șoferii băuți, acest lucru nu a însemnat că ceilalți participanți la trafic, care nu au respectat preve-derile Codului Rutier, au scăpat cu fața curată.
Tot în week-end, polițiștii au mai amendat și 150 de persoane care nu aveau cuplată centura de siguranță în timp ce se aflau în trafic, iar 265 de amenzi au fost aplicate pentru alte abateri. De asemenea, au fost sancționați 8 bicicliști, 14 căruțași, 35 de pietoni și 19 conducători de mopeduri.
În total, sâmbătă și duminică au fost aplicate 882 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 76.800 lei, și au fost reținute 19 permise de conducere. „Acțiunile de acest gen vor continua și au drept scop depistarea și sancționarea celor care nu respectă regulile de circulație, dar și reducerea numărului de accidente rutiere soldate cu victime omenești sau pagube mate-riale”, a afirmat inspectorul Cătălin Manea, din cadrul SPR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?