Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a câştigat încă un premiu european 112


Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a câștigat un nou premiu european 112, fiind al cincilea premiu internațional primit de instituție ca recunoaștere a contribuției în administrarea și dezvoltarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență din România
    Potrivit unei informări a STS, Centrul 112 București – Ilfov al Serviciului de Telecomunicații Speciale a primit premiul pentru „Cel mai bun Centru de Preluare Apeluri de Urgență 112 din UE”, în cadrul Galei anuale a Asociației Europene a Numărului de Urgență (EENA). La evenimentul desfășurat anul acesta la București au participat aproximativ 400 de reprezentanți ai serviciilor de urgență, ai organizațiilor internaționale, instituțiilor europene sau ai furnizorilor de soluții, care au venit să recunoască și să sprijine excelența manifestată la nivelul întregului spectru al serviciilor de urgență din UE. Gala Premiilor 112 este singura festivitate de acest gen din Europa, ce are menirea de a recompensa contribuțiile remarcabile în domeniu, iar acest eveniment unic aduce în atenția publicului performanțele excepționale ale organizațiilor și cetățenilor care se străduiesc să salveze vieți.
    Premiile internaționale 112 obținute de Serviciul de Telecomunicații Speciale sunt: 2009 – Pentru cea mai bună campanie de educare – informare din Uniunea Europeană; 2012 – Pentru salvare remarcabilă; 2013 – Pentru cea mai bună campanie de educare – informare din Uniunea Europeană;  2014 – Cea mai bună reformă din Uniunea Europeană – Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență din România; 2015 – Pentru cel mai bun centru de Preluare Apeluri de Urgență 112 din Uniunea Europeană. „Potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene, România se situează printre statele membre cu cei mai buni timpi de reacție (sub 10 secunde) și o acuratețe sporită în a localiza apelanții la numărul unic de urgență 112. Å¢ara noastră face parte dintre cele 5 state membre care reprezintă exemple de bună practică”, se arată în informarea STS.
    Serviciul de Telecomunicații Speciale este organul central al statului, care administrează, exploatează, întreține și dezvoltă Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență. Timpul mediu de reacție este de 3,68 secunde și este înregistrat în cazul a 94,63% dintre apelurile la numărul 112. În ce privește localizarea apelanților, aceasta se face în proporție de 97,20% pentru rețelele de telefonie fixă și de 99,27% pentru cele de telefonie mobilă. Potrivit aceluiași raport al Comisiei Europene, România este una dintre puținele țări membre UE în care 112 este număr unic de urgență.
    În urma campaniilor de educare și informare desfășurate de Serviciul de Telecomunicații Speciale, în țara noastră, numărul de apeluri false a scăzut în ultimii ani cu aproximativ 25 % și se situează la circa 65 de procente, înscriindu-se în media înregistrată la nivel european. Eurobarometrele Comisiei Europene, referitoare la numărul unic european de urgență 112, arată că România a făcut progrese remarcabile în administrarea și dezvoltarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență și se află pe primele locuri în ceea ce privește informarea și educarea populației în UE.
    Numărul pan-european de urgență 112 a fost creat în 1991. În aprilie 2005, Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 a devenit operațional în toată România. Începând cu anul 2008, 112 este singurul număr care poate fi folosit de pe orice telefon fix sau mobil pentru a beneficia, gratuit, de serviciile de urgență (ambulanță, pompieri și poliție) în orice țară a Uniunii Europene. Numărul unic pentru apeluri de urgență 112 trebuie folosit doar atunci când este necesară intervenția agențiilor specializate de urgență, pentru asigurarea asistenței imediate în situații în care este periclitată viața, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul. 

Articolul precedent
Articolul următor

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?