Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Camioane, macarale și containere pentru deșeuri, cumpărate în cadrul proiectului Vrancea Curată


Proiectul Vrancea Curată intră în linie dreaptă. Consiliul Județean Vrancea a scos la licitație, pe Serviciul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), contractul privind furnizarea de echipamente pentru Centrul de Management Integrat al Deșeurilor din Județul Vrancea, dar și echipamente pentru stația de compostare de la Haret. Licitația are loc în cadrul proiectului „Sistem de Managementul Integrat al Deșeurilor Solide în județul Vrancea”. Valoarea contractului este de peste 17 milioane de lei.
În cadrul acestui contract vor fi achiziționate mai multe utilaje, printre care: buldozer deșeuri-1 bucată, compactor deșeuri-1 bucată, turner compost-1 bucată, cisternă apă-1 bucată, încărcător frontal-1 bucată, motostivuitor-1 bucată. De asemenea, vor fi achiziționate șase camioane cu remorcă pentru containere de deșeuri 32 m3, trei camioane cu benă cu automacara cu cârlig pentru încărcare, transport și descărcare containere pentru deșeuri, trei camioane cu benă cu automacara cu cârlig pentru încărcare, transport și descărcare containere pentru deșeuri, o basculantă, 12 containere deșeuri, un mărunțitor deșeuri, un ciur rotativ dotat cu benzi transportoare, un wind shifter cu separator magnetic, un termometru și un termohigrometru. Conform caietului de sarcini, furnizorul va asigura, pentru fiecare echipament în parte, instruirea a 2 operatori, cu privire la modul de utilizare a echipamentelor furnizate și a unei persoane pentru întreținere. 
    Contractul mai sus amintit este parte integrantă din proiectul denumit generic Vrancea Curată. Valoarea totală a proiectului Vrancea Curată, inițiat de președintele Marian Oprișan, este de peste 43 de milioane de euro.
Vă reamintim că, anul trecut, președintele Consiliului Județean Vrancea,  Marian Oprișan, a semnat contractul de lucrări privind „Construcția Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, Stației de Sortare și Stației de Compostare de la Haret, județul Vrancea”. Marian Oprișan a declarat atunci că semnarea contractului este un eveniment nu numai datorită amplorii pe care o are investiția, dar și pentru că după ani de tergiversare de către guvernele Boc, acest proiect a ajuns la start. „Este un mare eveniment pentru județul nostru. După ani și ani de bătălie, reușim să semnăm contractul privind Construcția Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, aș putea spune în mare ceea ce înseamnă ecologizarea județului Vrancea. După piedici repetate, puse vreo doi ani de zile de guvernul Boc și, evident, după contestații și contestații în justiție în ultimii doi ani, reușim să semnăm acest contract”, a afirmat Marian Oprișan. Capacitatea totală de stocare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Haret este de 1,8 milioane metri cubi, iar durata de viață este estimată la 26 de ani. După finalizarea CMID se estimează ca aici să poată fi depozitate aproximativ 70.000 de tone de deșeuri.

   „Vrancea Curată”, proiect lansat în 2011 de Marian Oprișan

Proiectul „Vrancea Curată” a fost lansat în anul 2011 de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul Programului Operațional Sectorial de Mediu. În acest moment se află în curs de finalizare două etape din cadrul proiectului. Este vorba de „Reabilitarea și închiderea depozitelor de deșeuri urbane neconforme din județul Vrancea” și „Construcția Centrului pentru Managementul Integrat al Deșeurilor”.
Prima etapă a constat în lucrări necesare închiderii depozitelor de deșeuri urbane (fostele gropi de gunoi) din localitățile: Focșani (Golești), Adjud, Panciu, Odobești și Mărășești (Haret). Suprafața totală ecologizată în urma lucrărilor este de aproximativ 13 hectare. Cea de-a doua etapă vizează construcția Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Haret. Acesta va include un depozit ecologic de deșeuri, o stație de compostare și o stație de sortare. CMID Haret va funcționa pe o suprafață de 17,5 ha, având o capacitate totală de stocare de 1,8 milioane metri cubi și o durată de viață estimată de 26 de ani. Depozitul va fi construit în 3 etape, urmând a fi realizate trei celule de depozitare a deșeurilor. Prima celulă va avea o suprafață de aproximativ 5 ha – suficient pentru 7 ani de operare. Costurile fac parte din Proiectul SIMD. Celelalte două celule nu sunt incluse în investițiile proiectului. Ele vor avea 5,5 ha împreună și sunt planificate spre a fi realizate pentru 2017, respectiv 2026.
De proiectul „Sistem integrat de management al deșeurilor” – Vrancea Curată, urmează să beneficieze aproximativ 361.193 de vrânceni, din care 146.571 de cetățeni locuiesc în mediul urban și 219.622 de cetățeni locuiesc în mediul rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?